Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:04 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Disputa Rusia - Ucraina pune dop livrarilor de gaze

ro

01 Jan, 2009 19:02 1185 Marime text
610x.jpgAnul 2009 debutează sub auspicii nu tocmai bune inclusiv pe plan internaţional. Potrivit postului Realitatea TV, Rusia a sistat livrarea de gaze către Ucraina cu începere de la ora 9.00, ora României. 

Purtătorul de cuvânt al Gazprom - companie care deţine monopolul asupra exporturilor de gaze din Rusia - susţine că se menţine la capacitate totală aprovizionarea clienţilor din Uniunea Europeană.

Situaţia a survenit întrucât Gazprom şi Ucraina nu s-au înţeles asupra unor termeni din noul contract referitor la preţul pe care Rusia îl prevedea pentru gazele ce urmau a fi livrate acestui stat pe parcursul anului 2009. Premierul Vladimir Putin susţinea că preţul propus e "rezonabil", de 250 dolari/1000 mc, dar oficialii de la Kiev au respins oferta. Totul pare să se complice având în vedere faptul că ar putea apărea perturbări în aprovizionarea clienţilor europeni. Europa depinde în proporţie de 25% de livrările de gaz din Rusia, iar 80% din acestea tranzitează teritoriul Ucrainei. Printre clienţii importanţi ai Gazprom se numără companiile EON şi BASF din Germania, precum şi ENI din Italia.

Potrivit premierului Putin,  Rusia şi Ucraina au semnat în aprilie 2007 un contract referitor la tranzitul pe teritoriul ucrainean al gazului destinat Uniunii Europene, contract ce prevedea o taxă de 1,6 dolari pentru fiecare 1.000 de metri cubi transportaţi pe distanţa de 100 de kilometri şi era valabil până pe 31 decembrie 2010, fără a suferi modificări.

Reprezentanţi ai Companiei Gazprom au afirmat ieri că s-a primit o scrisoare de la societatea ucraineană Naftogaz prin care Kievul ameninţă că va confisca gazul rus destinat Europei, dacă nu se renegociază contractul referitor la tranzitul gazelor.

Rusia susţine că această  dispută constituie o problemă pur comercială, însă a survenit în condiţiile în care se ştie că relaţiile cu Ucraina sunt dificile încă din anul 2004, înrăutăţindu-se după ce Kievul a cerut să i se acorde statutul de candidat la aderarea NATO.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii