Chirilă, Iorguş şi Stavrositu Iată care sunt deputaţii constănţeni ce vor disponibilizări în Poliţia Română
Chirilă, Iorguş şi Stavrositu: Iată care sunt deputaţii constănţeni ce vor disponibilizări în PoliţiaÎn contextul mult blamatelor concedieri ale personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor, cotidianul ZIUA de Constanţa redă lista completă a deputaţilor care au votat proiectul de lege ce urma să „legifereze disponibilizările masive de cadre şi suspendarea unor drepturi legale cuvenite celor care părăsesc instituţia", după arată şi reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Potrivit documentelor oficiale, patru membri constănţeni ai Camerei Deputaţilor au votat pentru implementarea actului normativ mai sus precizat, cunoscut ca şi „Legea Igaş - Mironescu", şase contra şi o abţinere.
Cei care au votat pentru trecerea „Legii Igaş - Mironescu" şi disponibilizarea personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt 114 deputaţi PDL, 19 ai UDMR, 11 de la Independenţi şi patru de la Minorităţi. Dintre constănţeni, pe lista celor care doresc reorganizarea MAI figurează: Constantin Chirilă, Zanfir Iorguş şi Maria Stavrositu. De asemenea, de la Constanţa s-a mai votat „Legea Igaş - Mironescu" graţie votului oferit de Iusein Ibram de la Uniunea Democrată Turcă din România - Filiala Constanţa. Documentele oficiale mai arată că 69 de deputaţi social-democraţi au votat împotriva trecerii legii mai sus precizate şi împotriva disponibilizărilor din Ministerul Administraţiei şi Internelor. La fel au făcut 53 de deputaţi liberali, un democrat liberal şi un deputat din partea minorităţilor. Printre cei care s-au opus legii „Igaş - Mironescu", de la Constanţa, se numără: Radu Matei Brătianu (PSD), Gheorghe Dragomir (PNL), Cristina Ileana Dumitrache (PSD), Mihai Lupu (PNL), Stelian Eduard Martin (PSD), Manuela Mitrea (PSD). De menţionat că au existat şi deputaţi care nu au votat reorganizarea MAI, printre aceştia numărându-se şi Aledin Amet, din partea Uniunii Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR) - Constanţa. Reamintim că pe data de 25 mai, inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a organizat o videoconferinţă naţională în care a anunţat continuarea acţiunii de disponibilizare colectivă a poliţiştilor şi a cerut, de la unităţile din toată ţara, listele care au fost pregătite pentru disponibilizare, fiind întocmite de către toţi şefii de inspectorate judeţene.
Criteriile de disponibilizare
Surse bine informate au informat că Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa nu a trimis liste cu disponibilizaţi, ci doar scheme de funcţionare. Fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, trebuia să se ocupe de restructurările din minister. Reamintim că potrivit Proiectului de Lege 175/2011, care vizează disponibilizările în MAI, la stabilirea criteriilor de evaluare se vor avea în vedere următoarele elemente: existenţa unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, existenţa unei sancţiuni administrative rămasă definitivă, atunci când a fost dispusă potrivit legii penale, existenţa unor antecedente disciplinare, cu excepţia situaţiei în care sancţiunile disciplinare au fost radiate. Mai mult decât atât, lista continuă cu nivelul pregătirii profesionale raportat la cerinţele postului, nivelul experienţei profesionale în domeniu/specialitate, rezultatele evaluării activităţii profesionale individuale pe ultimii trei ani, clasarea ca „inapt" sau „apt limitat" prin decizia organelor de expertiză medico-militară, îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, existenţa cumulului pensiei cu salariul, existenţa situaţiei de menţinere în activitate după împlinirea limitei de vârstă în gradul profesional/militar şi situaţia socială.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp