Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi morţi, doi ani de anchetă şi trei expertize Cazul fiicei directorului CEC Constanţa, preluat de Parchetul General (document)

ro

24 Aug, 2010 00:00 4305 Marime text
oana_-_alexandru_georgescu___.jpgDosarul în care nepoata fostului şef de la Cercetări Penale Tulcea este urmărită penal pentru ucidere din culpă a fost preluat de Parchetul Curţii Supreme de pe 12 august 

Tânără tulceană bănuită că ar avea „relaţii“ la poliţia din Tulcea, cercetată de Parchetul General pentru ucidere din culpă. Răsturnare de situaţie în dosarul în care Oana Georgescu, fiica fostului director al CEC Constanţa, Alexandru Georgescu, este cercetată pentru ucidere din culpă. După ce ancheta a fost tărăgănată timp de doi ani şi jumătate la Tulcea, cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, tocmai când familiile victimelor şi-au pierdut orice speranţă de a se mai face dreptate, dosarul a fost preluat de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General.

După cum au declarat reprezentanţii Biroului de Informare Publică şi Relaţii cu Presa, „Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea cauzei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea“. De menţionat că, la mai mult de doi ani de la accidentul provocat de Oana Georgescu - fiica fostului director CEC Constanţa, nepoata comisarului-şef Gheorghe Chiriac (şeful Serviciului Cercetări Penale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea) şi a fostului comandant al Penitenciarului Tulcea, Ion Chiriac - procurorii tulceni abia dispuneau efectuarea unei a treia expertize. Iar asta, în contextul în care, încă din 20 martie 2008, Oana Georgescu este urmărită penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Trei expertize în doi ani

În urmă cu aproximativ o lună, procurorii tulceni au precizat că „în cauză au fost efectuate două expertize tehnice, însă având în vedere că existau numeroase contradicţii între concluziile experţilor desemnaţi în cauză (...), dosarul a fost înaintat la Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică Bucureşti, pentru efectuarea unei noi expertize tehnice“. Cu toate acestea, încă de la producerea accidentului, familiile celor doi oameni care şi-au pierdut viaţa din cauza Oanei Georgescu îşi exprimau suspiciunile cu privire la parţialitatea de care s-ar fi bucurat la Tulcea nepoata fostului şef de la Cercetări Penale. Tragedia s-a petrecut pe 9 februarie 2008, la ora 6.00, când, aflată la volanul Volvo-ului său, pe DN 22/F87, Oana Georgescu a derapat într-o curbă deosebit de periculoasă şi a intrat într-o Dacia 1300, care circula pe sensul opus şi la volanul căreia se afla Petrişor Marinescu. Pasagerii din Dacia erau Valerica Vascanici şi soţul său, Petrică Vascanici. La curba de la intrarea în Tulcea, Petrişor Marinescu a apucat să vadă cum un Volvo se apropia cu viteză de ei. În momentul următor, s-a produs impactul. Petrişor Marinescu şi Valerica Vascanici au decedat pe loc. Petrică Vascanici a fost transportat de urgenţă la spital, cu multiple traumatisme. După mai bine de doi ani în care dosarul a zăcut la anchetatorii tulceni, cazul a fost preluat, pe 12 august, de Parchetul General.

Suspiciuni de ştirbire a imparţialităţii

De menţionat că preluarea dosarului a fost propusă în temeiul articolului 209, alineatul 41 din Codul de procedură penală. Conform articolului respectiv, procurorii din cadrul parchetelor ierarhic superioare pot prelua cauzele atunci când, printre altele, „imparţialitatea procurorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor“ sau când „una dintre părţi are o rudă sau un afin până la gradul patru inclusiv printre procurorii ori grefierii parchetului sau judecătorii, asistenţii judiciari ori grefierii instanţei“. De asemenea, la acelaşi articol se mai arată că dosarul poate fi preluat când „există pericolul de tulburare a ordinii publice“ sau când „urmărirea penală este împiedicată sau îngreunată datorită complexităţii cauzei ori altor împrejurări obiective, cu acordul procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală“. În comunicatul remis de Biroul de Presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se arată că: „având în vedere complexitatea cauzei şi faptul că Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea nu a finalizat urmărirea penală deşi au trecut peste doi ani de la data începerii urmăririi penale faţă de numita Georgescu Andra-Oana (urmărirea penală a fost începută la data de 20.03.2008), precum şi necesitatea soluţionării cu obiectivitate a cauzei, la data de 12 august 2010, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus preluarea dosarului în vederea definitivării urmăririi penale“. 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marian 12 Apr, 2012 06:30 vai de capul meu ce dea vorbe rele se aude despre justitia din tulcea ....si eu am avut o problema in 2001 am fost inpuscat accidental in ochiul drept de un cetatean tulcean , si procurorul popovici gheorghe nui poate dovedi vinovatia pentru ca nu poate sa demonstreze ca alica din ochiul meu a provenit din arma acelui vanator , tinand cont ca nu mai exista nici un vanator in zona , acest lucru este declarat si de vanatorul care ma inpuscat pe mine , si popovici gheorghe nui poate dovedi vinovatia ...ce rusine !!asta e justitia noastra , eu acum am ramas fara vedere la ochiul drept , nu ma mai angajeaza nimeni , vanatorul nu este acuzat , procurorul isi vede de treaba lui , si in plus mai si este ridicat in functie , adica este la DNA.............justitia noastra
  • justice 24 Aug, 2010 10:44 si amanta sa nicoleta colsaiz cu care petrecea in apartamentul inchiriat pe banii nostri la un hotel in mamaia.. a ucis un copil de 2 ani la volanul unui audi q 7 a trecut peste capul copilului si acum vrea sa schimbe pe altcineva la volan mafia de la politie si procuratura ...marius iacob stie de caz va face la fel...si directoarea cec onofrei rodica care a ars bancile unde a lucreat finans si otp are dosar penal