Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a făcut Consiliul Judeţean Constanţa?! 120 de lucrători mai fericiţi, în frunte cu Tărcatu şi Zgabercea

ro

01 Feb, 2012 02:49 3924 Marime text
cjc_Marius_Tarcatu_003.jpgDupă ce Curtea de Conturi a „deranjat" ordinea lucrurilor în administraţia publică locală, Consiliul Judeţean Constanţa, dar şi Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa sunt ţinta numeroaselor procese intentate de lucrătorii nemulţumiţi ba de tăierea sporurilor, ba de faptul că au fost puşi la plată. La rândul său, nici Consiliul Judeţean Constanţa nu a stat cu mâinile în sân, ci a părut să se întoarcă şi el împotriva propriilor angajaţi: instituţia i-a acţionat şi ea în judecată pe actualii şi foştii angajaţi, aidoma unui tată care-i taie porţia băiatului său de bani gata. Totuşi, ca „mustrarea" să nu fie simţită prea din plin de angajaţi precum Aurelian Arghir, Marius Tărcatu sau Cristian Bogdan Zgabercea, Consiliul Judeţean Constanţa nu şi-a îndeplinit obligaţiile procesuale în dosarul pe care, culmea, instituţia l-a deschis! Astfel, procesul a fost suspendat. Pe de altă parte, lucrătorii, au totuşi motive de nemulţumire, după ce o altă instanţă le-a respins una dintre acţiunile intentate Preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa. Nemulţumiţi de sentinţă, Tărcatu şi ceilalţi reclamanţi din cauză au atacat soluţia la Curtea de Apel Constanţa.

cjc_Cristian_Zgabercea.jpgÎn urmă cu aproximativ trei ani, Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi a Judeţului Constanţa, a demarat controale ce s-au soldat cu rezultate aproape fără precedent în administraţia publică locală. Nu numai că au considerat că sporurile acordate de instituţii precum Primăria Municipiului Constanţa sau Consiliul Judeţean Constanţa angajaţilor lor erau ilegale, dar oamenii au fost puşi să dea banii înapoi. În aceste condiţii, nenumărate cauze civile s-au înregistrat pe rolul instanţelor din Constanţa, în care fie angajaţii reclamau instituţiile că le-au tăiat sporurile şi că îi pun la plata sporurilor acordate cu ani în urmă, fie, la rândul lor, instituţiile îşi dădeau în judecată propriii angajaţi pentru recuperarea pagubei constatate de Curtea de Conturi. Foarte interesant, însă, într-unul din procesele de acest gen deschise de CJC, instituţia nu şi-a îndeplinit obligaţiile procesuale, iar cauza a fost suspendată. Din fericire pentru angajaţi.

Procesul nu a mers mai departe


Un astfel de exemplu este cel al procesului înregistrat la Tribunalul Constanţa în luna martie a anului trecut, pe rolul Secţiei civile, la Litigii de muncă, sub numărul 3785/118/2011, cauză în care Consiliul Judeţean Constanţa figura în calitate de reclamant, iar pârâţii erau aproximativ 120 de pârâţi, toţi angajaţi ai Consiliului, printre care Aurelian Arghir, fost şef al Direcţiei Turism, Marius Tărcatu, fost şef al Direcţiei Tehnic Investiţii, Cristian Zgabercea, cunoscut drept apropiat al şefului CJC, Nicuşor Constantinescu, dar şi George Bălaşa, despre care presa relata că este şoferul lui Nicuşor Constantinescu. Iar cu aşa nume „grele" în dosar, cum putea procesul merge mai departe? Ei bine, nu a mers. După două amânări dispuse în cauză, dosarul a fost suspendat, iar pârâţii nu au mai fost chemaţi să restituie banii datoraţi Consiliului Judeţean Constanţa. Foarte interesant, vina suspendării, dacă se poate vorbi despre aşa ceva, ar aparţine taman Consiliului Judeţean Constanţa, care, culmea, era reclamant în proces. Mai exact, instanţa a dispus ca, în baza articolului 155 indice 1 din Codul de procedură civilă, să suspende judecata cauzei. Încheierea putea fi atacată cu recurs, însă nici până la acest moment pe Portalul instanţelor de judecată nu a fost formulată nicio menţiune în acest sens. Ceea ce atrage atenţia este faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, articolul 155 indice 1 prevede faptul că, atunci „când se constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina părţii reclamante prin neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecăţii, instanţa poate suspenda judecata". Cu alte cuvinte, se pare că CJC-ul, deşi reclamant în dosar, ar fi împiedicat procesul, neîndeplinindu-şi obligaţiile.

Acţiunea lui Tărcatu

Indiferent că a fost sau nu o acţiune voită, cert este că aceasta pare să fi fost în favoarea celor peste 120 de lucrători daţi în judecată. Iar aceasta, cu atât mai mult cu cât, aşa cum am menţionat, încheierea prin care s-a dispus suspendarea procesului nu a mai fost atacată în recurs. În paralel, nici angajaţii nu s-au lăsat mai prejos şi au înregistrat la instanţă dosarul cu numărul 9598/118/2011, în care reclamant este, alături de alţi foşti şi actuali angajaţi, Marius Tărcatu. Cam în acelaşi timp în care CJC-ul îşi suspenda procesul cu propriii angajaţi, Tribunalul Constanţa respingea acţiunea Sindicatului din Administraţia Publică Locală şi a lui Marius Tărcatu. „Respinge acţiunea formulată de reclamantul - Sindicatul din Administraţia publică locală Constanţa, în numele şi pentru salariaţii Consiliului Judeţean Constanţa care se află în raporturi de muncă cu instituţia (personal contractual), respectiv Tărcatu Marius, Georgescu Sorin, Marei Marilena, Bavela Ionela, Bobe Constantin, Decu Vasile, Vasilescu Vasilica, Trască Florica, Tăpuş Carmina, Cîrciu Constantin, Tolea Aurelia, Nedelcu Cristian, Stoian Aurelia, Bălaşa George, Cosoi Mihai, Croitoru Milică, Tolea Cristian, Varză Marian, Bengheoru Stere, Vlase Vasile, Ciora Alexandru, Burlacu Dan, Brătianu Nicoleta, Coroiu Monica şi Moraru Nicoleta, în contradictoriu cu pârâtul Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ca nefondată", se arată în dispozitivul instanţei. Hotărârea a fost atacată în recurs, iar procesul se află pe rolul Curţii de Apel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii