Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:45 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Denuntatorul lui Bucur, ajuns in instanta

ro

09 Dec, 2009 00:22 1462 Marime text

claudiu_bucur_05.jpgDin denunţător, Alexandru Ion a devenit, la rândul lui, inculpat

Cazul devenit celebru după ce a dus la arestarea şi, ulterior, condamnarea comisarului Claudiu Bucur pentru luare de mită a ajuns, în cele din urmă, pe rolul instanţelor constănţene. Totuşi, de bine ce a ajuns, cercetarea judecătorească propriu-zisă nu a început încă, iar dosarul s-a tot amânat, fie pentru respectarea dreptului la apărare, fie pentru că au lipsit inculpaţii. De menţionat că printre indivizii trimişi în judecată se află şi Alexandru Ion, cel care l-a dat pe Bucur pe mâna DNA.

Următoarea înfăţişare în dosar a fost stabilită pentru data de 22 ianuarie. Concret, este vorba despre dosarul în care Alexandru Ion, cunoscut drept denunţătorul comisarului Bucur, alături de Vasile Novac şi Iulian Florea, este cercetat pentru înşelăciune. Deşi, încă de anul trecut, din luna decembrie, ofiţerii Poliţiei Transporturi Constanţa au terminat de instrumentat cazul, acesta a ajuns pe rolul Judecătoriei Constanţa abia nouă luni mai târziu. Iniţial, în cauză au fost cercetaţi Novac şi Florea, însă cercetările s-au extins şi asupra lui Alexandru Ion. La sfârşitul lunii decembrie 2008, Novac şi Florea, principalii suspecţi din dosar, au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, însă judecătorii au luat decizia ca ancheta să fie continuată cu indivizii aflaţi în stare de libertate. Cazul a debutat la Poliţia Transporturi Constanţa, pe 21 noiembrie 2008, când poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au primit şi înregistrat plângerea SC Mittal SA Galaţi. Reprezentanţii firmei gălăţene reclamau furtul a două role de tablă de 40 de tone, pe care le expediaseră către o societate din Portul Constanţa Sud Agigea, dar care nu ajunseseră la destinaţie. Iar asta, în ciuda faptului că firma care s-a ocupat de transportul tablei prezentase documente potrivit cărora cele două role au fost predate societăţii din port. Cercetările au demarat în forţă şi, în urma activităţilor efectuate de poliţişti, a ieşit la iveală faptul că cele două role de tablă au fost încărcate în maşina unei societăţi de transport din Galaţi. La volanul maşinii se afla gălăţeanul Vasile Novac, de 37 de ani. Toate bune şi frumoase, numai că, o dată ieşit pe poarta firmei la care lucra, poliţiştii spun că omul a transportat rolele la o adresă din Galaţi, în loc să plece cu ele spre Portul Constanţa Sud Agigea. Abia apoi, Novac a pornit spre Constanţa, unde s-a înţeles cu Iulian Florea, gestionar al firmei care trebuia să primească tabla, în funcţia de şef de tură.

Bucur a rezolvat cazul

Cei doi au stabilit ca Novac să aducă documentele de însoţire a mărfii, iar Florea să pună ştampila, deşi, culmea, tabla rămăsese ascunsă în Galaţi. Conform anchetatorilor, documentele falsificate au fost prezentate atât societăţii expeditoare, cât şi celei de transport, iar prejudiciul astfel produs se ridică la 133.000 de lei. Din fericire, cele două role de tablă au fost descoperite în incinta unei societăţi din Galaţi, iar prejudiciul a fost recuperat. Iniţial, dosarul a fost instrumentat de comisarul Claudiu Bucur, care lucra la momentul acela la Poliţia Transporturi Constanţa şi care ar fi descoperit traseul tablei. Numai că, potrivit procurorilor DNA, pe parcursul cercetărilor, Bucur s-ar fi abătut de la calea aflării adevărului şi ar fi pretins, prin intermediul lui Dănuţ Mitiş, mai multe sume de bani de la Alexandru Ion, administratorul firmei de transport. „Banii au fost primiţi în scopul de a urgenta cercetările într-un dosar penal repartizat inculpatului, referitor la un angajat al societăţii administrate de denunţător, aspect care i-ar fi fost favorabil denunţătorului din punct de vedere financiar", au spus procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată, afirmând că Bucur ar fi primit, în mai multe tranşe, suma totală de 15.000 de euro. Bucur a fost prins în flagrant pe 1 decembrie 2008, imediat după ce a primit 11.000 euro şi 4.000 de lei. În urma procesului desfăşurat la Curtea de Apel Constanţa, Claudiu Bucur a fost condamnat la un an şi zece luni de închisoare, sentinţa rămânând definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest moment, fostul comisar se află închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, urmând ca, în luna februarie 2010, să intre în comisia de eliberare pentru bună purtare. La rândul său, Ion Alexandru a fost trimis în judecată, alături de angajatul său şi de complicele acestuia, pentru înşelăciune, dosarul desfăşurându-se la Judecătoria Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii