Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:50 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobromin, intre anularea privatizarii si faliment

ro

13 Apr, 2005 00:00 1303 Marime text

SC Dobromin SA, privatizata prin modalitati controversate pe ultima suta de metri a guvernului PSD, se zbate intre anularea privatizarii si faliment * Anularea privatizarii este ceruta in instanta de consortiul constituit in jurul firmelor Comprest Util si Coral, care reclama nereguli flagrante in licitatia organizata de AVAS * Falimentul a fost cerut de un grup de 48 de salariati concediati in toamna anului trecut, care nu-si pot recupera altfel drepturi de peste 7 miliarde de lei * Ca si cum nu era de ajuns, Dobromin va ramane si fara sediu social, dupa ce imobilul din strada Marc Aureliu nr. 4 a fost castigat in instanta de proprietarii de drept * In fata acestei crize de proportii, castigatorii controversatei privatizari se gandesc la un nou val de concedieri colective si la o inginerie in privinta capitalului social

Dupa doar trei luni de la privatizarea controversata de la Dobromin SA, societatea se confrunta cu o noua criza, generata de faptul ca va ramane fara sediu in viitorul apropiat, dar mai ales pe fondul formularii unei cereri de instituire a procedurii de faliment, pentru incapacitatea onorarii unor datorii de peste sapte miliarde de lei catre angajatii disponibilizati in toamna anului trecut. Criza prin care trece societatea s-a repercutat negativ si asupra salariatilor, care au fost tinuti de la inceputul anului in concediu fara plata, iar mai nou au fost instiintati, neoficial inca, despre un eventual nou val al disponibilizarilor. Salariatii ramasi in societate au solicitat, saptamana trecuta, sindicatului sa se implice in aceasta criza, in sensul negocierii unor conditii de despagubire in cazul pierderii locurilor de munca. In plus, noul actionar doreste sa opereze o majorare sau o reducere a capitalului social, inainte ca justitia sa se pronunte asupra cererii formulate de firmele Comprest Util si Coral, privind anularea licitatiei de privatizare, organizata anul trecut de AVAS.Primul element care a condus la actuala stare de fapt se regaseste in conditiile privatizarii societatii, la sfarsitul anului trecut. AVAS-ul a reusit atunci sa elimine din cursa privatizarii un consortiu format in jurul firmelor Comprest Util si Coral, invocand neconcretizarea unui contract mai vechi, culmea, din culpa autoritatii de privatizare. In aceste conditii, negocierile de privatizare au continuat cu o singura sursa, respectiv consortiul format din Metaleuroest SRL Campina, Elsid SA Titu, Asociatia Salariala Minerul Constanta (a directorului Ion Valentin Salvator) si persoana fizica Gabriela Serban (geologul Dobrominului). Aceasta grupare de firme, sindicalisti si stabi unsi la conducerea societatii de fostul partid de guvernamant a reusit, in absenta oricarei concurente, sa-si adjudece societatea la pretul de 12,5 miliarde de lei, in conditiile in care numai capitalul social al Dobrominului era de peste 52 de miliarde de lei. Societatea Metaleuroest Campina este cunoscuta opiniei publice dupa ce a derulat un contract extrem de pagubitor cu RAFO Onesti, pentru care a si fost arestat sponsorul de baza al PSD-ului, Corneliu Iacobov. Probabil ca, datorita relatiilor cu acesta, firma din Campina a reusit sa privatizeze in luna decembrie 2004 alte doua societati de stat, respectiv Hidrotehnica Galati si Soceram Bucuresti, printr-un scenariu tras la indigo dupa cazul Dobromin. Si in celelalte doua cazuri exista acum litigii, din partea firmelor eliminate abuziv de la negocieri, iar preturile platite statului sunt la fel de mici in raport cu capitalurile sociale.

Dobromin va ramane chiar si fara sediu

Dupa privatizare, noul patron de la Dobromin s-a confruntat cu trei litigii, la care nici nu se astepta. In primul rand, consortiul Comprest Util - Coral a solicitat instantei sa anuleze contractul de privatizare, pe temeiuri extrem de solide, acest litigiu fiind de natura sa induca o stare de expectativa noului proprietar, care a refuzat o buna perioada sa se implice financiar. Al doilea litigiu a fost declansat de cele 48 de persoane concediate in vara anului trecut. Disponibilizatii au cerut instantei sa oblige Dobrominul la plata salariilor compensatorii convenite in contractul colectiv de munca si in protocolul semnat de sindicatele din ramura cu fostul guvern, plata diferentelor din impozitul global retinut la sursa si a zilelor de concediu de odihna neefectuate. In total, sumele revendicate depasesc pragul de sapte miliarde de lei. Conflictul partilor a inclus chiar si o perioada de indisponibilizare a conturilor Dobromin. Mai nou, persoanele carora societatea refuza sa le plateasca drepturile recunoscute prin lege au formulat o cerere de instituire a procedurii de faliment. Al treilea proces vizeaza evacuarea societatii din sediul de pe strada Marc Aureliu nr. 4, imobilul cu aceasta adresa fiind revendicat de persoanele deposedate in perioada comunismului. In aceste conditii, proprietarul contestat al Dobrominului cauta solutii pentru stingerea situatiei de criza. Presedintele Consiliului de Administratie, Liviu Tugulan, a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 26 aprilie. Scopul principal al AGA va fi acela de a delega o parte din atributiile sale Consiliului de Administratie, privind mutarea sediului societatii, schimbarea obiectului de activitate, majorarea capitalului social, reducerea sau reintregirea lui prin emisie de noi actiuni. Probabil ca, in acest mod, grupul Metaleuroest pregateste o inginerie pentru salvarea investitiilor inainte de a fi strivita intre ciocanul falimentului si nicovala anularii privatizarii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii