Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:10 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caz neobişnuit pentru edilul Mazăre Proces cu Primăria Constanţa pentru schimbarea sexului!

ro

16 Apr, 2011 02:32 1857 Marime text
cap_4.jpgNu de mult, magistraţii Judecătoriei Constanţa au fost chemaţi să judece o cauză mai puţin obişnuită. Ba chiar, una putem spune aparte, din moment ce instanţa Judecătoriei Constanţa rămâne unică pe judeţ din punct de vedere al obiectului dosarului. Cum numai în filme mai vedem sau numai în sistemul juridic din Statele Unite ale Americii ne-am putea aştepta să întâlnim, o persoană din Constanţa s-a judecat cu primăria condusă de edilul Radu Ştefan Mazăre pentru ... schimbarea sexului. Puşi în faţa unei asemenea cereri, la finalul procesului şi după deliberări, judecătorii constănţeni au admis cererea solicitantei şi au făcut-o din femeie bărbat.

În susţinerea cererii adresate instanţei, persoana care a solicitat încuviinţarea schimbării sexului a argumentat că se considera băiat încă din copilărie. După cum am menţionat, cazul s-a aflat, vrând-nevrând, în atenţia magistraţilor Judecătoriei Constanţa care, în cele din urmă, au admis acţiunea reclamantei în contradictoriu cu Primăria Municipiului Constanţa şi „a dispus schimbarea sexului din «femeiesc» în «bărbătesc»".

Se simţea băiat încă din copilărie

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa pe data de 6 octombrie 2004, însă procesul a fost soluţionat pe data de 1 februarie 2008, prin sentinţa civilă cu numărul 1921. Persoana care a dorit să-şi schimbe sexul a chemat în judecată Primăria Municipiului Constanţa, cauza având ca obiect „acţiune în constatare încuviinţare schimbare sex". Mai clar, reclamanta le-a cerut judecătorilor constănţeni să-i încuviinţeze schimbarea sexului din „femeiesc" în „bărbătesc", chemând în sprijin Legea 119/1996 privind starea civilă. În motivarea solicitării sale, femeia care voia să devină bărbat a arătat că a avut tulburări de comportament în sensul că se considera băiat încă din copilărie. De-a lungul anilor, reclamanta a fost internată în mai multe spitale şi clinici de psihiatrie, fiind diagnosticată cu „tulburare de identitate sexuală-transsexualism", „tulburare de personalitate, transsexualism", „tulburare de identitate de gen, specificat sexual atras de femei" şi „tulburare de identitate cu propriul sex, transsexualism". Mai mult, deşi a urmat diverse programe de psihoterapie, femeia şi-a păstrat însă „convingerile asupra necesităţii intervenţiei chirurgicale pentru schimbarea sexului". Totodată, se pare că aceasta se exterioriza „în mod obsesiv asupra necesităţii efectuării operaţiei chirurgicale de schimbare a sexului, întreaga sa preocupare de viaţă fiind în acest sens". Analizând toate documentele şi argumentele aduse în susţinerea cererii sale de către femeia care a vrut să devină bărbat, instanţa a constatat că „prezenta acţiune reprezintă în primul rând o acţiune de stat, întrucât reclamanta tinde în realitate la schimbarea a însuşi statutului şi stării civile, având în vedere că nu există concordanţe de natură subiectivă, interioară, dar şi de natură exterioară în cadrul socializării umane, între «nomen» şi «fana», respectiv între statutul cu care se identifică «de bărbat» şi modul în care este acceptată din punct de vedere legal şi social, «de femeie»".

Pentru o viaţă „în armonie şi împăcare" cu propria persoană

„Statutul civil al persoanei reprezintă un ansamblu de elemente prin care persoana se identifică şi se individualizează în relaţia cu sine, în relaţia cu familia şi în relaţia cu societatea", au arătat magistraţii Judecătoriei Constanţa referitor la acest caz. Totodată, aceştia au continuat argumentând că „sexul este un element de stare civilă a cărui modificare determină însăşi schimbarea statutului persoanei". „În acelaşi timp, acţiunea de faţă este şi o acţiune de stare civilă întemeiată pe dispoziţiile Legii 119/1996, întrucât articolul 9 din Legea 119/1996 face vorbire despre modificările intervenite în statutul civil al unei persoane ca urmare a întocmirii unui act de stare civilă sau dispusă printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă", spune instanţa. În aceste condiţii, solicitarea de schimbare a sexului le-a părut întemeiată judecătorilor, pentru ca persoana aflată într-o astfel de situaţie fără ieşire să poată trăi în „armonie şi împăcare cu sine". „Sub aspectul temeiniciei acţiunii, instanţa constatată acţiunea întemeiată şi urmează să o admită, având în vedere că numai o persoană ce trăieşte în armonie şi împăcare cu sine poate avea un comportament social şi se poate adapta în colectivitate. Atâta vreme cât în urma unui program prelungit de psihoterapie diagnosticul este în continuare de transsexualism şi atâta vreme cât reclamanta s-a supus în mod deliberat unei mastectomii totale pentru a deveni bărbat, instanţa nu poate decât să admită ca «fana», respectiv recunoaşterea reclamantei în societate, să fie concordantă cu «nomenul» ei de sex bărbătesc". În acest context, „pentru aceste motive, în numele legii" instanţa a admis acţiunea formulată de reclamantă în contradictoriu cu Primăria Municipiului Constanţa şi a încuviinţat schimbarea sexului din „femeiesc" în „bărbătesc". Nu în ultimul rând, este de menţionat că, pe parcursul procesului, reprezentanţii Primăriei Constanţa nu au formulat întâmpinare şi nu au solicitat probe în apărare. Hotărârea instanţei Judecătoriei Constanţa este la acest moment definitivă şi irevocabilă, iar femeia care a vrut să devină bărbat şi-a văzut visul cu ochii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Obositoru 16 Apr, 2011 10:22 Traim intr-o lume nebuna. Intreb si eu cine sunt (A)normali cei care nu se impaca cu minoritatea sau cei care nu sunt acceptati de majoritatea?