Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batalie pentru ospiciu

ro

10 Jul, 2002 00:00 5097 Marime text

Nici macar la balamuc nu mai poti intra la cerere

Multi bolnavi psihic asteapta de ani buni sa se elibereze un loc la Techirghiol * In Centru sunt internati, in prezent, 354 de bolnavi si in cele mai multe cazuri se elibereaza un loc in cazul decesului unui pacient * Astfel, multi bolnavi cu grave afectiuni psihice se plimba pe strazi, fiind un adevarat pericol pentru cei din jur * Directorul Inspectoratului de Stat pentru Persoane cu Handicap, Ovidiu Preda, ne-a declarat ca situatia se va normaliza prin internarea pacientilor intr-un spital din Negru Voda

Studiile recente au aratat ca zece la suta din populatia globului sufera de afectiuni psihice. Probabil ca in Romania situatia este si mai ingrijoratoare, daca luam in consideratie faptul ca bolile psihice au ca factori favorizanti insecuritatea sociala sau stresul zilnic.

In cazul in care o persoana are un acces de natura psihica, prima escala este Spitalul de Psihiatrie de la Palazu Mare. Acolo, bolnavii primesc un tratament de calmare si raman cateva zile sub observarea medicilor. Angela Danulescu, medic-sef al sectiei II Psihiatrie, ne-a spus ca spitalul este impartit in trei sectii si are o capacitate de 125 de paturi. La Palazu ajung pacienti cu afectiuni majore, de intensitate psihotica, spitalul fiind sigura sectie de acuti din judet. In timpul internarii la Palazu Mare, pacientii sunt diagnosticati si li se propune un tratament de intretinere, pe care il vor urma tot restul vietii, dupa care sunt trimisi acasa. In cazul in care are cineva grija ca bolnavul sa isi continue tratamentul si sa frecventeze regulat medicul psihiatric de la policlinica de care apartine, lucrurile merg ceva mai bine. Cu toate acestea, nici un specialist in domeniu nu poate garanta pentru revenirea bolnavului la normal.

Condamnati pe viata

In majoritatea covarsitoare a cazurilor, bolile psihice nici nu se vindeca, singura reusita fiind stagnarea sau ameliorarea lor. De multe ori, crizele revin, astfel incat pacientul sufera mai multe internari succesive la spitalul din Palazu Mare, apoi se intoarce acasa si scenariul se repeta. Medicul-sef Angela Danulescu ne-a spus ca pentru multi astfel de bolnavi cea mai buna solutie ar fi internarea pe termen nelimitat intr-un spital unde sa li se acorde permanent ingrijire de specialitate, inclusiv tratamentul corespunzator afectiunii respective. Necazul este ca singurul loc de acest fel din judet, Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica Techirghiol, ofera prea putine locuri fata de numarul mare de cereri. Directorul institutiei, Epaminondas Balinisteanu, ne-a povestit ca pacientii au fost mutati de la Cernavoda, acolo unde, pana in 1991, era spitalul. Dupa mutarea in noua locatie, internarile nu au mai fost facute pe viata, ci se urmareste reintegrarea sociala a pacientilor. Pentru ca un pacient sa se poata intoarce in familie este nevoie ca o ruda sa faca o cerere de externare si sa isi asume obligatia ingrijirii lui. Acest lucru se intampla foarte rar. Si asta nu doar pentru ca bolnavul nu ar putea fi recuperat din punct de vedere medical, ci mai ales pentru ca foarte putini sunt dispusi sa isi asume raspunderea de a se ingriji de o persoana care pune probleme deosebite, chiar daca face parte din familie.

Bataie pentru patul mortului

In aceste conditii, chiar daca, din punct de vedere teoretic, bolnavii pot fi externati dupa o perioada de timp, practic cei mai multi raman in spital pana la moarte. Centrul de la Techirghiol are o capacitate de 300 de paturi, dupa ce spatiul a fost extins la maximum. Acolo sunt internati 354 de pacienti, asta dupa ce in unele camere au fost puse mai multe paturi, iar unii bolnavi stau cate doi in pat. Cu toate acestea, multi bolnavi in stare grava nu pot fi primiti in spital. In cazul in care ei nici nu au pe cineva care sa ii ingrijeasca cu atentie, ei pot deveni foarte periculosi. Un schizofrenic, de exemplu, nu poate fi controlat si este in stare de orice act. El se poate sinucide, dar poate fi un pericol si pentru ceilalti, in functie de starea de moment. Multi astfel de oameni umbla pe strazi. Ei se iau de trecatori si pot deveni extrem de violenti. Ovidiu Preda, directorul Inspectoratului pentru Persoane cu Handicap, a recunoscut ca exista o criza in sensul imposibilitatii de onorare a tuturor cererilor. De aceea exista la Inspectorat o lista de asteptare, iar unii asteapta de mult timp sa prinda un loc. Dupa spusele directorului Preda, in scurt timp situatia s-ar putea normaliza prin eliberarea unui spatiu pe care Inspectoratul il detine la Negru Voda. Pana atunci, insa, mai multi bolnavi psihic asteapta "cuminti" sa fie primiti intr-un loc in care pot fi supravegheati de un personal de specialitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii