Campanie împotriva traficului de persoane pe litoral
Campanie împotriva traficului de persoane pe litoralPremisele ce au stat la baza lansării campaniei au vizat următoarele tendinţe identificate ale fenomenului traficului de femei: creşterea numărului de victime minore ce sunt traficate intern; creşterea recrutorilor ce sunt cunoscuţi/prieteni, vecini şi chiar rude şi parteneri ai victimelor; recrutarea victimelor traficului de persoane exploatate sexual are loc „în persoană", prin contact direct; traficanţii de persoane recurg tot mai mult la manipularea emoţională a victimelor.
Grupul ţintă principal ce se urmăreşte a fi informat prin intermediul campaniei de prevenire este reprezentat de tinerele fete cu vârsta cuprinsă între 14-20 de ani. Obiectivele campaniei de prevenire a traficului de femei în scopul exploatării sexuale "Traficanţii de persoane îţi vând iluzii! Viaţa ta poate fi altfel!" sunt reducerea vulnerabilităţii grupului ţintă faţă de exploatarea sexuală, informarea publicului larg, în vederea conştientizării populaţiei cu privire la riscurile şi consecinţele pe care le prezintă traficul de femei, întărirea capacităţii interinstituţionale guvernamentale şi neguvernamentale locale în prevenirea traficului de femei.
În cursul lunii iulie 2012, au fost desfăşurate o serie de activităţi de informare a turiştilor prezenţi în staţiunea Mamaia, în special pe faleza din faţa Radio Vacanţa, prin distribuirea de pliante antitrafic de către voluntarii organizaţiei World Vision România - Biroul Constanţa. Tinerii voluntari, echipaţi în tricouri şi şepci personalizate cu sloganul campaniei, au oferit turiştilor informaţii privind măsurile de prevenire a traficului de femei, cauzele predispozante şi consecinţele acestui fenomen.
Seria activităţilor prevăzute în campanie a continuat apoi în Tabăra Năvodari, unde reprezentanţii Centrului Regional Constanţa au purtat discuţii cu elevii sosiţi în vacanţă din întreaga ţară, precum şi cu profesorii lor însoţitori. Cei prezenţi în tabără au aflat cu acest prilej care sunt factorii de risc ce pot conduce la o situaţie de trafic de femei, principalele metode de recrutare a tinerelor fete/femeilor, profilul recrutorilor/traficanţilor de persoane, profilul victimei traficului de persoane, precum şi sfaturi utile pentru prevenirea acestui fenomen.
Până la data de 27 august 2012, campania "Traficanţii de persoane îţi vând iluzii! Viaţa ta poate fi altfel!" îşi propune să informeze un număr cât mai mare de tinere prezente în staţiunile estivale asupra riscurilor traficului de persoane, prin activităţi specifice de informare şi instruire.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor in domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp