Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doina Drăguinea, judecătorul-unicat, suspendată din funcţie

ro

25 Aug, 2010 01:13 2349 Marime text
cap_5.jpgDe bine ce a cerut să fie mutată la o instanţă din Capitală, judecătoarea Doina Drăguinea, fost preşedinte al Tribunalului Constanţa până în 2009, a fost suspendată din funcţie. Suspendarea a venit ca urmare firească a faptului că judecătoarea a atacat în recurs decizia excluderii sale din magistratură, luată de Consiliul Superior al Magistraturii.

De menţionat că Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a hotărât excluderea Doinei Drăguinea din magistratură după ce, pe parcursul judecării acţiunii disciplinare împotriva acesteia, s-a stabilit că magistratul, în calitate de preşedinte al Tribunalului Constanţa, a ascuns timp de cel puţin trei ani faptul că avea restanţe mari în motivarea hotărârilor judecătoreşti pe care le-a pronunţat. La Constanţa, cazul magistratului Drăguinea este unicat, nemaiexistând un judecător care să fie dat afară din magistratură. Înainte ca reprezentanţii CSM să pronunţe un verdict în cazul său, judecătoarea a solicitat să fie delegată la Tribunalul Bucureşti, solicitarea fiindu-i aprobată începând cu data de 15 iunie. Numai că, între timp, mai precis, pe 9 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat Hotărârea 6J/2010, prin care „Secţia pentru judecători a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru judecători şi a aplicat judecătorului Drăguinea Doina sancţiunea excluderii din magistratură". La acest moment, recursul magistratului împotriva acestei decizii a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sub numărul 6899/1/2010 (9/2010), obiectul dosarului fiind reprezentat de „abatere disciplinară magistraţi". Procesul se va desfăşura la Completul de 9 Judecători, însă nu s-a dat încă un termen, dat fiind că acesta poate fi fixat numai de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în prezent aflat în concediu.

Ce i-a adus excluderea din magistratură

CSM a găsit-o vinovată pe Doina Drăguinea de săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolele 99 literele h) şi i) din Legea nr. 303/2004, constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă şi efectuarea cu întârziere a lucrărilor, din motive imputabile. Neglijenţele şi abaterile fostului preşedinte al Tribunalului Constanţa au ieşit la iveală la sfârşitul lunii octombrie 2009, când conducerea Curţii de Apel Constanţa a sesizat CSM. Conform acestei sesizări, timp de cel puţin trei ani, judecătoarea a ascuns faptul că nu a redactat cu lunile motivările hotărârilor date în dosare, motivări care ar fi trebuit, potrivit legii, să fie redactate în maxim 30 de zile. După cum se arăta într-un comunicat de presă al Curţii de Apel remis la acel moment, Doina Drăguinea era acuzată că a redactat cu mult peste termenul legal un număr considerabil de hotărâri judecătoreşti, situaţia durând de cel puţin trei ani, însă fiind ascunsă de însuşi magistratul în discuţie. Astfel, se mai arăta în comunicat, fostul preşedinte al Tribunalului ar fi încercat să-şi ascundă „restanţele", prezentând o situaţie neconformă realităţii. În calitate de preşedinte de instanţă la vremea respectivă, magistratul în discuţie era cel care avea sarcina de a transmite situaţia redactărilor către Ministerul Justiţiei, însă omitea sistematic să se treacă pe lista „restanţierilor" la motivări.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii