Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:41 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se fac banii la Mangalia Şantajul, afaceristul, DNA-ul şi procurorii

ro

18 Feb, 2012 02:28 5294 Marime text
04_Nikitas_Nikitas_1.jpgPână mai ieri un important afacerist local, controlând cu mână de fier energia termică în Mangalia, businessman-ul Adrian Nikitas Simion, directorul general al SC Callatis Therm SA, a fost adus ieri în cătuşe la Tribunalul Constanţa. Mai mult, din actele depuse la dosarul cauzei, reiese că unul dintre preşedinţii asociaţiilor de proprietari din Mangalia a relatat că magnatul de Mangalia, interpelat fiind la un moment dat de unul dintre zecile de mii de oameni lăsaţi în frig, ar fi răspuns că scopul său nu este de a le da căldură oamenilor din Mangalia, ci de a face bani. La finalul dezbaterilor de ieri privind măsura arestării preventive, Tribunalul Constanţa a admis recursul afaceristului şi a hotărât să-l pună în libertate.

Acuzaţii de instigare a populaţiei şi violenţe stradale, de deturnare a anchetei şi de acţiuni comise cu rea credinţă. De partea cealaltă, excepţii de necompetenţă materială, acuzaţii de încadrări juridice forţate şi acuze la adresa primăriei, că nu ar fi respectat protocolul semnat. Aceştia sunt termenii în care s-a judecat ieri la Tribunalul Constanţa recursul directorului general al Callatis Therm SA, Adrian Nikitas Simion, împotriva emiterii pe numele său a mandatului de arestare preventivă pentru 15 zile de către Judecătoria Mangalia. Programat să se desfăşoare începând cu ora 10.30, recursul tânărului afacerist din Mangalia a început abia după patru ore, timp pe care Nikitas Simion l-a petrecut în beciul instanţei de judecată. Adus cu duba de la ora 10.00 la instanţă, de ofiţerii Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, cu cătuşele la mâini Simion a intrat în beci, unde a aşteptat ca pe ace să i se judece recursul. Cazul său a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa sub numărul 462/254/2011, dosarul intrând în atenţia completului prezidat de magistratul Laura Monica Tănase şi format din judecătoarele Antoneta Ardeleanu şi Marinela Mitan. Procurorul de şedinţă din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost magistratul Ianuş Dragomir. La rândul său, Adrian Nikitas Simion a fost reprezentant de avocatul Adrian Petrescu, din cadrul Baroului Constanţa.

Banii sunt scopul

Ceea ce este foarte interesant este că la instanţa Mangalia, unde s-a dispus arestarea preventivă a suspectului pentru 15 zile, procurorii au amintit în susţinerea propunerii de arestare preventivă faptul că, aşa cum rezultă din declaraţia unuia dintre preşedinţii asociaţiilor de proprietari din localitate, „inculpatul a precizat clar, fiind interpelat de unul dintre zecile de mii de oameni lăsaţi în frig, că scopul său nu este de a da căldură cetăţenilor din Mangalia, ci de a face bani". În continuare, procurorii au mai spus că, audiat fiind la un moment dat şi întrebat de ce nu renunţă unilateral la contractul de delegare de competenţă pe care îl deţine, dacă nu îl poate îndeplini, Simion ar fi răspuns că acesta este un business în care oamenii sunt victime colaterale, „folosind termenul în sensul său metaforic şi nu textual, interpretându-se în această manieră că încă nu are cunoştinţă să fi murit oameni de frig". De altfel, de la bun început procurorii au expus faptul că Adrian Nikitas Simion este preşedintele consiliului de administraţie şi director general al SC Callatis Therm SA, calităţi în care a direcţionat acţiunea oficială a acestei societăţi, în referire la perioada sezonului rece 2011-2012. „Din motive financiare sau din altele, societatea nu a efectuat aprovizionările cu combustibil necesar încălzirii populaţiei din Mangalia, situaţie în care sunt afectaţi un număr de 7.500 de locuinţe, cu o populaţie estimată la peste 20.000 de oameni", se arată în motivarea instanţei din Mangalia. În acelaşi document se mai precizează că „pentru a determina Primăria/Consiliul Local Mangalia să plătească anumite sume de bani, unele chiar obţinute prin hotărâri judecătoreşti definitive, numitul Simion Nikitas Adrian a dispus sistarea aproape totală a furnizării energiei termice către populaţie, pentru ca în acest fel să determine o reacţie publică de presiune psihologică şi violenţă stradală asupra conducerii autorităţii administrative locale, ca astfel să se procedeze la plata sumelor de bani pretinse, indiferent care ar fi acelea".

Formă atipică de şantaj

„Din perspectiva prezentului dosar de urmărire penală, activitatea inculpatului de constrângere a activităţii publice din Mangalia, să dea o sumă de bani încă incertă, în maniera expusă, reprezintă o formă atipică, dar clară de şantaj", au argumentat procurorii la momentul la care au convins prima instanţă să emită mandatul de arestare. Totodată, procurorii au mai precizat că apărările suspectului potrivit cărora întreaga situaţie ar reprezenta mai degrabă un litigiu civil decât o cauză penală sunt doar încercări de „deturnare a anchetei". Totuşi, poate nu este de trecut cu vederea faptul că, în hotărârea prin care s-a luat măsura arestării preventive faţă de directorul Callatis Therm, instanţa arată că: „Practic, deşi societatea a solicitat unele pretenţii obţinute ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive, chiar dacă folosul este just, inculpatul a urmărit să-l dobândească în mod injust, forţând autoritatea locală să-i achite în totalitate debitele obţinute ca urmare a hotărârilor judecătoreşti definitive, altele chiar nescadente şi nelămurite prin sistarea de furnizare a energiei termice către populaţie, astfel că mijlocul folosit este ilicit, în cauză existând indiciile temeinice privind săvârşirea unei infracţiuni de şantaj în forma prevăzută de textul legal". În continuare, instanţa a arătat că „apărările inculpatului atât la Parchet, cât şi în faţa instanţei legate de pretinsul caracter civil, comercial al litigiului nu reprezintă decât o încercare de deturnare a cercetării, care nu are nicio legătură cu relaţia financiar patrimonială şi cu modul în care încearcă să determine obţinerea unor surse de finanţare de la Bugetul Public Local al municipiului Mangalia (...)".

Competenţa DNA

În aceste condiţii, instanţa de la Mangalia a dispus arestarea preventivă a directorului Callatis Therm SA, pentru 15 zile. Revenind la recursul judecat ieri, este de precizat că, de la bun început, în sala de judecată, avocatul lui Simion a invocat excepţia necompetenţei materiale a organului de urmărire penală, susţinând că dosarul clientului său nu ar fi fost de competenţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, ci de cea a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai mult decât atât, apărarea a invocat şi faptul că „încadrarea juridică a faptelor pe care le-ar fi comis clientul meu, respectiv şantaj şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor este forţată, în contextul în care există Legea 325/2006 care reglementează şi sancţionează întocmai faptele de genul celor expuse în acest dosar penal". La rândul său, procurorii au argumentat că emiterea mandatului de arestare preventivă este justificată în cauză, Simion făcându-se vinovat, în opinia Parchetului, de acuzaţiile aduse. Nu în ultimul rând, Simion a declarat în faţa judecătorilor că este nevinovat şi că au exista mai multe hotărâri ale instanţei pe care autorităţile locale din Mangalia nu le-au respectat. La finalul deliberărilor, judecătorii au admis recursul afaceristului şi au decis cercetarea acestuia în stare de libertate, fără interdicţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Anonim 18 Feb, 2012 12:15 Vinovatii sunt Iorgus si prefectul Palaz: Iorgus pentru privatizarea ilegala din 2003 prin care da posibilitatea ca orice firma sa preia termoficarea unui oras ( pt o spaga grasa de la Rompetrol si 22% actiuni prin prietenul sau Verioti), iar Palaz a atacat in august hotararea de marirea a gigacaloriei.