Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cape Canaveral in varianta romaneasca

ro

08 Oct, 2003 00:00 512 Marime text

Poligonul de la Midia - inclus in programul spatial romanesc

3Prima racheta cosmica romaneasca va fi testata pe malul marii * Pentru un premiu de 10 milioane de dolari pus la bataie de NASA, un grup de oameni de stiinta romani va lansa o racheta cosmica de la poligonul de incercari de la Midia * Premiul "X-Prize Race" face parte dintr-un program initiat de Agentia Spatiala Americana, care vizeaza gasirea unei solutii optime de a crea un vehicul cosmic reutilizabil * Inginerii asociatiei "ARCA" din Bucuresti intentioneaza sa-si testeze racheta de conceptie proprie pe poligonul militar de rachete de la Capul Midia * In cursa pentru cele 10 milioane de dolari s-au inscris 24 de echipe din sase tariDespre existenta programului spatial romanesc se pare ca foarte putina lume are cunostinta. Singura veriga de legatura dintre Cosmos-Cosmonaut si Romania o reprezinta misiunea la care a participat, in urma cu multi ani, cosmonautul roman Dumitru Prunariu. Dar, probabil, putin stiu ca romanii au fost primii dintre europeni care au inventat racheta, gratie lui Conrad Hass din Sibiu, care, in anul 1529, a inventat prima racheta in doua si trei trepte din lume. Modelul stiintifico-tehnic al lui Hass a fost pus in practica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre inginerul sibian Herman Oberth, care a participat la constructia vestitelor rachete V1 si V2, in Peenemunde - Germania. De fapt si de drept, Oberth este considerat la nivel mondial drept "parintele cosmonauticii si al zborului spatial".Inceputul acestui an a insemnat pentru aeronautica spatiala din toata lumea, in special pentru asociatiile private, o adevarata provocare. Programul spatial american reprezentat de agentia spatiala NASA a dat startul unei competitii menite sa revolutioneze cucerirea spatiului cosmic. In cadrul unui program denumit "GNSS - Galileo", americanii au initiat concursul international denumit "X-Prize Race", adica, in traducere directa, "Cursa pentru premiul cel mare". La baza acestui program sta ideea construirii unei rachete cosmice capabile de a transporta echipaj uman, in conceperea careia ar trebui sa intre materiale compozite, combustibili altii decat propergolul folosit in prezent de rachetele americane si rusesti, precum si cea mai importanta solutie privind capacitatea de refolosire a componentelor care intra in constructia vehiculului cosmic, ceva in genul navetelor cosmice americane. Totodata, vehiculul cosmic va trebui sa atinga inaltimea maxima de 100 de kilometri, adica cu mult peste stratosfera. Echipa care va gasi cea mai optima solutie, agreata de comisia special desemnata a NASA, va primi premiul cel mare constand in "astronomica" suma de 10 milioane de dolari americani.

Romania participa cu racheta "Orizont"

Unica echipa romaneasca ce s-a inscris in cursa pentru marele premiu de 10 milioane de dolari este o echipa din Bucuresti, formata din cativa oameni de stiinta. Unul dintre acestia este Dumitru Popescu, cu care am reusit sa purtam o discutie vizavi de intentia grupului de oameni de stiinta romani de a efectua testele preliminarii ale rachetei concepute de acestia in spatiul oferit de poligonul militar de la Midia. Seful de lucrari al proiectului romanesc, Dumitru Popescu, ne-a oferit, printre altele, si datele tehnice ale rachetei cosmice cu care "alearga" in cursa "X-Prize". Conform planului, obiectivul organizatiei "ARCA" este de a crea un vehicul simplu, urmarind asigurarea unei fiabilitati inalte si a unui nivel scazut al costurilor de productie. Racheta echipei romanesti a fost botezata "Orizont" si are o lungime de 14 metri, un diametru de 1,3 metri si o greutate de 7.000 de kilograme. Motorul rachetei a fost conceput sa functioneze cu combustibil hibrid, pe baza de hidrogen-peroxid monoproperlant, amestec care va asigura o putere de propulsie de peste 12.000 de deca-Newtoni. Motorul are asigurata o racire prin ablatie si dispune de un sistem de alimentare prin dislocatie de mase. Rezervoarele sunt realizate din materiale compozite, iar deasupra acestora se afla montate un rezervor de inalta presiune si compartimentul parasutei. Capsula este realizata din doua compartimente, unul presurizat, cu trei locuri, situat in partea inferioara, si un compartiment de serviciu, aflat in varful capsulei. Compartimentul de serviciu contine echipamentele electronice si electrice pentru comanda si ghidare, precum si parasuta de recuperare. Vehiculul va fi lansat vertical de pe o rampa de lansare inalta de 24 de metri. Viteza maxima atinsa de racheta va fi de peste 1.300 de metri pe secunda. La inaltimea de 40.000 de metri motorul se va opri, iar vehiculul va continua sa urce pana la inaltimea de peste 100 de kilometri. Acceleratia nu va fi mai mare de 3,5 G, iar aceasta valoare va fi prezentata la finalul zborului propulsat. Intoarcerea la sol a vehiculului "Orizont" se va face in doua parti separate. O piesa va fi racheta, iar o alta piesa va fi capsula. Ambele piese sunt concepute cu un sistem de recuperare cu parasuta, sistem care se va autodeclansa in timpul coborarii la inaltimea de 6.000 de metri.

Poligonul de la Midia, ideal pentru testare

In luna septembrie a.c., echipa "ARCA" a testat o macheta a rachetei "Orizont" in localitatea Dragasani, din judetul Valcea. Testul a fost un succes, racheta ajungand la inaltimea de 9 kilometri. Testul de la Dragasani a incurajat eforturile echipei "ARCA", urmand ca, in cel mai scurt timp, inginerii sa efectueze un test asemanator dupa ce au adus imbunatatiri substantiale machetei de 1/2, pe poligonul militar de testare a rachetelor de la Capul Midia. Conditiile fizice ale acestui poligon sunt, se pare, apropiate de cele oferite de centrele de lansare a vehiculelor spatiale din Statele Unite. Cursa pentru marele premiu al "X-Prize" este pe ultima suta de metri deoarece termenul de "predare" a proiectelor se apropie de final, perioada de "gandire" si concepere fiind cuprinsa intre 9 si 12 luni, cu startul dat la inceputul acestui an. In cursa s-au inscris, pe langa echipa din Romania, si grupuri de oameni de stiinta din Argentina, Canada, Israel, Rusia si Anglia. Pana la sfarsitul acestei luni si, eventual, inceputul lunii noiembrie, echipa "ARCA" va efectua la poligonul de la Capul Midia ultimele teste ale vehiculului cosmic "Orizont", dupa care vor pleca in Statele Unite pentru efectuarea demonstratiei finale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii