Daca nu-si gasesc de munca, fostii detinuti pleaca „la furat"
Daca nu-si gasesc de munca, fostii detinuti pleaca „la furat"Peste 20 de deţinuţi încarceraţi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă s-au prezentat, ieri, la bursa locurilor de muncă. Totuşi, nu toţi sunt convinşi că-şi vor găsi un loc de muncă, după ce vor ieşi din închisoare, unul dintre aspectele care le ridică probleme fiind însăşi existenţa unui cazier. Îngrijorător este faptul că unii dintre condamnaţi au afirmat că, în caz că nu vor găsi de lucru, se vor duce în străinătate, „la furat".
Evenimentul a avut loc ieri, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, şi a fost pregătit de Direcţia de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Acţiunea a vizat reintegrarea în comunitate a foştilor deţinuţi şi a fost realizată sub egida Proiectului „Continuarea dezvoltării sistemului de probaţiune din România", finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul PHARE 2006. Organizatorii evenimentului au fost Bernard Brunhes International şi Asociaţia Alternative Sociale. Unul dintre condamnaţii care şi-au exprimat neîncrederea cu privire la succesul iniţiativei este constănţeanul Vasile Dudău, un bărbat de 47 de ani, închis anul trecut pentru furt. Condamnat la trei ani de detenţie, Dudău urmează să se elibereze în luna mai 2010. Înainte de a se certa cu legea, bărbatul era primitor/distribuitor de produse fluide, respectiv petrol, şi a declarat că ar vrea să-şi găsească ceva în această branşă. „Dacă nu-mi găsesc ceva tot pe domeniu, am să plec în afară, la furat. Nu am încredere în acţiunea de astăzi, nu cred că mă va ajuta să-mi găsesc un loc de muncă. Asta este o modalitate de promovare pentru ei, nu pentru noi", a declarat Vasile Dudău.
Condamnaţi pentru omor şi proxenetism
Ceva mai optimist decât el s-a arătat Costache Zaharia, un gălăţean de 36 de ani, închis pentru omor. Zaharia se află în penitenciar din 1997, când a fost încarcerat în vederea executării pedepsei de 18 ani, primită pentru uciderea unui om în Iugoslavia. În ianuarie 2010, Costache Zaharia urmează să se elibereze şi este decis să se angajeze undeva şi să-şi întemeieze o familie. În afară de Sidex Galaţi, bărbatul a mai lucrat şi în construcţii. De asemenea, el a urmat cursuri de calificare în detenţie, dar ceea ce-l face să fie mai puţin încrezător în şansele sale este existenţa cazierului. „Am fost adus aici pentru o şansă, sper să mi se acorde. Eu am încredere că trebuie să existe ceva şi pentru mine", a spus Costache Zaharia. Şi Iulian Mirică Drezaliu, un tânăr de 23 de ani, închis pentru proxenetism, s-a arătat încrezător în şansele sale. Înainte de a se certa cu legea, Drezaliu a fost mediator şcolar, ajutând copiii de etnie rromă să se integreze în societate şi să meargă la şcoală. De altfel, despre acuzaţiile de proxenetism, Drezaliu spune că nu sunt reale, fiind vorba despre o răzbunare a unei foste prietene, care i-a făcut reclamaţie la poliţie când el a pus punct relaţiei. „M-au căutat şi acum două luni, de la inspectorat, să mă angajeze. Este nevoie de oameni pentru aşa ceva. Cazierul s-ar putea, însă, să fie o problemă", a conchis Iulian Drezaliu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp