Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:33 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum l-a dezamăgit instanţa pe Nicuşor

ro

05 Apr, 2012 00:00 1935 Marime text
cjcproces-tribunalsaladejudecata.jpgConvins că referendumul împotriva regionalizării organizat la sfârşitul anului trecut la Constanţa va fi validat odată ce se vor face publice rezultatele recensământului, Consiliul Judeţean Constanţa, cârmuit de preşedintele Nicuşor Constantinescu, a avut parte de o crudă dezamăgire din partea judecătorilor Curţii de Apel Constanţa.

După ce, cu mare tam-tam, la sfârşitul lunii noiembrie instituţia judeţeană anunţa că a acţionat în instanţă Guvernul, MAI-ul, Statistica şi Evidenţa Persoanelor, cerându-le judecătorilor să oblige instituţiile statului să-i comunice rezultatele recensământului din 2011, judecătorii au ajuns la concluzia că cererea CJC este nefondată. Mai mult, instanţa a considerat că, de fapt, Consiliul Judeţean nici măcar nu ar fi trebuit să dea în judecată Guvernul. În minuta sentinţei civile cu numărul 180/2012, magistraţii Curţii de Apel Constanţa, în completul prezidat de judecătoarea Monica Costea, au admis excepţia lipsei calităţii procesual pasive a Guvernului României şi, pe cale de consecinţă, au respins acţiunea Consiliului Judeţean împotriva Guvernului „ca fiind promovată în contradictoriu cu o persoană fără calitate procesual pasivă". Totodată, instanţa a respins şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii, pe care o invocaseră instituţiile date în judecată de reprezentanţii Consiliului Judeţean. „Respinge excepţia lipsei calităţii procesual pasive a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor Bucureşti", se mai arată în minuta instanţei. În acest context, în cele din urmă, instanţa a respins acţiunea ca nefondată.

Să decidă Înalta Curte

Aşa cum menţionam în ediţia anterioară, hotărârea Curţii de Apel Constanţa poate fi atacată în recurs, acesta urmând să fie tranşat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Până la acest moment, însă, nu a fost declarat recurs în cauză. Litigiul Consiliului Judeţean cu Guvernul şi instituţiile centrale a izbucnit după ce, iniţial, s-a anunţat că referendumul organizat de instituţia judeţeană legat de regionalizarea României şi „desfiinţarea judeţului Constanţa" nu ar fi valid, ca urmare a prezenţei slabe la vot. În replică, reprezentanţii Consiliului Judeţean au cerut ca prezenţa la vot să fie calculată în funcţie de datele statistice actualizate în urma referendumului din 2011, nu după cele din 2002. În cele din urmă, cazul a ajuns la instanţă, după ce Consiliul Judeţean le-a cerut judecătorilor să oblige instituţiile centrale să-i furnizeze datele solicitate. Atâta doar că instanţa a considerat cererea CJC ca nefondată şi a respins-o ca atare. Situaţie în care, deşi reprezentanţii consiliului rămân în suflet cu convingerea că referendumul a trecut, în funcţie de datele actualizate, cârcotaşii spun că nu există bază pentru o astfel de afirmaţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii