Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:39 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caterisirea pentru Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie?

ro

16 Dec, 2010 02:24 4008 Marime text
cap_3.jpgCercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ar putea fi caterisit, în cele din urmă. Desigur, aceasta doar în condiţiile în care procurorii anticorupţie l-ar trimite în judecată, iar instanţa de judecată l-ar găsi vinovat de acuzaţiile aduse de procurori. Mai exact, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române, în urma unei eventuale decizii de condamnare a instanţei de judecată, Sfântul Sinod s-ar sesiza la rândul său şi ar dispune „măsurile legale ce se impun".

IPS_IPS_Teodosie_05.jpgÎn paralel, Înalt Prea Sfinţia sa tocmai a primit o decizie favorabilă din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a decis neînceperea urmăririi penale faţă de Arhiepiscopul Tomisului, pentru faptele reclamate de o parte dintre preoţii ce nu-i recunosc autoritatea spirituală. Informaţiile au fost făcute publice ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Arhiepiscopia Tomisului, la care au fost prezenţi şeful Compartimentului Audit al instituţiei, părintele Nicolae Poalelungi, inspectorul Ciprian Stoichin, expertul în comunicare Lucia Teodorescu şi purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, părintele Alin Boc. Tema conferinţei a fost situaţia fostului paroh de la Eforie, părintele Vasile Guriţă, caterisit de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului şi repus în drepturi de instanţa civilă a Tribunalului Constanţa. Întrebaţi în contextul preoţilor caterisiţi dacă o decizie similară s-a luat în cazul fostului paroh de la Cotu Văii, părintele Valentin Petrea, condamnat în primă instanţă pentru înşelăciune, reprezentanţii Arhipepiscopiei au răspuns afirmativ, precizând că, dacă instanţele de judecată stabilesc vinovăţia unui preot în raport cu legile penale în vigoare, atunci Sfântul Sinod se autosesizează şi el.

NUP, că fapta nu există

Întrebaţi de asemenea, dacă prin analogie cu cazul părintelui Petrea, o decizie similară ar putea fi luată în cazul ÎPS Teodosie - dacă ar fi trimis în judecată şi ulterior condamnat pentru infracţiunile de luare de mită şi instigare la fals intelectual pentru care este cercetat de procurorii DNA - reprezentanţii Arhiepiscopiei au răspuns în cele din urmă că da. „Sfântul Sinod s-ar autosesiza, luând deciziile legale ce se impun, în urma unei anchete dispuse în acest sens", au declarat reprezentanţii Arhiepiscopiei. „Desigur, această situaţie s-ar ivi numai în ipoteza în care persoana ar fi trimisă în judecată şi apoi găsită vinovată de instanţa de judecată", au completat aceştia. Se pare însă că lucrurile merg bine pentru Înalt Prea Sfinţia Sa la DNA, pe 19 octombrie 2010 acesta primind un NUP pentru infracţiunile reclamate procurorilor anticorupţie de către părintele Marius Mustaţă. Prin rezoluţia din 19.10.2010 dispusă în dosarul 1364/2009 de către procurorul Adrian Dicu din cadrul DNA, s-a decis neînceperea urmăririi penale faţă de ÎPS Teodosie, pe motiv că faptele reclamate nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii