Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:55 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ciprian Coada „Politicienii cocheteaza cu grupuri infractionale"

ro

10 Feb, 2009 03:02 3999 Marime text

judecator_Coada_Ciprian_04.jpgVicepreşedintele Tribunalului a afirmat că judecătorii nu sunt marţieni

„Avem oameni politici care cochetează cu grupuri infracţionale şi nu au niciun interes în soluţionarea dosarelor penale care îi priveşte pe membrii acestor grupuri şi grupări". Afirmaţia a fost făcută de judecătorul Ciprian Coadă, vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, în cadrul unei conferinţe de presă.

Vicepreşedintele Tribunalului Constanţa şi-a exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la neîncrederea cetăţenilor în justiţie, transpusă în atacuri directe la adresa magistraţilor. În acest sens, cele două cazuri concrete pe care le-a amintit judecătorul au fost cel al bannerelor şi afişelor împotriva unui magistrat al Judecătoriei, dar şi cel al lui Serghei Gorbunov, de pe plan central. „Ştiu că actul de justiţie generează nemulţumiri şi este şi normal să fie aşa, dar ne îngrijorează profund atacurile din ultima vreme", a precizat Ciprian Coadă. În opinia sa, responsabili pentru încrederea scăzută a cetăţenilor în justiţie sunt oamenii politici: „nu este cazul să transformăm totul într-o vendetă la adresa puterii judecătoreşti, aceasta (vendeta - n.r.) venind mai ales din partea politicienilor, care abat atenţia cetăţenilor de la problemele reale ale ţării". „În definitiv, vorbim despre o incitare la dezordine socială şi suntem aduşi în atenţie ca şi când am fi înainte de 1989. Am ajuns să scriem pe gardurile cimitirelor şi să punem la zid oamenii", a afirmat judecătorul. În acest context, el a amintit despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, care a afirmat că „este timpul să ne răfuim cu judecătorii".

judecator_Coada_Ciprian_01.jpgConstituţia, paravan pentru tergiversări

Vicepreşedintele Tribunalului a arătat că, cel mai adesea, soluţiile care pot părea controversate apar ca urmare a lipsurilor şi neajunsurilor din sistemul legislativ. Cea mai gravă problemă de această natură, care poate fi folosită foarte uşor ca un tertip în tergiversarea proceselor penale, este suspendarea proceselor prin invocarea excepţiilor de neconstituţionalitate. Ciprian Coadă a înfierat această metodă drept o „disfuncţie a sistemului", afirmând că aceasta „dovedeşte lipsa de implicare a factorului politic în înfăptuirea justiţiei". În acest context, este demn de menţionat faptul că multe dintre procesele penale ale indivizilor ce se îndeletnicesc cu comiterea faptelor antisociale au fost adesea suspendate astfel. Dosarul cunoscuţilor fraţi Vasea, judecaţi pentru tentativă de omor calificat, se află încă la Curtea Constituţională, tocmai pentru soluţionarea unei astfel de excepţii. De asemenea, şi dosarul în care controversaţii Lucian Călimărea, Petrică Tomescu şi Cristian Gherghişan sunt judecaţi pentru aceeaşi infracţiune a fost suspendat câteva luni bune din aceleaşi motive. Vicepreşedintele Tribunalului a adăugat că România este singurul exemplu în care există o asemenea practică. „Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că judecătorii din România nu sunt marţieni, ei vin din interiorul poporului român. Dacă avem o problemă de integritate cu ei, înseamnă că avem una cu noi înşine", a conchis Ciprian Coadă. „Este un derapaj, ceea ce se întâmplă astăzi poate fi începutul unei lumi mai bune sau al unei dezordini sociale", a adăugat vicepreşedintele Tribunalului, „vom ajunge la pogromul de la Iaşi".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii