Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:43 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţul percheziţiilor DIICOT Suceava 12 arestări, patru liberări cu interdicţii şi un loz câştigător tras de o constănţeancă

ro

09 Jul, 2012 01:49 6156 Marime text

perchezitii_-_mascati_cagule.jpgO tânără din Constanţa a scăpat ca prin urechile acului după ce a fost luată în colimator de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Suceava.

Pe data de 4 iulie, mascaţii au efectuat 29 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Suceava, Arad, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Bacău, Iaşi şi Constanţa. Ulterior, la sediul DIICOT au fost conduse 26 de persoane în vederea audierii, însă numai o partea au şi plecat acasă. Câteva ore mai târziu, 17 persoane au ajuns faţă în faţă cu procurorii, iar la scurt timp 12 au primit mandate de arestare, patru au fost puşi în libertate având însă fixate o serie de interdicţii, iar faţă de o persoană nu s-a luat nicio măsură. Potrivit unor surse, norocoasa este din Constanţa. Nemulţumiţi de decizia instanţei de judecată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au formulat recurs, cauza urmând a fi tranşată de Curtea de Apel Suceava.

Pe data de 5 iulie, pe rolul Tribunalului Suceava a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 8508/86/2012, cu obiect „propunere de arestare preventivă a inculpatului". Portalul instanţelor de judecată arată că lista inculpaţilor cuprinde 16 persoane: Alin Alex Scînteie, Tiberius Murgoci, Liviu Constantin Olariu, Andrei Cătălin Iurescu, Ioan Emanuel Covasă, Daniel Puha, Gabriel Maciuc, Alexandru Laurenţiu Colibaba, Alexandru Raul Maţner, Cosmin Florin Mangu, Claudiu Ignat, Ragnar Szabo, Petronela Popescu, Alexandru Alin Rusu, Ionel Cherasim şi Vasile Matei. În urma deliberărilor, instanţa de judecată a admis în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava şi a dispus arestarea preventivă a 12 inculpaţi din totalul celor 16. Cei patru norocoşi sunt Andrei Cătăin Iurescu, Ioan Emanuel Covaşă, Petronela Popescu şi Alexandru Alin Rusu, care au însă o serie de interdicţii stabilite de magistraţii Tribunalului Suceava. Nemulţumiţi de decizia instanţei de judecată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au formulat recurs, cauza urmând a fi tranşată de Curtea de Apel Suceava. După cum arătam mai sus, în faţa procurorilor au ajuns 17 persoane, 12 au fost arestate pentru 29 de zile, patru sunt liberi cu interdicţii, iar cea de-a 17-a este, potrivit site-ului Ziare.com, Ana Culea, de 33 ani, din municipiul Constanţa. Revenind la percheziţia de la Constanţa, procurorii DIICOT Suceava au luat la audieri o singură persoană, aceştia având în atenţie şi o alta care a reuşit să treacă graniţa înainte ca mascaţii să-i bată la uşă.

Prejudiciul: un milion de euro

perchezitii_sursa_foto_Monitorul_Suceva.jpg

Presupusa grupare infracţională formată din cele 17 persoane ar fi acţionat pe teritoriile Germaniei, Italiei, Angliei şi României, în perioada 2010 - 2012, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin fraudarea de conturi bancare aparţinând cu predilecţie clienţilor băncii Poste Italiane. Organele de cercetare susţin că membrii grupării obţineau prin phishing date şi adrese e-mail aparţinând clienţilor unităţilor bancare vizate şi, prin mesaje de tip spam, îi îndrumau să acceseze link-uri către pagini web clonă unde să introducă datele bancare personale (nume utilizator, parolă acces, număr card, data expirării), informaţii care permiteau accesarea conturilor online banking. Prejudiciul cauzat prin presupusa activitate infracţională s-a estimat la suma de un milion de euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii