Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera Corpurilor Delicte din Mangalia pastreaza mii de probe penale (galerie foto)

ro

14 Nov, 2009 01:09 2441 Marime text
confiscate.jpg Aici există dovezile celor care au încălcat legea pentru tot felul de infracţiuni

Ascunsă privirilor indiscrete, aflată în zona fostului arest al Poliţiei Municipiului Mangalia, se găseşte Camera Corpurilor Delicte - obiecte de toate tipurile, confiscate în timpul anchetelor sau raziilor, pe care poliţiştii le depun la păstrare, până la predarea către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa. Condiţiile de valorificare a acestor bunuri sunt prevăzute de OUG 14/2007.

Sute sau chiar mii de obiecte, din toate „categoriile" de produse, au trecut prin Camera Corpurilor Delicte din Mangalia. Acolo, sunt păstrate dovezile celor care au încălcat legea. Sunt dovezi ale unor infracţiuni, omoruri, bunuri pierdute sau confiscate în timpul raziilor. Bâte de baseball, ţigări netimbrate, surubelniţe, îmbrăcăminte pentru adulţi şi pentru copii, aparate foto originale sau contrafăcute, bijuterii din aur şi din argint, arme de foc sau albe (carabine, pistoale, topoare, cuţite, săbii tip „ninja"), CD-uri şi casete audio şi video.

Cele mai multe dintre bunurile din camera corpurilor delicte ajung să fie valorificate de către Fisc. Traseul corpurilor delicte este, de la caz la caz, unul destul de sinuos.

În cazul în care obiectele constituie probe în anumite dosare, sunt păstrate, în eventualitatea că Parchetul ar putea solicita o reexaminare a lor. O altă „serie" a acestor obiecte este cea a bunurilor contrafăcute, care sunt distruse în anumite condiţii, periodic. Distrugerea are loc în prezenţa şi cu confirmarea prin semnătură a unei comisii de preluare şi distrugere formate din reprezentanţi ai deţinătorului, ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, ai organului de valorificare, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor.

În caz contrar, dacă pot fi valorificate, poliţiştii aşteaptă mai întâi o decizie a judecătorilor sau a procurorilor care anchetează cazul. Dacă persoanele care deţin bunurile au acte pentru acestea, marfa este restituită proprietarului. Dacă, dimpotrivă, pentru obiectele confiscate nu există niciun act, ele urmează să fie valorificate de Fisc. Pe baza unui proces verbal, inspectorii DDFP Constanţa ridică aceste obiecte, pe care le scot la vânzare, iar sumele obţinute ca urmare a valorificării bunurilor se virează la bugetul de stat, în termen de 5 zile lucrătoare de la încasare. Mai există şi un alt tip de bunuri confiscate, care pot fi „transmise" fie unor instituţii ale statului, fie Crucii Roşii sau unor instituţii sociale sau de învăţământ (aziluri, spitale, centre de plasament, şcoli, instituţii de cult, instituţii ale persoanelor cu handicap).

Alimente, bâte pline de sânge şi... obiecte ale plăcerii

„Nu există un interval de timp anume pentru adăpostirea acestor mărfuri în Camera Corpurilor Delicte", spune şeful Poliţiei Municipiului Mangalia, comisar-şef Nicolae Pescaru. „Obiectele confiscate stau la noi de la o lună la peste trei ani. De exemplu, în cazul mărfurilor perisabile, cum sunt alimentele, nu se mai poate pune problema unei valorificări, pentru că termenul de valabilitate este destul de scurt. În schimb, avem mai multe arme albe care stau la noi de ani de zile".

Camera Corpurilor Delicte a „văzut" multe la vremea ei. Pe lângă armele cu care s-au comis infracţiuni de omor sau capturile record de ţigări netimbrate, au mai poposit aici bâte pline de sânge, cu care au fost reglate conturile între clanurile de interlopi locali. Ba chiar pentru o perioadă, deşi poliţiştilor le-au repugnat, au constituit probe la dosar şi au fost păstrate ceva timp în această cameră şi mai multe obiecte ale „plăcerii", „suveniruri" lăsate poliţiştilor din Mangalia de către Johann Erwin Rauch, cetăţean german. Acesta a fost pus sub acuzaţia de pedofilie, în iulie 2001, urmând să fie judecat „la el acasă", însă, plasa pe care o purta cu el în călătoriile la malul Mării Negre, în care se afla o bogată colecţie de vibratoare, geluri şi vaselină, dar şi casete conţinând filme pornografice, le-a rămas plocon poliţiştilor din localitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii