Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:51 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conducerea IPJ a demarat o ancheta pentru a stabili daca Ziua de Constanta are dreptate

ro

07 Oct, 2003 00:00 766 Marime text

Arestul cuibusor de jonglerii politienesti

In urma articolului publicat in cotidianul Ziua de Constanta pe data de 3 octombrie 2003, sub titlu "Dezmat in arestul Politiei", comanda Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta a demarat o ancheta interna * In mod normal, ar fi trebuit sa se faca public acest aspect printr-un comunicat de presa, dar acest lucru nu s-a intamplat * Din alte surse reporterii nostri au aflat despre masura luata de catre comandantul IPJ * Pentru a verifica aceste informatii, l-am contactat telefonic pe comisarul sef, Vasile Balan, prim adjunct al inspectorului sef al IPJ Constanta care ne-a confirmat acest lucru * El a declarat ca dupa ce a fost publicat articolul din ziarul nostru, conducerea inspectoratului s-a autosesizat cu privire la cele intamplate in arestul institutiei * Comisarul sef Balan a declarat ca nu crede ca s-a putut intampla ca vreun arestat sa fie scos din arest dupa ora 22.00, insa a specificat ca nu baga mana in foc pentru nimeni si ca astepta rezultatul anchetei pentru a se pronunta

In urma articolului publicat in ziarul din data de 3 octombrie, sub titlu "Dezmat in arestul Politiei", comanda Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta a demarat in mare taina o ancheta interna. Desi in mod normal, reprezentantii mass-media ar fi trebuit sa fie anuntati despre aceasta masura, asa cum se intampla si in alte situatii, acest lucru nu s-a intamplat. Cu toata secretomania, probabil, impusa de cineva anume, reporterii nostri au aflat totusi de acest aspect. Pentru a verifica informatia, l-am contactat telefonic pe comisarul sef, Vasile Balan, prim adjunct al inspectorului sef al IPJ Constanta care ne-a confirmat acest lucru. El a declarat ca s-a autosesizat cu privire la cele semnalate de ziarul nostru. In acest sens, pentru stabilirea adevarului, acesta a dispus efectuarea unei anchete interne la nivelul cadrelor care lucreaza la arestul din cadrul IPJ, urmand ca in functie de cele constatate sa se ia masurile care se impun. Conform procedurii, usa arestului se inchide la ora 22.00, dupa care nu mai are voie sa iasa nici o persoana arestata preventiv, decat in caz de urgenta, si asta numai cu aprobarea comandantului IPJ. Intrebat daca este totusi posibil ca arestatii sa mai fie scosi si dupa orele 22.00 acesta a declarat ca, personal nu crede asa ceva, insa a specificat ca nu baga mana in foc pentru nimeni si ca asteapta finalizarea anchetei interne pentru a se pronunta.

Concesii si privilegii pentru anumiti arestati

Reamintim cititorilor cotidianului nostru, ca in articolul anterior, printre altele, reporterii cotidianului nostru semnalau anumite fapte care s-ar petrece in arestul Politiei. Spuneam atunci ca despre ce se intampla in arestul Inspectoratului Judetean al Politiei se aud tot felul de zvonuri, dar, cu toate acestea, nimeni nu facuse pana atunci nici o declaratie publica. Astfel, se tot spune ca in schimbul anumitor sume de bani, se fac concesii de la regimul pachetelor si chiar unii dintre cei inchisi acolo pot face vizite acasa. Spuneam noi ca este posibil ca acestea sa fie doar legende. Unii dintre condamnati cu dare de mana prefera sa stea in arestul Politiei, caci pentru o zi petrecuta acolo i se considera una jumate la calculul pedepsei. Pe data de 2 octombrie, declaratiile date de catre doua persoane care au avut calitatea de martori, fosti arestati preventiv au confirmat o parte din "povestile" despre arestul IJP. Pe data de 2 octombrie, la Tribunalul din Constanta au continuat cercetarile judecatoresti in dosarul inculpatilor Daniel Petrescu, Razvan Burnea, Panagiotis Anitsis, Konstantinos Bakloris, Ilios Spyropoulos, Angelos Ploumpis, Mari Cristos Tsantilogiannis, Higeea Trica si Cristian Culet, trimisi in judecata anul trecut, sub acuzatia de trafic, detinere si consum de droguri. Initial, toti, cu exceptia lui Daniel Petrescu, au fost arestati, dar dupa cateva luni, judecatorii au dispus cercetarea acestora in stare de libertate, singurul care a mai ramas arestat fiind Razvan Burnea. In cadrul sedintei de judecata anterior mentionata au fost audiati doi martori care au facut marturisiri socante judecatorilor. Primul dintre ei, Catalin Branzei, a declarat ca l-a cunoscut pe Razvan Burnea in luna octombrie a anului trecut in arestul IPJ. "Ma aflam arestat preventiv sub acuzatia de conducere fara permis pe drumurile publice, iar Burnea a fost repartizat in aceeasi camera cu mine. Atunci cand l-a adus, a inceput sa discute cu mine, iar printre altele mi-a spus ca face parte dintr-o retea de traficanti de droguri care este condusa de un anume Schiopu.

Prietenia si regulamentele din arest

De asemenea, Burnea spunea ca este prieten bun cu cei de la Crima Organizata si ca a primit indicatii de la acestia sa-l acuze pe Cristian Culet ca fiind traficant de droguri si in scurt timp va iesi din arest daca va face acest lucru", a declarat Branzei. De asemenea, martorul a mai spus magistratilor ca Burnea era scos la ancheta in miezul noptii si venea a doua zi dimineata, duhnind a bautura. El se lauda ca a baut whisky cu politistii. Cel de-al doilea martor audiat a fost Eugen Dragoi, si el fost coleg de camera cu Burnea la IPJ. Si acesta a afirmat ca Burnea se lauda cu prietenii lui de la Crima Organizata. El a mai spus ca, de fiecare data cand urma sa aiba termen de judecata, cu o zi inainte era scos din arest, iar cand se intorcea, venea cu tigari si cafea. Totodata, Dragoi a mentionat ca Burnea i-a spus de mai multe ori ca politistii i-au promis ca o sa-l scoata din arest, iar dupa eliberare o sa-l ia sa mai lucreze pentru ei. Toate aceste afirmatii se pot corobora cu declaratia data de catre Razvan Burnea in urma cu aproximativ o luna. Suparat ca politistii de la Crima Organizata nu si-au tinut promisiunile, Burnea si-a schimbat toate declaratiile date pana atunci, spunandu-le magistratilor ca inculpatul Cristian Culet nu este implicat cu nimic in acest proces si nu face parte din nici o retea de traficanti de droguri. "Tot ce am declarat pana in prezent la adresa lui am facut-o la sugestia politistilor. In schimbul declaratiilor pe care le-am dat mi s-a promis ca voi fi liber si m-am hotarat sa spun acum adevarul pentru ca politistii nu s-au tinut de cuvant", a declarat, la termenul trecut, Burnea.

Burnea, tot pe drum, pe drum, pe drum

Un alt aspect semnalat in cadrul sedintei de judecata din data de 2 octombrie este cel legat de procurorul de sedinta, care i-a suparat pe avocati. Dupa ce Catalin Branzei a fost audiat, reprezentantul Ministerului Public i-a cerut buletinul de identitate. Gestul procurorului i-a scos din sarite pe aparatori, care au considerat ca este o amenintare la adresa martorului care a semnalat cele intamplate in arestul Politiei. Exista premise ca aceasta ancheta sa fie doar o forma de a asterne tacerea asupra neregulilor de la beciul IPJ. De ce aceasta presupunere. Ancheta porneste de la studierea registrului. Este la mintea cocosului ca cei care faceau concesii arestatilor nu le si treceau in acest registru pentru ca erau constienti ca incalca regulamentele. Nimeni nu dintre lucratorii de la arest nu avea vreun interes sa lase urme sau anscrisuri. Declaratiile fostilor arestati preventiv, Branzei si Dragoi sunt pentru politisti motive ca dupa ce ancheta se va termina cu bine sa fie acuzati de marturie mincinoasa. In alta ordine de idei, aparatorii inculpatilor din dosar, considera ca nu are incredere in ancheta interna abia demarata. Totodata, se pare ca, cu privire la Razvan Burnea s-a formulat o cerere prin care s-a solicitat ca acesta sa fie transferat de la penitenciarul Poarta Alba, din nou, in arestul IPJ. Rezultatul anchetei interne dispusa de comanda IPJ va fi finalizata in maxim 10 zile. Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii