Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:46 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Radu si Nicusor citire Pesedisti deveniti clienti ai DNA

ro

22 Feb, 2010 02:45 2235 Marime text
cap_2.jpgRadu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au fost printre primii politicieni constănţeni care au devenit clienţii DNA

Iminenta „descindere" a lui Alexandru Mazăre la DNA este cea mai nouă etapă dintr-un periplu aproape continuu al politicienilor constănţeni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Printre cei care, de voie, de nevoie, au călcat pragul procurorilor anticorupţie se numără oameni politici importanţi pe plan local, cap de listă fiind însuşi primarul Radu Mazăre. Alături de fraţii Mazăre, şi Nicuşor Constantinescu, pesedist de marcă şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost chemat în repetate rânduri la sediul DNA. Iar lista politicienilor constănţeni care au devenit „clienţii DNA" nu se opreşte aici.

Mulţi oameni politici din Constanţa au trecut, nu o dată, pragul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, chemaţi fiind să dea cu „subsemnatul" în diferite dosare ce privesc fapte de corupţie. O parte din respectivele dosare au ajuns în instanţă, altele sunt încă instrumentate de DNA, iar în alte cazuri fie s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală, fie nu s-a mai început deloc urmărirea penală. Cel mai recent exemplu de politician constănţean chemat la Direcţia Anticorupţie este senatorul PSD Alexandru Mazăre. Potrivit unor surse judiciare, citate la sfârşitul săptămânii trecute de Pro TV, senatorul era aşteptat să dea explicaţii cu privire la acuzaţiile de corupţie aduse de Nati Meir într-un denunţ formulat la DNA. Deşi era aşteptat în jurul orei 11.00, senatorul a preferat să nu dea ochii cu anchetatorii. Conform unor surse, Alexandru Mazăre va organiza o conferinţă de presă zilele următoare, în care va explica situaţia de care îl acuză Nati Meir.

dna_bucuresti_sediu_05.jpgDrum bătătorit de Radu

Trebuie, însă, menţionat că drumul Constanţa - Bucureşti cu destinaţia DNA fusese deja bătătorit de fratele său, Radu. Anchetat încă din 2005 în dosarul privind retrocedările cu cântec de la Constanţa, primarul Constanţei s-a deplasat de mai multe ori, fie pentru a răspunde acuzaţiilor aduse de anchetatorii anticorupţie, fie pentru a le declara război „bagabonţilor" de procurori. Aproape veşnic situat la dreapta lui Radu Mazăre şi urmând neclintit modelul stabilit de prietenul şi colegul său de partid, şi Nicuşor Constantinescu a trecut, de voie sau de nevoie, pragul DNA. Anchetat alături de Mazăre în dosarul privind retrocedările terenurilor din Constanţa, Constantinescu a fost de mai multe ori chemat la DNA. Totuşi, acesta nu este singurul dosar în care actualul preşedinte al CJC Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Spre deosebire de primar, Nicuşor Constantinescu a fost deferit instanţei şi în cazul „Contractului de Implementare a Măsurii ISPA pentru reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate în Constanţa". Totodată, politicianul se află în vizorul DNA şi în legătură cu afacerea „Pavilionul Expoziţional", fiind, de asemenea, chemat să dea cu „subsemnatul" şi în acest dosar.

Nemirschi, ocolit „la mustaţă"

Un alt nume sonor al unui politician local a cărui carieră s-a intersectat cu DNA este cel al fostului ministru al Mediului, fost viceprimar al Constanţei, Nicolae Nemirschi. În vara anului 2009, o comisie de anchetă a Camerei Deputaţilor a analizat atribuirea directă de către Nemirschi a unui contract de publicitate în valoare de 500.000 de euro firmei Ars Advertising. Ulterior, Agenţia Naţională de Integritate a atras atenţia cu privire la anumite inadvertenţe existente în declaraţia de avere a lui Nemirschi. Totuşi, în ultimul moment, „tăişul" DNA l-a ocolit pe Nemirschi. Printre politicienii ale căror destine au fost afectate de Direcţia Naţională Anticorupţie se numără şi consilierul judeţean PSD Petrică Munteanu. Director al Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente în Primăria Constanţa, Munteanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie sub acuzaţiile de abuz în serviciu în formă calificată şi fals intelectual în formă continuată. Judecarea dosarului în primă instanţă a durat mai bine de doi ani, pentru ca, în final, magistraţii Tribunalului Constanţa să ajungă la concluzia că Petrică Munteanu şi ceilalţi inspectori din cadrul Primăriei Constanţa acuzaţi alături de el sunt nevinovaţi. Decizia de achitare a fost atacată însă în apel de procurorii anticorupţie constănţeni, urmând ca procesul să se reia la Curtea de Apel.

dna_constantin_babus_06.jpgCine a picat testul

Ultimii trei pesedişti constănţeni de marcă ce au picat „testul DNA" sunt vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a TSD Constanţa, Marius Tărcatu, Constantin Babuş, directorul Direcţiei Administraţia Domeniului Public şi Privat din Primăria Constanţa, şi Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din aceeaşi instituţie. Pe parcursul procesului desfăşurat la Tribunalul Constanţa, în care cei trei au fost judecaţi pentru complicitate la luare de mită, luare de mită şi şantaj, apărarea a încercat de mai multe ori să arate că cei trei politicieni sunt victimele procurorilor DNA, care încercau să ajungă la Radu Mazăre şi la Nicuşor Constantinescu. O dată condamnaţi, o dată achitaţi, Tărcatu şi Babuş vor fi rejudecaţi de Curtea de Apel Constanţa, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat hotărârea instanţei care-i găsise nevinovaţi pe cei doi. Singurul oarecum consolat de această decizie este Ionel Pilat, pe care şi Tribunalul, dar şi Curtea de Apel îl condamnaseră pentru şantaj.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 22 Feb, 2010 09:15 da e adevarat toatehotelurile barurile sunt luate cu japca de fratele mazare - jumate ei la fel cu fingero cu zelca ci oxford cu crazy cu wish etc dar sri si dna si dga iau spaga si tac