Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Basescu, judecat la Constanta pentru un milion de dolari

ro

22 Dec, 2008 01:55 1494 Marime text

tribunal_palatul_justitiei_04.jpgPrima înfăţişare în proces a fost fixată pentru 6 ianuarie

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, alături de actualul şef al statului, Traian Băsescu, vor fi judecaţi de magistraţii constănţeni. Dosarul cu numărul 9958/212/2008 se află pe rolul Tribunalului Constanţa, unde a ajuns în recurs, iar obiectul acestuia este reprezentat de acţiunea în răspundere delictuală.

Acţiunea a fost introdusă la instanţă pe 15 mai, anul acesta, de Vladimir Vasile, fost telegrafist pe moto-nava Sulina, în perioada 1996 - 1997. Omul le-a solicitat judecătorilor să-i oblige pe Emil Constantinescu şi pe Traian Băsescu, „Preşedintele României şi fost ministru al Transporturilor", la plata în solidar a sumei de 15.389 de dolari, la valoarea actuală, reprezentând diurna de voiaj, şi la plata unor daune morale de 100.000 de dolari. Vladimir Vasile spune că, în intervalul în care a lucrat pe nava Sulina, vasul a fost arestat în portul Alger, dat fiind că Algeria se afla, în anii 1996 - 1997, în plin război civil. De altfel, la momentul respectiv, navele aparţineau Uzinimportexport Bucureşti, care, la rândul său, le închiriase către Self Invest Maritime Constanţa. „Timp de nouă luni am fost arestaţi cu navă cu tot şi abandonaţi în voia sorţii", povesteşte bărbatul. Vladimir Vasile susţine că, atât echipajul navei, cât şi rudele rămase acasă, au făcut numeroase demersuri la toate organele abilitate şi au ajuns chiar la greva foamei, pentru a fi luaţi în seamă şi a li se rezolva situaţia. Protestul a avut efectul scontat şi, pe 3 septembrie 1997, familiile marinarilor au fost primite în audienţă la Emil Constantinescu, preşedintele României la acea vreme. Marinarul povesteşte că preşedintele s-a arătat înduioşat şi le-a promis că îi va ajuta, iar în aceeaşi zi a fost convocat „întregul guvern al României, fapt mediatizat de toate posturile de televiziune". Totuşi, timpul s-a scurs, iar promisiunile preşedintelui întârziau să se materializeze.

„Sunt nişte rechini"

Prin urmare, pe 14 ianuarie 1998, oamenii s-au dus din nou în audienţă la Emil Constantinescu, care le-ar fi spus, cu această ocazie, „nu acţionaţi în justiţie, deoarece sunt nişte rechini şi va dura timp şi bani. Lăsaţi în seama mea, că îi voi acuza de subminarea puterii de stat". După această întrevedere, seara, la Palatul Cotroceni a avut loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreia consilierul prezidenţial Nicolae Constantinescu, „cel care ne-a mijlocit audienţele", a fost destituit pentru că şi-a încălcat atribuţiile. Anterior, pe 3 şi pe 16 septembrie 1997, păgubiţii reuşiseră să ajungă şi la primul ministru, post pe care, la vremea respectivă, îl deţinea Radu Vasile. În urma audienţelor, se emite Hotărârea de Guvern 565/17.09.1997, prin care, potrivit reclamantului, se alocă Ministerului Transporturilor suma de 374.050.000 de lei vechi, necesare transportului navigatorilor în ţară. Echipajul, însă, a refuzat să fie repatriat fără plata diurnei de voiaj, astfel că Traian Băsescu, ministru al Transporturilor la momentul acela, a emis un proiect de lege prin care a cerut Guvernului o suplimentare a banilor pentru plata marinarilor. În acest sens, este adoptată HG nr. 667/24.10.1997, care a modificat hotărârea din 17 septembrie şi prin care s-a alocat suma de un milion de dolari pentru repatrierea şi plata navigatorilor de pe nava Sulina. „Am revenit în ţară cu promisiunea că ne vom recupera banii. Noi nu am ştiut că s-a emis o altă hotărâre de guvern", povesteşte omul cu groază. Vladimir Vasile susţine că Traian Băsescu, prin intermediul Ministerului Transporturilor, a trimis pentru vasul Sulina un echipaj de schimb, aparţinând de Navrom Constanţa. „S-a comis o ilegalitate", reclamă bărbatul, „pentru că acela era un echipaj de stat, iar nava Sulina era a unei companii private". Vladimir Vasile consideră că vinovat de această situaţie se face Traian Băsescu. „Nici până în ziua de azi nu se ştie unde sunt cei un milion de dolari", afirmă el. Mai mult, omul susţine că toată afacerea a fost pusă la cale de Traian Băsescu, care, prin HG 71/11.03.1997, ar fi blocat autorizaţia de funcţionare a Self Invest, iar compania a fost pusă în imposibilitatea de a acţiona, deşi era proprietara vasului.

palatul_justitiei_tribunal_oameni_09.jpgFapte prescrise

Însă, coşmarul nu se opreşte aici. „După trei ani de amăgiri, domnul Emil Constantinescu ne trimite o scrisoare adresată echipajelor de la Self Invest, prin care recunoaşte că „anumite grupuri de interese" au făcut ca noi să nu intrăm în posesia banilor şi, cu nonşalanţă, ne îndeamnă să ne adresăm justiţiei", spune Vasile. Deznădăjduiţi, oamenii au introdus acţiunea în instanţă, dar aceasta a fost respinsă, ca prescrisă. „Abia atunci am realizat că toată ideea domnilor Constantinescu şi Băsescu a fost să ne amăgească până când acţiunea noastră se va prescrie". Ulterior, reclamanţii s-au adresat şi Curţii Europene a Drepturilor Omului, însă, de asemenea, plângerea le-a fost respinsă. Nici la Judecătoria Constanţa Vladimir Vasile n-a avut mai mult noroc. Pe 18 septembrie 2008, judecătorii au respins acţiunea, ca insuficient timbrată, pentru că omul nu a avut cei 6.317,4 lei necesari pentru a-şi cere drepturile în instanţă. Reclamantul a atacat decizia Judecătoriei în recurs, la Tribunal, unde prima înfăţişare a fost fixată pe 6 ianuarie. Acesta a acuzat derularea foarte rapidă a şedinţei de judecată, întrucât „nu am fost lăsat să-mi susţin în întregime depoziţia". În plus, „am încercat să arăt că sunt în imposibilitatea să plătesc taxa de timbru, tocmai din cauza nerecuperării banilor şi imenselor datorii acumulate de familia mea, pentru a se putea întreţine 18 luni, care nici până astăzi nu au fost achitate".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii