Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:15 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din arest, Viceprimarul din Cogealac, la judecată cu Ovidiu Development şi CJC

ro

24 Aug, 2010 00:00 3297 Marime text
catihristu.jpgViceprimarul din Cogealac, Mihai Dore, cere anularea autorizaţiei de construcţie eliberată de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) societăţii comerciale Ovidiu Development, proprietatea CEZ, pentru a putea ridica un parc eolian pe raza localităţii. Din dorinţa de a grăbi lucrurile, Dore a mai înaintat un alt dosar prin intermediul căruia solicită suspendarea autorizaţiei mai sus precizată.

Ambele cereri ale viceprimarului, care în prezent este arestat preventiv, au ajuns în atenţia magistraţilor din cadrul Tribunalului Constanţa. Deşi au fost depuse în aceeaşi zi, întâietate va avea dosarul cu numărul unic 10276/118/2010, ce are ca obiect suspendarea autorizaţiei, Tribunalul urmând a judeca speţa pe data de 10 septembrie. Asta în timp ce cererea privind anularea autorizaţiei se va discuta pe data de 12 noiembrie. În ceea ce-l priveşte pe Mihai Dore, mai putem spune că este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Vicele este închis alături de edilul suspendat al comunei Cogealac, Hristu Cati. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa mai spun că Mihai Dore, la iniţiativa primarului, începând cu săptămâna 19-25 iulie, împreună cu alţi participanţi, au constituit sau aderat la o asociere cu scopul de a comite infracţiuni. „Prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, s-a încercat determinarea angajaţilor firmei CEZ România SRL să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, aşa încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul Local şi primar, să instaleze parcul eolian energetic“, se mai arată în cercetarea procurorilor. În fapt, terenul pe care îl păzeau agenţii de la Romnaţional era pregătit de Ovidiu Development, aflată în proprietatea CEZ, în vederea ridicării unui parc eolian. De precizat că bazele Ovidiu Development au fost puse, în anul 2006, de Maria şi Emanuel Muntmark.

Dosarul scandalului, trimis în instanţă

În dimineaţa zilei de 26 iulie, conform datelor furnizate de procurori, primarul a informat „în mod tendenţios“ opinia publică despre împrejurarea că Ovidiu Development nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al Primăriei sau Consiliului Local Cogealac. După ce au ajuns la unul dintre punctele de lucru ale CEZ, cele aproximativ 100 de persoane, despre care oamenii legii spun că au fost mituite pentru a participa la manifest, au început să arunce cu pietre în agenţii de pază de la Romnaţional. Pentru a se apăra, agenţii au tras câteva focuri de armă în direcţia protestatarilor. Printre cei răniţi se numără viceprimarul şi fratele acestuia, Nicolae Dore. Şi acesta a fost arestat preventiv, însă magistraţii constănţeni au decis să-l elibereze pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate, în condiţiile în care starea sa de sănătate se agravase în spatele gratiilor. Ieri, procurorii au decis să-i trimită în judecată pe Hristu Cati, Mihai Dore, Nicolae Dore, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu şi pe Florian Barbu, pentru comiterea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice. Hristu Cati este acuzat de instigare publică şi apologia infracţiunilor. „Totodată a fost disjunsă cauza în vederea continuării cercetărilor faţă de inculpatul Laurenţiu Ruscu şi alţi participanţi la tulburarea ordinii publice în aceleaşi împrejurări, iar faţă de agenţii de pază ai SC Romnaţional SRL s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de tentativă de omor, întrucât s-a apreciat că la executarea focurilor de armă împotriva inculpaţilor au acţionat în legitimă apărare“, se mai arată în comunicatul Parchetului. Nu este de trecut cu de vederea faptul că vicele a mai fost trimis în judecată, de curând, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, loviri şi alte violenţe împotriva a două părţi vătămate. La momentul desfăşurării anchetei, procurorii au avut motive să creadă că vicele se sustrăgea de la urmărea penală, în acest sens fiind efectuate multiple acte de căutare, însă fără rezultat. 


Tags: Emanuel Muntmark


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii