Concubina lui Omar Hayssam, cere ridicarea interdictiei de a parasi tara
Concubina lui Omar Hayssam, cere ridicarea interdictiei de a parasi tara
28 Sep, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
2968
Marime text
Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte, joi, pe cererea de ridicare a interdictiei de a parasi tara cerute de Violeta Parvan, despre care procurorii sustin ca ar fi cununata religios cu Omar Hayssam.
Procurorii au cerut instantei respingerea cererii facute de Violeta Parvan, pe motiv ca ar exista indicii temeinice de sustragere a acesteia de la cercetarea penala. Potrivit procurorilor, avand in vedere faptul ca Violeta Parvan este cercetata intr-un dosar desprins din cauza Forestei Nehoiu - in care este judecat si omul de afaceri sirian Omar Hayssam, plecarea acesteia ar face ca procesul sa nu se desfasoare in conditii optime.
Mai mult, procurorii au aratat ca sotia omului de afaceri sirian Omar Hayssam, Adela, a plecat in Siria impreuna cu cei sapte copiii in vizita la parintii sotului sau, de unde nu s-au mai intors, desi termenul stabilit de instanta, pentru revenirea lor in Romania, era 15 septembrie.
Violeta Parvan a declarat ca nu este cununata oficial cu Omar Hayssam si astfel prelungirea interdictiei nu se justifica.
Aceasta a mai aratat ca toate cele 14 ordonante emise de procurori pe numele ei au avut o motivare identica si ca de aproximativ un an acestia nu au mai facut niciun act procedural in dosarul Foresta Nehoiu. Violeta Parvan precizat ca are o meserie liberala si ca a parasit tara de mai multe ori, dar s-a si intors, motiv pentru care nu vede de ce instanta ar prelungi interdictia in cazul sau.
In dosarul Foresta Nehoiu, procurorii i-au trimis in judecata pe omul de afaceri Omar Hayssam, fratele lui, Mohamad Omar, El Assal Emil Raja si Gheorghe Iosif , pentru crima organizata si bancruta frauduloasa, in timp ce Carmen Marilena Popa a fost deferita instantei pentru fals intelectual.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Omar Hayssam si fratele lui sunt acuzati ca ar fi constituit un grup infractional la care au aderat si alte persoane cu scopul de a obtine beneficii materiale si financiare, prin comiterea de infractiuni. Procurorii au stabilit ca Omar Hayssam era liderul acestui grup, iar Mohamad Omar si El Assal Emile Raja erau responsabili de activitatea firmelor controlate, cunsocuite drept "Grupul Manhattan".
Probele administrate de procurori au stabilit ca grupul infractional controla activitatea a catorva zeci de firme - printre care Foresta Nehoiu SA, Foresta Transcom SRL, Best Wood Nehoiu SRL - care, in scopul ascunderii faptelor ilicite, simulau incheierea de contracte cu alte firme fantoma.
Astfel, in dosarul penal nr.276/P/2004 al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - procurorii au dispus, in 1 noiembrie 2004, inceperea urmaririi penale fata de Omar Hayssam pentru inselaciune, spalare de bani si crima organizata, precum si fata de fratii sai, Mohamad Omar si Omar Mukhles, pentru complicitate la evaziune fiscala, crima organizata si spalare de bani.
Tot in acest dosar s-au mai dispus cercetari si fata de Nasta Bassam, El Assal Emile Raja, Khaled Alshaar, Kais A. Khedheir, Badnouk Naoras, Violeta Alexandra Parvan, Balloute Omar, Tahli Fadel, Carmen Ionela si Mirela Ciolan, Elena Gabriela Chelariu, Oana Cristina Savu si Dana Epure.
Patru luni mai tarziu, procurorii au dispus extinderea cercetarilor si fata de alte trei persoane - Bakary G. Ibrahim, Jamal Hamad si Mihai Nasture.
In luna aprilie, procurorii au dispus ca Omar Hayssam, Mohamad Omar, Gheorghe Iosif, El Assal Emile Raja si Al Samra Mustafa sa fie cercetati in legatura cu activitatea SC Foresta Nehoiu SA. Cercetarile in acest dosar, in care mai este cercetata si notarul public Carmen Marilena Popa, pentru fals intelectual au fost disjunse, procurorii inregistrand noul dosar cu nr. 621/D/P/2005.
Omar Hayssam este dat in urmarire internationala, el fiind condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 20 de ani de detentie, pentru implicarea in rapirea a trei jurnalisti la Bagdad. Fuga lui Hayssam a generat demisiile a trei sefi de servicii secrete si a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos.
Complicele sau, Mohammad Munaf a fost condamnat in prima instanta, la Bagdad, la pedeapsa capitala.
Adela Omar si copiii ei au primit, in a doua jumatate a lunii august, acceptul instantei pentru a putea sa paraseasca Romania. Ei s-au imbarcat, la data de 16 august, de pe Aeroportul International Henri Coanda - Otopeni, la bordul unei aeronave a companiei "Sirian Air". Potrivit decizie instantei, acestia trebuia se intoarca pana pe 15 septembrie, cand incepe noul an scolar.
Tribunalul de Jurispridenta islamica a dat, in septembrie, o sentinta prin care interzice plecarea celor sapte copii minori ai lui Omar Haussam sa se deplaseze din Siria. Decizia a fost depusa de avocatul Adelei Omar la dosarul aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 2. Din documentele depuse la dosar, reiese ca Omar Khaled, tatal lui Omar Hayssam, a solicitat instantei siriene, in luna septembrie, interzicerea deplasarii in strainatate a celor sapte copii minori. Omar Khaled a inaintat cererea catre instanta in calitate de imputernicit de catre copilul lui, Omar Hayssam, in baza unei procuri din data de 13 septembrie 2007, dupa cum arata actul.
La randul sau, avocatul Adelei Omar, Mazen Obaid, a solicitat instantei siriene anularea hotararii, cerere ce urmeaza sa fie discutata in data de 24 octombrie.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii