Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:31 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolnavii pentru ambulatoriu sunt tinuti ore intregi la usile Spitalului Judetean

ro

06 Jun, 2003 00:00 779 Marime text

Cu noaptea-n cap la bonuri, ca pe timpurile raposatului

Pentru obtinerea unui bon de ordine la unul dintre cabinetele medicale ale fostei Policlinici numarul 2, acum Ambulatoriul de pe langa Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, primii bolnavi se asaza la rand incepand cu ora trei dimineata * Aceasta in conditiile in care toti cei care apeleaza la serviciile medicilor de aici isi platesc, prin angajator, personal sau ca pensionar, asigurarile sociale # Cei mai multi dintre bolnavi sunt pensionari * Dupa ce reusesc sa obtina bonul mult ravnit, urmeaza etapa a doua a batjocoririi: statul in picioare, la usa cabinetului, pana cand medicul, pe banii contribuabilului, se hotaraste sa-l primeasca inauntru * Cei prezenti, ieri, la imensa coada ne-au spus ca adesea le vine rau, mai ales ca multi dintre ei sunt grav bolnavi, unii chiar operati * Marin Banu, medicul sef al institutiei, ne-a declarat ca Ambulatoriul se afla in reorganizare, dar ca printre cei vinovati de ceea ce se intampla se afla si bolnavii

Zilnic, cu noaptea in cap, zeci de bolnavi se asaza la coada pentru a face rost de bonuri de ordine cu care sa poata avea garantia ca pot trece de usa unui cabinet medical de specialitate de la fosta Policlinica numarul 2, acum denumita Ambulatoriul de pe langa Spitalul de Urgenta Constanta. Ieri, de exemplu, la rand erau peste o suta de persoane. Primii care venisera aici cu speranta ca vor obtine un bon sunt cei care au masini sau cei care stau prin apropiere. Desi usile policlinicii se deschid, pentru eliberarea bonurilor, in jurul orei 06.45, primii care se asaza la rand vin de cele mai multe ori la trei noaptea, personal sau isi trimit rudele, prietenii sau apropiatii. Desi omul se trezeste cu noaptea in cap, nu are garantia ca poate face rost de biletul "magic" pentru accesul in cabinetele medicilor specialisti. Faptul ca se poate produce oricand un scandal o dovedeste si prezenta permanenta a celor doi agenti ai unei firme private, care tin din scurt multimea de bolnavi.

Lasati afara fara orice speranta

Cei mai multi dintre pacienti sunt foarte batrani, grav bolnavi sau, ceea ce este si mai grav, proaspat operati. Multora le vine rau la rand, mai ales ca deja in holul unde se aduna pentru a apuca un bon de ordine, caldura este sufocanta, o parte a pacientilor suferind de boli la care temperaturile ridicate sunt contraindicate. Ca intr-un film de cosmar, supliciul suferinzilor nu se termina deloc odata cu trecerea dincolo de ghiseul unde o singura functionara verifica intreaga documentatie, alcatuita din trimiteri, acte de identitate, dovezi ale platii catre CJAS, mandate postale, si cate si mai cate astfel de hartii, care mai mult incurca itele decat le descurca. Desi primii pacienti se asaza in fata cabinetelor de specialitate incepand cu ora 06.45, medicii apar mult dupa ora 07.00 si uneori pe la ora 08.00. De multe ori se intampla ca in cabinete sa intre, mai intai, cunostintele sau rudele medicilor, si nu cei care detin primele numere, conform bonurilor primite.Si pentru ca tot a venit vorba de respectarea programului, ieri, in timpul documentarii noastre, la ora 13.00, nici unul dintre medicii de la etajul trei, care ar fi trebuit sa-si inceapa consultatiile, nu venise la acea ora, la program. In timpul asteptarii, bolnavii stau in picioare, pana la sosirea medicului, nici unul neavand curaj sa paraseasca usa cabinetului, de teama sa nu intre altcineva in fata lui. Situatia nu este de azi de ieri, ci dainuie de mult, dar nimeni nu a luat vreo masura in acest sens, desi, in acest timp, au avut loc o serie de reforme in sanatate. Niciodata nu am inteles de ce la aceasta institutie medicala nu se fac planificari la toate cabinetele de specialitate. Doar la patru se fac programari, la celelalte sase nu. In prezent, in cadrul Ambulatoriului functioneaza 33 de medici de specialitate, precum si un numar aproape dublu de asistente. Marin Banu, medicul sef al Ambulatoriului, ne-a declarat ca, intr-adevar, situatia dainuie de ani de zile. "Este usor de constatat, dar mai greu de realizat. Bolnavii, desi iau bilete de ordine anticipat, nu respecta programarea, fiecare considerand boala de care sufera o prioritate, in felul acesta ingrosand randurile celor care stau la cozile despre care vorbim, dandu-i peste cap si medicului intreaga activitate". Banu ne-a mai declarat ca Ambulatoriul va intra in reorganizare si, odata cu aceasta, se va revizui si situatia emiterii bonurilor de ordine cu anticipatie. In ceea ce priveste lipsa medicilor etajului trei, de ieri dupa-amiaza, seful institutiei ne-a mai spus ca "medicii mai au si urgente, nu numai planificari".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii