Cazul Voicu ajunge la judecatori Opt magistrati constanteni semneaza protestul
Cazul Voicu ajunge la judecatori: Opt magistrati constanteni semneaza protestulDemers fără precedent al judecătorilor români, în cazul „Voicu". Până în prezent, opt magistraţi din Constanţa şi patru din Mangalia s-au alăturat demersului judecătorilor din întreaga ţară, care au iniţiat un „Protest faţă de atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii în cazul Voicu şi al numirilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie". Concret, magistraţii cer CSM „să interzică intrarea în sală a judecătorilor care sunt urmăriţi penal şi să fixeze criterii clare, transparente şi aplicabile tuturor candidaţilor la numirea judecătorilor la curtea supremă".
Mai exact, demersul iniţiat pe 24 martie 2010 a fost intitulat drept un „apel pentru integritate şi demnitate" şi este semnat de aproximativ 350 de judecători de la instanţele din întreaga ţară, judecătorii, tribunale şi curţi de apel, dar şi de către unii dintre procurori. „Protestăm împotriva încălcării normelor eticii profesionale. Fiecare judecător şi procuror este dator să asigure respectarea valorilor profesiei: integritate şi demnitate", spun semnatarii protestului.
CSM trebuie să aibă o poziţie fermă
„Cerem CSM o poziţie fermă şi neechivocă asupra încălcării normelor de etică ale profesiei. Făcând dreptate pentru alţii, trebuie să avem puterea să facem dreptate corpului magistraţilor şi să redăm demnitatea profesiei. Obiectivitatea soluţionării unei cauze nu înseamnă tăcerea asupra motivelor care au condus la apariţia acelei situaţii", se arată la primul punct al protestului magistraţilor. „Solicităm CSM să aibă o poziţie clară privind posibilitatea de a intra în şedinţa de judecată a acelora faţă de care a început urmărirea penală", se mai arată în protest. De asemenea, judecătorii au cerut suspendarea procedurii de numire la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie „până la clarificarea modalităţii în care judecătorii ulterior anchetaţi de DNA au acces la cea mai înaltă poziţie".
Ce judecători constănţeni au semnat
Numele judecătorilor de la Constanţa şi din Mangalia care au semnat protestul sunt următoarele: Lavinia Cîrciumaru, Ruxandra Grecu, Cristina Grecu, Cecilia Andreea Vlad, din cadrul Judecătoriei Constanţa, Ciprian Coadă, din cadrul Tribunalului Constanţa, Gabriela Lefter, Kamelia Vlad, Revi Moga, de la Curtea de Apel Constanţa, dar şi Augustina Livia Nistor, Anton Cristian David, Lenuţa Drentea şi Elana Gina Radu, din cadrul Judecătoriei Mangalia. La polul opus, o parte dintre judecători spun că nu au semnat petiţia fie pentru că nu au ştiut de aceasta, neexistând o dezbatere la nivel oficial, fie pentru că doresc să evite să-şi asume o poziţie publică, discuţia pe marginea subiectelor respective fiind politizată. Judecătorul Adriana Ispas, vicepreşedintele Curţii de Apel Constanţa, a declarat că, deşi ştia de existenţa petiţiei, nu a semnat-o pentru că este o persoană echilibrată, iar percepţia publicului potrivit căreia judecătorii care nu au semnat petiţia s-ar „solidariza" cu faptele de corupţie nu este una corectă, ci una falsă. „Judecătorii au un cod deontologic. Atâta timp cât respect codul deontologic şi prevederile legale, consider că reproşurile sunt fără fundament", a precizat vicepreşedintele Curţii de Apel Constanţa.
Petiţia a fost politizată
La rândul său, magistratul Mihail Stănel Sas, preşedintele Judecătoriei Constanţa, a precizat că „faptul de a nu semna petiţia nu înseamnă nimic, este o chestiune de opţiune personală". „Petiţia respectivă nu a fost dezbătută la nivelul instanţei, nimeni nu a venit cu iniţiativa de a discuta despre acest demers. A fost o treabă personală, care a ţinut de timpul liber şi de opţiunea fiecăruia", a explicat magistratul. De asemenea, preşedintele Judecătoriei Constanţa a precizat că „profesia de magistrat presupune să nu iei o poziţie socială. Iar dacă s-a perceput politizarea petiţiei şi demersului respectiv, aşa cum am observat că s-a întâmplat, este posibil ca unii colegi să se fi abţinut de la a-şi exprima public vreun punct de vedere". „La Constanţa, suntem destul de departe de aceste probleme şi nici nu am avut vreun precedent în sensul acesta, în sensul celui de la Bucureşti, dar tocmai lipsa acestui precedent generează un caracter şi mai teoretic al discuţiei".
Textul petiţiei poate fi accesat la adresa de mai jos:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Sica a lu* Orban 20 Apr, 2010 19:03 Cinste lor.Acestia sint oamenii prin care mai respira aer curat justitia.Avem si noi datoria sa-i ajutam moral sa asaneze mocirla care ne face atitea probleme atit in tara cit si in strainatate.Tot respectul pentru ei,in razboiul cu sistemul corupt din justitie.