Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Boxa arestaţilor - refugiu împotriva susţinătorilor? Hristu Cati, amăgit cu libertatea (galerie foto)

ro

26 Aug, 2010 00:00 2282 Marime text
cati_hristu.jpgDerutat de numărul mare de susţinători din sala de judecată, edilul Hristu Cati a luat loc pe băncuţa din boxa arestaţilor

Emoţii false pentru edilul suspendat din Cogealac. Cu zeci de susţinători veniţi la instanţă să-i aplaude ieşirea triumfătoare din arest, primarul Hristu Cati a primit, în schimb, un duş rece din partea Tribunalului Constanţa, magistraţii acestei instanţe hotărând că trebuie să rămână după gratii. Iar asta, în condiţiile în care, cu nici 24 de ore înainte, instanţa Judecătoriei Constanţa a decis că nu există niciun impediment pentru eliberarea sa.

Zeci de rude, prieteni, apropiaţi şi localnici din Cogealac s-au strâns ieri la Tribunalul Constanţa, veniţi, cu mic cu mare, să-l susţină pe primarul arestat în scandalul eolienelor. Deşi mult mai numeroşi decât în cazurile precedente în care s-a discutat eventuala eliberare a lui Cati, susţinătorii „talibanilor eolienelor“, cum au fost numiţi de anchetatori, nu s-au mai putut mândri că îi au printre ei pe preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, şi nici pe preşedintele PNŢCD Constanţa, Tudorel Chesoi, prezenţe nelipsite de la instanţă în cursul urmăririi penale. Cu toate acestea, nici bine nu s-a deschis sala de judecată - cu o întârziere de aproximativ două ore faţă de ora anunţată iniţial - că mica încăpere s-a umplut rapid de cunoscuţii celor şapte suspecţi arestaţi. „Mai întâi intraţi voi, cei din familie, să prindeţi loc, iar apoi intrăm noi, prietenii, în caz că ne dă instanţa afară că stăm în picioare“, se sfătuiau între ei prietenii arestaţilor, încurcaţi de numărul mic de bănci din sală şi de spaţiul îngust. Cum-necum, cei peste 50 de susţinători şi-au făcut loc în mica încăpere şi au apucat să-i vadă intrând pe primar şi pe acoliţii acestuia.

Înghesuiţi în boxă

Rând pe rând, localnicii, vicele şi edilul au păşit în sala de judecată. Flancaţi de poliţiştii de la Arest, cei şapte şi-au luat locurile cuvenite în boxa arestaţilor. Mai călcându-se pe picioare, mai înghesuindu-se, suspecţii au intrat docili în boxă, reuşind în cele din urmă să-i facă loc şi edilului, care abia dacă mai încăpea. Părând oarecum derutat dacă nu chiar surprins, fie de locul în care se află, fie de numărul mare de persoane care au venit să-i susţină cauza, Hristu Cati s-a obişnuit mai greu cu sala plină pentru ca, în final, să se aşeze pe băncuţa din boxă. De menţionat că, în cele două ore de aşteptare până să se deschidă uşile sălii de judecată, susţinătorii edilului şi ai celorlalţi suspecţi arestaţi aveau un aer încrezător, încurajaţi de prima „victorie“ obţinută în instanţă de la izbucnirea scandalului eolienelor. De menţionat că, aşa cum am precizat anterior, cu nici 24 de ore înainte, Judecătoria Constanţa hotărâse eliberarea suspecţilor din arest, înlocuind măsura arestului preventiv cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

cati_hristu_2.jpg

De ce fuseseră eliberaţi

Printre motivele care au stat la baza deciziei Judecătoriei s-a numărat şi faptul că urmărirea penală a fost finalizată, că au fost administrate probele în dosar, astfel că nu mai există pericolul influenţării martorilor sau cel de a se sustrage suspecţii urmăririi penale. De asemenea, judecătorii au amintit despre durata arestului preventiv, care, potrivit prevederilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, nu trebuie să depăşească un termen rezonabil, dar şi despre faptul că nu mai subzistă temeiurile avute în vedere la momentul luării arestării preventive. Procurorii au atacat în recurs decizia Judecătoriei, astfel că a venit rândul Tribunalului Constanţa să se pronunţe cu privire la soarta primarului şi a vicelui din Cogealac. Iar astfel, cu toate că au pornit cu un avantaj de la Judecătorie, aceleaşi emoţii şi aceeaşi dezamăgire resimţite de Cati le-au încercat şi ceilalţi suspecţi arestaţi alături de acesta, fiind vorba despre viceprimarul Mihai Dore, dar şi despre localnicii Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu şi Florian Barbu. Cei şapte, alături de fratele viceprimarului, Nicolae Dore - cercetat în stare de libertate, au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Parchetului Tribunalului Constanţa sub acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice. În plus, în sarcina primarului s-au reţinut şi ultrajul la poliţist, dar şi instigarea publică şi apologia infracţiunilor. După admiterea recursului procurorilor, cei şapte suspecţi s-au întors în arest, pentru o perioadă nedeterminată. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • IULIU 26 Aug, 2010 12:37 Spuneti ca " sau strans cu mic cu mare sal sustina pe primar " si ca " nu sau mai putut mandri ca nu are printre sustinatori pe cei doi de la PNTCD " pai cati hristu a declarat confidential ca tine un loc rezervat pentru chesoi .