Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:41 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cruciada de la 23 August

ro

20 Aug, 2003 00:00 2367 Marime text

Preoti acuzati de furtul unor obiecte de cult

Peste 150 de enoriasi din comuna constanteana 23 August, s-au revoltat impotriva unei hotarari a Arhiepiscopiei * Preotului din localitate i s-a luat parohia, din considerente neintelese de locuitorii comunei # Acestuia i s-a interzis sa mai tina slujbe in biserica localitatii, deoarece ar fi la a treia casatorie * Conform canoanelor bisericesti, acest lucru nu este permis preotilor * In ciuda acestui lucru, locuitorii comunei 23 August sunt trup si suflet pentru sustinerea in functie a vechiului preot * Prima sotie a lui Vladimir Cazan a decedat, iar a doua a fugit in Germania * Arhiepiscopul Tomisului Teodosie a sosit, luni, in localitate, pentru a explica locuitorilor decizia luata * Un aghiotant al inaltei fete bisericesti a sustras, in doua randuri, antimisul din altarul bisericii * Gestul acestuia a scos din minti enoriasii aflati de fata * Consiliul parohial al comunei 23 August a intocmit mai multe sesizari catre Parchetul Constanta si Patriarhia Romana in vederea rezolvarii situatiei * Enoriasii in unanimitate sunt hotarati sa nu cedeze, urmarind, in principal, sustinerea si protejarea preotului lor

Comuna 23 August are, incepand cu anul 1974, o biserica ce a fost construita cu foarte mari sacrificii, tinandu-se seama, mai ales, de faptul ca ridicarea acesteia s-a facut intr-o vreme in care bisericile au fost supuse distrugerii totale de catre regimul comunist de atunci. Daca in acea perioada de trista amintire, biserica privita ca institutie se chinuia sa reziste sub bocancul doctrinei ateilor comunisti, iata, ca, in prezent, raul se pare ca izvoraste chiar din sanul ei. Ceea ce s-a petrecut, luni in amiaza mare, in biserica din comuna 23 August a intrecut orice imaginatie pentru un om normal. Trupe DIAS, politie, aglomeratie, lume infuriata si popi surmenati au facut parte din peisajul grotesc care putea fi observat de zecile sau sutele de calatori care strabateau soseaua ce leaga nordul de sudul litoralului.

Matanii dupa patru ani

Preotul comunei 23 August a fost pana nu demult Vladimir Cazan, in varsta de 52 de ani. Conform spuselor oamenilor din localitate, acesta a fost casatorit inainte de a se hirotoni, timp de mai multi ani. Casatoria pentru un viitor preot este o obligatie majora. Din nefericire, la cativa ani de la casatorie, prima sotie a preotului a decedat, dupa cum sustin unii enoriasi. La ceva timp, preotul Vladimir Cazan s-a recasatorit cu cea de a doua nevasta, cu care din nefericire nu prea a avut noroc. Aceasta l-a parasit, fugind in Germania cu un iubit. Timp de mai bine de zece ani, preotul a ramas singur. In anul 2000, dupa ce a obtinut dispensa sau aprobare de la Preasfintia Sa Lucian Tomitanul, s-a recasatorit pentru a treia oara. De atunci si pana in urma cu trei zile, nimeni nu dadea semne ca ar putea exista vreun impediment in ceea ce priveste calitatea lui Vladimir Cazan de a mai sustine slujbe in biserica localitatii. Cum in prezent, politizarea afecteaza ca un cancer toate structurile statului, si in biserica se intampla acelasi lucru. Omul potrivit la locul potrivit sau cine nu este cu noi este impotriva noastra. Datorita locului bine pozitionat, aflata la vedere pe principalul drum care leaga orasul Constanta de Mangalia, biserica de la 23 August, a fost luata la ochi de mai marii clerului bisericesc, asa cum sunt convinsi enoriasii.

Schimbare in forta

Luni, 18 august, pe cand preotul Vladimir Cazan se afla internat in Spitalul din Mangalia, un grup de preoti condus de arhiepiscopul Tomisului Teodosie a sosit in biserica localitati, in vederea lamuririi locuitorilor comunei vizavi de decizia de inlocuire a preotului. Primele explicatii date de preoti au fost legate de faptul ca, in conformitate cu canoanele bisericesti, nu este permis unui preot sa se poata casatori de mai multe ori. Cum Vladimir Cazan se afla deja la cea de a treia casatorie, statutului lui de preot a devenit incompatibil cu canoanele bisericesti. Insa, oamenii din 23 August gandesc altfel. De obicei, spun acestia, un preot poate fi considerat imoral in cazul in care el este principalul vinovat in dezbinarea unor relatii matrimoniale, iar in cazul lui Cazan nu poate fi vorba de asa ceva. Intrebarea pe care si-o pun oamenii acum este "de ce abia dupa patru ani de cea de a treia casatorie a lui Cazan, Arhiepiscopia intervine?", si, mai ales ca preotul a avut dispensa si aprobare de la seful de pe atunci a acestei institutii bisericesti, Lucian Tomitanul. Una din scuzele scapate printre buze, luni, de catre cei sositi sa dea explicatii ar fi facut referire la faptul ca pe "atunci Lucian Tomitanul era senil si nu-si dadea seama ce facea".

Bataie pe odoare

Conform afirmatiilor celor opt membri ai Consiliului Parohial al comunei 23 August, dupa ce IPS si suita sa au dat explicatii nemultumitoare pentru populatie, unul dintre aghiotantii sai, "un preot inalt si tanar" a luat din altarul bisericii odorul cel mai de pret al acesteia, denumit "antimis". Antimisul este o bucata de panza cusuta cu fir de aur, pe care se aseaza Sfanta Scriptura in timpul slujbelor religioase. Acesta reprezinta, de fapt, certificatul de nastere, al unei biserici, in lipsa caruia nu se poate tine nici un fel de slujba. Antimisul apartine exclusiv bisericii caruia i-a fost atribuit. Facand o comparatie, putem spune ca acest odor este echivalent cu simbolul drapelului de lupta dintr-o unitate militara, drapel care este pazit zi si noapte de garzi inarmate. Disparitia drapelului este echivalenta cu disparitia unitatii militare. Gestul preotului care a luat odorul din altar a fost observat de un copil de 12 ani, care obisnuia sa cante in corul bisericii si care cunostea valoarea obiectului. Copilul a anuntat enoriasii, iar acestia i-au incoltit pe preotii de la Constanta, care se si deplasasera catre autoturismul aflat tras pe sosea in fata bisericii. Cum de vorba buna nu au inteles, nici Teodosie si nici ceilalti, enoriasii au inconjurat masina nepermitand plecarea acesteia. Retinerea a echivalat cu sechestrul. La un moment dat, odorul a fost inapoiat enoriasilor, dupa care masina cu preoti a fost eliberata. Martorii evenimentului spun ca autoturismul a parcurs doar aproximativ 50 de metri dupa care a oprit din nou. Din masina, a coborat acelasi preot care mai inainte luase antimisul si s-a intors in biserica. Aici, acesta a facut ce a facut, si a sustras iar obiectul. Faptul a fost observat de enoriasi, urmand o noua imbulzeala. Un batran a fost imbrancit de insotitorul lui Teodosie, cazand jos. Negri de furie, credinciosii au fost la un pas de linsarea celui care, in opinia lor, era hot de odoare bisericesti. Aceiasi martori spun ca seful de post al comunei a fost inspirat si a actionat la timp, recuperand rapid de la preotul respectiv obiectul sustras. Intre timp, in curtea bisericii sosisera trupele DIAS, jandarmi, politistii, acestia fiind chemati telefonic, spun localnicii, de catre IPS Teodosie in timp ce se afla sechestrat in autoturism la prima tentativa de furt a obiectului.

Se putea si cu vorba buna

Cei din Consiliul Parohial al bisericii spun ca Teodosie nu a solicitat sa i se dea antemisul bisericii. Daca obiectul respectiv era solicitat de catre IPS Teodosie, acesta i se dadea fara nici o impotrivire. Cum totul s-a petrecut pe ascuns si cum oamenii au interpretat gestul celor de la Constanta ca fiind cel putin "penal", Consiliul Parohial s-a reunit ieri in scoala din localitate in vederea intocmirii unor reclamatii care vor fi depuse la Parchetul Constanta si la Patriarhia Romana. Acestia sunt hotarati sa nu renunte la preotul lor indiferent de situatie, mai ales ca, spun ei, parohia lor este una din cele mai frumoase si bine intretinute din tot judetul Constanta, iar cel mai mare merit pentru acest fapt i se atribuie preotului Vladimir Cazan. Daca nu li se rezolva problema prin intermediul celor doua institutii mentionate mai sus, locuitorii comunei 23 August se vor face cunoscuti si la Strasbourg sau chiar la Roma, in fata Papei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii