Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:48 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catastrofa ecologica

ro

20 Jun, 2003 00:00 819 Marime text

Dezastru pe lacul Siutghiol

Ieri dimineata, malul lacului Siutghiol era acoperit de mii de pesti morti * Ieri ar fi trebuit sa fie prima zi in care se putea prinde peste, dupa perioada de prohibitie impusa anual prin ordin al Ministerului Agriculturii * Parerile erau impartite, unii mergand pe ideea ca este vorba de lipsa de oxigen, altii ca este vorba de o poluare masiva cu substante necunoscute, deosebit de toxice * In jurul orei 08.00, o salupa de la "Apele Romane" a pornit in larg cu specialisti care au prelevat probe de laborator, din patru zone ale lacului, in baza carora s-a stabilit ca s-au inregistrat valori mai mari fata de limitele admise ale alcalinitatii, iar reziduurile fixe inregistrau valori de trei ori mai mari fata de cele minim admise * De asemenea, se inregistrau valori foarte scazute ale oxigenului, aceasta fiind cauza probabila a mortalitatii pestelui, dar ar mai putea exista si fenomenul de rotatie a maselor de apa, de la cald la rece, pe verticala, de sus in jos * Tot ieri, un barbat a observat o pata neagra intre cele doua conducte din zona santierului Parcului de agrement "Aqualand", care intra in apa

Ieri dimineata, malul lacului Siutghiol era acoperit de mii de pesti morti, indeosebi de puiet de crap, babusca si rosioara, iar apa avea o culoare alb-argintie. Primii care au observat tragedia au fost pescarii care au venit cu noaptea in cap, mai ales ca ieri ar fi trebuit sa fie prima zi in care puteau prinde peste, dupa perioada de prohibitie impusa anual prin ordin al Ministerului Agriculturii. Martorii oculari au declarat ca au observat ca multi pesti ieseau foarte des din apa, dupa care se rasuceau cu burta in sus, se duceau la fund in aceasta pozitie si nu mai ieseau. Parerile erau impartite, unii mergand pe ideea ca este vorba de lipsa de oxigen, altii ca este vorba de o poluare masiva cu substante necunoscute, deosebit de toxice. Imediat, pe malul apei au aparut si profitorii, care prindeau pesti de zeci de kilograme, pentru a-i valorifica ulterior.Prin zona, au aparut si cativa lucratori de la Politia Mamaia, precum si jandarmi de la Batalionul 14 Mobil, care incercau, fara succes, sa-i opreasca pe braconieri. Unul dintre acestia a pus mana pe un peste de vreo 150 de kilograme, pe care a fost nevoit sa-l transeze pentru a-l putea transporta la masina.

Nivelul apei, mai mic

La fata locului au fost chemati reprezentanti ai Capitaniei Zonale Constanta, ai Administratiei Nationale "Apele Romane" Directia Dobrogea - Litoral, ai Politiei, Jandarmeriei si ai Inspectoratului pentru Protectia Mediului. In perimetrele afectate s-au format echipe care au adunat pestii morti in vederea prevenirii valorificarii si consumului de catre populatie. In jurul orei 08.00, o salupa de la "Apele Romane" a pornit in larg cu specialisti care au prelevat probe de laborator, din patru zone ale lacului, in baza carora s-a stabilit ca s-au inregistrat valori mai mari fata de limitele admise ale alcalinitatii, iar reziduurile fixe inregistrau valori de trei ori mai mari fata de cele minim admise. De asemenea, se inregistrau valori foarte scazute ale oxigenului, aceasta fiind cauza probabila a mortalitatii pestelui, dar ar mai putea exista si fenomenul de rotatie a maselor de apa, de la cald la rece, pe verticala, de sus in jos. Pestele mort va fi transportat la groapa ecologica de la Agigea, unde va fi incinerat. Pescarii cu care am stat de vorba spuneau ca nivelul apei este cu mai mult de un metru mai mic fata de cotele sale normale. Toti vorbeau ca despre o tragedie, lacul putand ajunge, peste trei ani, in situatia de a ramane fara peste, mai ales ca a fost afectat fondul de puiet. Ion Gheorghe, pescar de mai mult de 50 de ani, ne-a declarat ca "acum vreo 15 ani, au aruncat unii niste substante pe malul celalalt, dupa ce au spalat niste oi de raie, dar au fost mult mai putini pesti morti fata de acum". Trebuie spus ca lacul fusese populat cu puiet in urma cu numai o luna. In Siutghiol se gasesc aproape toate speciile de peste, respectiv crapi, hanus, guvizi, anghile, stiuci, rosioara, acesta fiind unul dintre cele mai mari lacuri de apa dulce din Romania.

Poluare de proportii cu substante necunoscute

Tot ieri, in jurul pranzului, Constantin Cosereanu, din Constanta, se ducea la Politia Mamaia. Trecand pe langa malul lacului, a observat o pata neagra intre cele doua conducte din zona santierului Parcului de agrement "Aqualand", care intra in apa. A anuntat ofiterul de serviciu de la Politia Mamaia, care, la randul sau, a informat Garda de Mediu. Situatia era cunoscuta, insa probele demonstrau ca ar fi vorba de nisip. Cosereanu descria pata care acoperea apa lacului ca fiind "un fel de borhot, format din cenusa, iar cand aruncam cu o piatra pe pata de mizerie se imprastia, dupa care se reunea din nou". In urma discutiei noastre cu reprezentanti ai Garzii de Mediu, un echipaj al institutiei s-a deplasat in zona, insa petele de culoare neagra disparusera, din cauza vantului care se starnise cu cateva ore mai inainte, insa ramasesera imprimate pe tulpinile stufului din lac. Si pentru aceasta situatie, parerile erau diferite. Unii credeau ca petele ar veni de la cei care asfalteaza strada, altii ca ar proveni de la hotelurile din Mamaia, care colecteaza mizeria din statiune si ar deversa-o aici. In prezenta noastra, comisarii Garzii de Mediu au prelevat probe, al caror rezultat va fi comunicat astazi. De catastrofa ecologica au fost afectati si agentii economici din zona, care s-au plans ca mirosul de peste alterat scade gradul de confort al turistilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii