Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:46 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisarul-şef Diniţă - „În România se poate întâmpla orice" Poliţia Rutieră va aplica amenzi pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi vara

ro

09 Feb, 2012 00:00 2685 Marime text
cap_2.jpg „Parcă ne-a văzut Dumnezeu! Este primul an în care avem ordonanţa şi, totodată, este primul an când avem tot sudul ţării sub zăpezi"

Deşi anul trecut s-a precizat, la nivel naţional, că doar în perioada 1 noiembrie - 1 martie, conducătorii auto sunt obligaţi să respecte prevederile ordonanţei de Guvern prin intermediul căreia se reglementează dotarea automobilelor cu anvelope de iarnă, acum, aproape de finele presupusului termen, situaţia se dovedeşte a fi cu totul alta. Mai exact, lucrătorii Serviciilor Rutiere vor aplica sancţiuni pentru lipsa anvelopelor de iarnă şi la vară, dacă sunt depistaţi conducători auto circulând pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, cei care doresc să meargă în iulie, spre exemplu, cu maşinile la munte şi nu au anvelope de iarnă ar face bine să se gândească de două ori înainte de a pleca la drum. Comandantul Direcţiei Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, comisarul-şef Lucian Diniţă, ne-a detaliat procedeul prin intermediul căruia s-a produs încurcătura.

Contactat telefonic, şeful Poliţiei Rutiere a spus că prima ordonanţă de Guvern care prevedea obligativitatea echipării automobilelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei era programată să intre în vigoare la data de 1 noiembrie 2010. În forma iniţială, intervalul de timp era stabilit la perioada noiembrie 2010 - martie 2011. Din cauza faptului că aplicarea ordonanţei de Guvern mai sus precizată a fost amânată cu un an, timp în care în interiorul ei au fost efectuate o serie de schimbări, inclusiv referitor la perioada de „graţie", în 2011, când au intrat în vigoare noi prevederile, în mod eronat s-a crezut că şoferii sunt obligaţi doar în lunile mai sus menţionate să-şi doteze automobilele cu anvelope de iarnă. Contactat telefonic, comandantul Direcţiei Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, comisarul-şef Lucian Diniţă, ne-a declarat că este mulţumit de modul în care a fost pusă în aplicare ordonanţa de Guvern.

Amenzi: între 603 şi 1.340 de lei

anvelope_-_trafic_iarna.jpg

„(...) Am luat în calcul că în România se poate întâmpla orice. Ordonanţa a avut parte de o mediatizare corespunzătoare, chiar agresivă. Parcă ne-a văzut Dumnezeu! Este primul an în care avem ordonanţa şi, totodată, este primul an când avem tot sudul ţării sub zăpezi", ne-a mai explicat comisarul-şef Diniţă. La rândul lor, reprezentanţii Serviciului Rutier Constanţa au informat că „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a fost modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011". Astfel s-a introdus obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1 astfel: „anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora". Nu este de omis faptul că, potrivit directivei menţionate, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S", „M.S.", „MS" sau „M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons". Amenzile sunt prevăzute în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 de lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii