Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum te ajută Poliţia şi instanţa să conduci deşi ai permisul suspendat

ro

06 Oct, 2011 01:00 6944 Marime text
cap_2.jpgLegea mai prevede că punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de şase luni de la data constatării contravenţiei şi că suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment

Pe rolul Judecătoriei Constanţa există mii de dosare, cauze în care conducătorii auto au contestat procesele-verbale întocmite de lucrătorii Serviciului Rutier. În majoritatea litigiilor, şoferii solicită instanţei de judecată anularea proceselor-verbale prin intermediul cărora li s-au reţinut permisele de conducere. Aceasta este o cale prin care şoferii lăsaţi pietoni de poliţişti pot conduce având permisul în buzunar, chiar dacă sunt prinşi regulat pe picior greşit. „Reţeta" este valabilă doar în cazul şoferilor care nu au fost prinşi băuţi la volan.

Lucrătorii din cadrul Poliţiei Rutiere pot suspenda permisele de conducere, pentru o perioadă de 30 de zile, din momentul în care un conducător auto a acumulat 15. Dreptul de a conduce un automobil pe drumurile publice se mai poate suspenda pe o perioadă de 60 de zile în cazul în care şoferul acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni faţă de data ultimei suspendări. Interesant de remarcat că permisul de conducere se suspendă automat, pentru 30 de zile, când un şofer este prins depăşind coloanele de vehicule oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferată, când nu acordă de prioritate de trecere pietonilor ce traversează regulamentar, autovehiculelor care au acest drept, când ignoră regulile privind depăşirea şi indicaţiile agentului de circulaţie. permise_-_control_politia_rutiera.jpgPermisul de conducere se suspendă 60 de zile atunci când nu sunt respectate regulile privind prioritatea, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, una dintre acestea având ca rezultat producerea unui accident, interdicţiile temporare de circulaţie pe un anumit segment, regulile de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană ori când se circulă pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire. Şoferii pot rămâne pietoni pentru 90 de zile la nerespectarea barierelor sau a luminii roşii la calea ferată, când şoferul conduce sub influenţa alcoolului, dacă autovehiculul prezintă defecţiuni majore la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie ori la depăşirea cu mai mult de 50 km/oră a vitezei regulamentare impusă pe un anumit sector de drum. Legea mai prevede că punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de şase luni de la data constatării contravenţiei şi că suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment. Conducătorii auto care sunt prinşi pe picior greşit şi li se suspendă permisele au posibilitatea, ca în timp de 15 zile, să conteste în instanţă anularea procesului-verbal întocmit de poliţistul rutier. Odată făcut acest pas, şoferii intră în posesia permiselor de conducere, moment în care este anulată dovada înlocuitoare a permisului. Până la finalizarea litigiului aflat în atenţia judecătorilor, conducătorii în cauză pot şofa având permisele asupra lor. În cazul în care şoferii sunt prinşi din nou de Poliţia Rutieră că au greşit şi li se suspendă, iar, dreptul de a conduce un automobil pe drumurile publice, aceştia au posibilitatea de a contesta în instanţă şi cel de al doilea proces-verbal, iar permisele li se vor înapoia, cel puţin până la finalul procesului. Astfel, un şofer poate contesta în instanţă chiar şi 100 de procese-verbale ale poliţiştilor şi tot va avea permisul în buzunar, cel puţin până la prima pronunţare a judecătorilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii