Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce n-a vrut Tusac milionul de euro de la prefect

ro

02 Feb, 2010 03:57 1650 Marime text

cap_1.jpgPrimarul s-a răzgândit în instanţă în legătură cu milionul pretins de la Claudiu Palaz

Claudiu Tusac, primarul proaspăt reînscăunat al Mangaliei, a renunţat în mod aproape inexplicabil la daunele de 1.000.000 de euro solicitate în procesul intentat prefectului Constanţei, Claudiu Palaz.

Încă de când a introdus în instanţă acţiunea împotriva Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa, în care solicita să se anuleze ordinului prefectului prin care fusese demis, Claudiu Tusac a considerat că trebuie să fie şi răsplătit pentru prejudiciul suferit prin pierderea cârmuirii Mangaliei. Pe cale de consecinţă, primarul suspendat (la vremea aceea) s-a gândit că s-ar impune ca o anumită sumă să fie achitată de Instituţia Prefectului, în cazul în care instanţa i-ar da dreptate lui, pentru a-şi spăla astfel ruşinea publică pricinuită de demiterea timpurie.

tusac_-_claudiu_tusac.jpgNicio sumă nu-i prea mare

Probabil în urma mai multor ceasuri de reflectare asupra miezului problemei, Claudiu Tusac a ajuns la concluzia că nicio sumă nu este prea mare pentru a acoperi pocinogul pe care i-l făcuse prefectul. Astfel, edilul suspendat s-a decis să ceară în instanţă daune morale de 1.000.000 de euro, preţul prejudiciului suferit în urma demiterii. În acest sens, este de menţionat faptul că, în cererea de chemare în judecată, Tusac solicita suspendarea efectelor Ordinului nr. 552/17.12.2009 emis de prefect, adică ordinul ce i-a pricinuit ruşinea, anularea ordinului respectiv, dar şi „obligarea pârâtului la plata sumei de 1.000.000 de euro cu titlul de daune morale pentru prejudiciul contestat", urmând ca instanţa să oblige Instituţia Prefectului şi la plata cheltuielilor de judecată. Totuşi, în mod curios, după cum se arată în motivarea hotărârii prin care i s-a dat dreptate în detrimentul Instituţiei Prefectului, la termenul din 22 ianuarie, Tusac, prin avocaţii săi, a solicitat să se ia act de cererea de renunţare cu privire la capătul de cerere privind daunele. După ce avocatul său a anunţat că Tusac s-a răzgândit în legătură cu daunele şi că se va renunţa la capătul de cerere privind milionul de euro, primarul însuşi le-a confirmat judecătorilor că nu mai insistă cu privire la acel aspect. Prin urmare, instanţa Tribunalului Constanţa a fost nevoită să facă abstracţie de milionul de euro solicitat iniţial de primarul Mangaliei. După ce a câştigat procesul cu Instituţia Prefectului, la ieşirea din sala de judecată, unde şi-a auzit victoria repurtată chiar din gura completului de judecată, prea fericit că-şi recăpătase funcţia pentru a mai fi preocupat de alte aspecte, precum cel financiar, Claudiu Tusac a declarat că renunţă la daune.

De ce i-au dat dreptate

În ceea ce priveşte procesul propriu-zis, instanţa i-a dat dreptate lui Tusac şi a anulat ordinul de demitere, considerând că „nu rezultă, nici măcar prin trimitere la dispoziţiile legale aplicabile, care este situaţia de incompatibilitate constatată în persoana celui ce ocupa la data emiterii ordinului funcţia de Primar al Municipiului Mangalia, respectiv reclamantul Tusac Mihai Claudiu". În plus, instanţa a apreciat că „dispoziţiile legale menţionate în preambulul ordinului cuprind numai norme de ordin procedural-administrativ, reglementând numai condiţiile de emitere a ordinului de constatare ca încetată de drept a funcţiei publice în caz de incompatibilitate a alesului public, dar nu şi cazurile înseşi de incompatibilitate identificate în mod concret în persoana alesului public în cauză". Vom reveni în ediţiile viitoare cu mai multe detalii privind considerentele ce au stat la baza deciziei judecătorilor de a-l repune în funcţie pe Claudiu Tusac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii