Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:24 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batausi cu epoleti

ro

07 Feb, 2004 00:00 1066 Marime text

Politistii cred ca bataia este rupta din rai

Dezbaterea fondului in renumitul proces in care 11 persoane au fost trimise in fata instantei de judecata, fiind acuzate, printre altele, de furt de combustibil, a inceput ieri la Tribunal * Sedinta de judecata a debutat intr-o sala minuscula, in care de-abia au avut loc toti participantii la proces, iar citirea rechizitoriului a durat nici mai mult, nici mai putin de doua ore, astfel incat aproape toti cei prezenti erau plictisiti si obositi * Cu toate acestea, declaratiile a patru inculpati care au fost audiati au scos din transa intreaga asistenta * Printre altele, ei au spus ca au fost batuti de comandantul Politiei din Basarabi, George Popa, iar unul dintre ei a declarat ca, dupa ce a fost retinut, a fost dus la sediul Politiei cu pistolul la tampla * Vasile Saviuc, unul dintre inculpati, a declarat ca un alt politist care l-a batut cu o bata este comisarul Rapotan, iar Ionel Ciocarlan a sustinut ca un politist pe nume Pisica i-a aplicat acelasi "tratament" * De asemenea, Marian Saicaru a spus judecatorilor ca nu este vinovat de faptele de care este acuzat * El a precizat ca a fost agresat de catre comisarul sef Vasile Balan, adjunctul IPJ Constanta, care l-a trantit pe jos si i-a rupt hainele deoarece dorea sa vada unde a fost impuscat

Patru tineri care au fost audiati ieri in calitate de inculpati au sustinut ca mai multi politisti i-au batut in momentul retinerii, dar si in timpul urmaririi penale. Dupa mai multe luni de asteptari, magistratii de la Tribunalul din Constanta au inceput ieri dezbaterea fondului in procesul in care inculpatii sunt mai multe persoane acuzate de furt de combustibil. In cursul anului trecut, prin rechizitoriul intocmit de catre procurori s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor Vasile Sponti, Nicu Caracota, Anton Caracota, Nicolae Tararache, Elena Draghici, Benoni Samir Ciobanu, Marian Saicaru, Valentin Vasa, Costel Vasile Ungurianu, Vasile Saviuc, Ionel Ciocarlan si Robert Caracuda. Toata povestea acestora a inceput in noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2003, atunci cand politistii au descoperit in spatele Penitenciarului Valea Seaca un autotractor cisterna marca "Iveco", al carui sofer a fugit la vederea organelor de ordine. La scurt timp, Ionel Ciocarlan, Vasile Saviuc si Vasile Costel Ungurianu au fost prinsi de politisti in apropierea locului faptei, in timp ce se aflau intr-un autoturism. In urma extinderii cercetarilor, s-a mai stabilit ca Tararache s-a folosit de un nume fals, respectiv Robert Caracuda, si a ridicat sumele de bani virate de SC "Miralen" SRL in contul SC "Silva Impex SRL". O alta persoana implicata in acest caz este Elena Draghici, care, asa cum rezulta din actul de inculpare, a participat in mod direct la toate actiunile de contrabanda cu combustibil prin care SC "Petrotrans" si statul roman au fost prejudiciati cu suma de peste 35 miliarde lei. Printre altele, in sarcina acesteia s-a retinut faptul ca, in calitate de administrator la SC "Miralen" SRL, in luna iunie 2000, cu ocazia derularii unui contract cu Rafinaria Darmanesti, a interpus intre cele doua societati o firma-fantoma, care a achitat contravaloarea marfii printr-o compensare nereala, cauzand un prejudiciu Rafinariei Darmanesti de aproximativ sase miliarde de lei. De asemenea, procurorii sustin ca toti ceilalti inculpati au cunoscut faptul ca benzina pe care o comercializau provenea din activitati ilegale de sustragere a combustibilului, motiv pentru care au fost trimisi in fata instantei de judecata.

Citirea rechizitoriului a durat doua ore

Sedinta de judecata a debutat intr-o sala minuscula, in care de-abia au avut loc inculpatii, avocatii acestora si ziaristii prezenti la fata locului, iar citirea rechizitoriului a durat nici mai mult, nici mai putin de doua ore. Deoarece majoritatea celor prezenti cunosteau actul de inculpare, dar si din plictiseala, la un moment dat, mai multe persoane erau pe-afara decat in sala. In fine, a venit si clipa mult asteptata, iar in momentul in care grefiera a terminat rechizitoriul de citit, aproape toti cei prezenti erau plictisiti si obositi. "Dezamorsarea" intregii asistente avea sa vina din partea inculpatilor care au fost audiati. Primul a fost interogat Ionel Ciocarlan, din Basarabi, care a recunoscut ca a mai fost condamnat anterior pentru furt de gaini si iepuri, dar a sustinut ca nu este vinovat de fapta de care este acuzat in prezent, in speta, furt de combustibil. El a povestit cum in luna ianuarie s-a intalnit cu Saviuc si Ungurianu, ambii din aceeasi localitate, si au stabilit sa plece cu autoturismul ultimului la o plimbare. Deoarece Ungurianu nu avea asigurarea incheiata, au luat-o pe un drum laturalnic, moment in care au fost opriti si retinuti de catre politisti. Tanarul a mai sustinut ca, dupa ce a ajuns la sediul Politiei din Basarabi, a fost batut de catre comandantul institutiei, George Popa, iar in arestul Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta a fost batut de un politist pe nume Pisica.

Pe scarile Politiei in lenjeria intima

In mare parte, aceleasi declaratii le-a dat si cel de-al doilea inculpat, Vasile Saviuc. Cu o mica exceptie. Acesta a precizat ca, atunci cand lui Ungurianu i s-a verificat asigurarea si s-a stabilit ca era expirata, acesta i-a dat 200.000 de lei politistului Fane Talpalata, din Basarabi, chipurile ca amenda, dar ca reprezentantul legii nu i-a dat chitanta. Tinand cont ca la sfarsitul anului trecut doi politisti din Basarabi au fost prinsi de PNA cand luau mita, astfel de lucruri nu sunt chiar necunoscute prin Basarabi. Conform actului de inculpare, in momentul retinerii, pe pantalonii acestuia a fost descoperita o mare pata de motorina care, in opinia anchetatorilor, provenea din conductele "Petrotrans". Intrebat de catre magistrati de unde avea acea pata, acesta a spus ca, in urma cu cateva zile de a fi retinut de politisti, cumparase motorina de la un necunoscut si stia ca avea o pata mica pe pantaloni. La scurt timp, el a aflat ca, de fapt, pe acel articol de imbracaminte se afla o pata mult mai mare si nu-si explica acest lucru. "Atunci cand am ajuns la sediul Politiei, am fost dezbracat si lasat in lenjeria intima cateva ore. Mi s-au luat pantalonii, insa acestia nu au fost sigilati in fata mea, astfel ca puteau face orice cu ei". Mai mult, tanarul a spus ca a fost plimbat pe scarile Politiei, fiind imbracat doar in lenjeria intima si ca s-a simtit umilit deoarece pe-acolo se aflau oameni care asteptau sa-si ridice actele de identitate. In incheiere, Saviuc a spus judecatorilor ca, inainte si dupa ce a dat declaratii la Parchet, a fost batut cu o bata de catre comisarul Rapotan si de un alt politist al carui nume nu l-a aflat. Acesta a mai sustinut ca, desi l-a rugat pe Rapotan sa-l lase sa ia legatura cu avocatul sau, nu i-a fost permis acest lucru.

Prim-procurorul Deliorga, acuzat de calomnie

Si cel de-al treilea inculpat, Vasile Ungurianu, a spus ca nu este vinovat. In schimb, acesta a sustinut ca a fost supus la fel si fel de presiuni. "Procurorul Deliorga m-a calomniat si amenintat, spunea ca suntem homosexuali. Nu am avut aparator din oficiu, iar declaratia a fost semnata de mine, dar nu stiu ce scrie in ea. Atunci cand am fost retinut de politisti, am fost dus la sediu cu pistolul la tampla". In alta ordine de idei, si acesta a sustinut ca la Politia din Basarabi bataia este rupta din rai. "Am fost batut de politisti, de catre comandantul George Popa". O alta persoana acuzata in cadrul acestui proces este actualul prim-adjunct al inspectorului sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, comisarul sef Vasile Balan. Marian Saicaru, ultimul inculpat audiat ieri, a spus ca a fost agresat de comisarul sef Balan, care l-a trantit pe jos si i-a rupt hainele deoarece dorea sa vada unde a fost impuscat, lucru care tanarului nu i se intamplase. Acesta a mai precizat ca politistii i-au luat declaratii in lipsa avocatului care fusese numit din oficiu, desi acest lucru nu este normal. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru data de 3 martie, atunci cand vor fi audiati si ceilalti inculpati. In legatura cu toate aceste acuzatii aduse politistilor, suntem curiosi daca se va lua vreo masura de catre cei abilitati, insa, tinand cont de faptul ca majoritatea rezultatelor anchetelor interne sunt tinute la blat si nu sunt facute publice, ne-ar mira ca de aceasta data sa se intample altfel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • o faina 03 Jul, 2011 10:08 sunteti niste copii retardati nu stiti ce vtei de laviata asta nici 7 ani de acasa nu aveti.......................