Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:13 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine execută silit statul la Constanţa

ro

11 Jul, 2011 00:00 1389 Marime text
Poveştile desprinse parcă din serialele de comedie (eventual, neagră) nu contenesc să apară în justiţia constănţeană. În prezent, un individ, achitat ca prin minune la Curtea de Apel Constanţa după două condamnări suferite la instanţele inferioare, a cerut executarea silită a statului, forţând autorităţile să-i plătească 25.000 de euro. Culmea, banii reprezintă daunele la care statul a fost condamnat ca urmare a faptului că individul a stat în arest până să-l achite Curtea de Apel. Şi mai culmea însă, este faptul că, la ora actuală, personajul cu pricina a fost arestat din nou, fiind judecat pentru fapte aproape identice cu cele pentru care a obţinut achitarea ce i-a permis să dea statul în judecată.

După ce, pe parcursul mai multor ediţii, am relatat despre bizarele cazuri care au adus renumele justiţiei de la Constanţa - presupuşi traficanţi de droguri eliberaţi din motive încă neelucidate, indivizi găsiţi vinovaţi de omor deosebit de grav, dar priviţi cu ochi buni de anumiţi judecători şi, mai ales, indivizi condamnaţi în primele două instanţe numai pentru a fi achitaţi de ultima instanţă, în ediţia de astăzi, vă prezentăm un nou episod al serialului de comedie în care s-ar părea uneori că joacă judecătorii constănţeni. Concret, vom relata cum un cetăţean achitat ca prin minune la ultima instanţă (în speţă, Curtea de Apel), după ce suferise două condamnări, a dat în judecată statul, cerând executarea silită a acestuia pentru daunele acordate de aceiaşi judecători constănţeni, drept compensare pentru timpul petrecut în arest, până să fie achitat. Culmea, aşa cum am precizat anterior, individul cu pricina se află la momentul de faţă arestat în altă cauză, pentru fapte aproape identice cu cele care i-au adus achitarea în urmă cu câţiva ani şi pentru care, acum, cere executarea silită a statului. Concret, cetăţeanul care a cerut să i se dea miile de euro de la statul român este Petru Orza.

Patru ani şi jumătate

După cum arătam în ediţiile anterioare, peripeţiile demne de un roman de comedie ale lui Petru Orza au început în 2005, când a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa sub acuzaţia de furt calificat. Concret, anchetatorii îl acuzau că, pe data de 21 iunie 2005, „s-a urcat la bordul navei Conqueror, aflată în dana 116 a Portului Constanţa (...) inculpatul a mers în cabina comandantului, unde se afla o casă de bani". De asemenea, procurorii au mai arătat că „prin folosirea unei chei aflate în sertar, inculpatul a descuiat casa de bani şi a sustras suma de 8.325 USD". Judecat de două instanţe, respectiv Judecătoria Constanţa şi Tribunalul Constanţa, Petru Orza a fost găsit vinovat de fapta reţinută de anchetatori în sarcina sa şi condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare, pentru furt calificat. După cum se arată în deciziile instanţelor care au analizat cazul „Judecătoria Constanţa, ca instanţă de fond, analizând întregul material probator administrat în faza de urmărire penală şi în cadrul cercetării judecătoreşti, a stabilit aceeaşi situaţie de fapt şi aceeaşi încadrare juridică dată faptei prin rechizitoriu". După ce apelul împotriva sentinţei de condamnare i-a fost respins de Tribunalul Constanţa, Petru Orza s-a bucurat de clemenţa Curţii de Apel Constanţa, găsind înţelegere la completul format din preşedintele Lucia Dragomir şi judecătorii Valentin Iancu şi Marius Cristian Epure. În pofida soluţiilor instanţei de fond şi a celei de apel, recursul i-a fost admis, iar individul a fost achitat, în temeiul articolului 10 litera c din Codul de procedură penală, adică pentru că „fapta nu a fost săvârşită de învinuit sau de inculpat".

Cerere admisă în parte

La puţin timp după ce a fost declarat definitiv nevinovat, Orza a obţinut ridicarea sechestrului de pe banii pe care a fost acuzat că i-ar fi furat de pe nava respectivă, sechestru instituit cu câţiva ani înainte. Jignit în orgoliul său de faptul că a stat închis pentru o perioadă, Orza a mers chiar mai departe: înarmat cu decizia definitivă a Curţii de Apel Constanţa, personajul a dat statul în judecată, pentru zilele pe care le-a petrecut în arest preventiv. La finalul anului trecut, statul român a fost condamnat definitiv şi irevocabil să-i achite daune morale de 25.000 de euro şi 900 de euro dobândă pentru perioada în care suma presupus furată de la bordul navei a fost indisponibilizată. Orza n-a pierdut timpul şi a cerut executarea silită a statului. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanţa sub numărul 37359/212/2010, iar, pe data de 11 octombrie, magistraţii i-au admis cererea în parte. Urmărit de ghinion însă, Petru Orza ajunge iar după gratii. Culmea, pentru o faptă aproape identică. Pe 22 decembrie 2010, el a fost arestat sub acuzaţia de furt calificat, fiind acuzat că i-ar fi furat banii unui alt comandant de navă, prin metoda deja consacrată. În prezent, individul se află închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, procesul său desfăşurându-se la Judecătoria Constanţa. Hotărât să-şi dovedească pentru a doua oară nevinovăţia în instanţă, Petru Orza a făcut cerere de recuzare a judecătorului care refuză să creadă în inocenţa lui. Solicitarea lui Orza va fi analizată de magistraţii Judecătoriei Constanţa pe data de 15 iulie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii