Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:57 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eco Petroleum, fabrica de fum

ro

07 Apr, 2005 00:00 2572 Marime text

Microrafinaria care functioneaza in incinta Oil Terminal, detinuta de SC Eco Petroleum SA, continua sa polueze aerul, afectand in acest mod sanatatea locuitorilor de pe bulevardul IC Bratianu si strada Justitiei * Locatarii blocurilor A1 si A2 au sesizat in mai multe randuri autoritatile de mediu cu privire la poluarile repetate ale Eco Petroleum * Singura masura indreptata impotriva societatii mentionate a fost aceea de limitare a programului de reciclare a reziduurilor * In ultima perioada, insa, Eco Petroleum polueaza nestingherita mediul, in pofida semnalelor trase de ZIUA de Constanta # In spatele societatii se afla unul din asociatii lui Corneliu Iacobov si fiul unui fost consilier de stat pe probleme de mediu, caruia Adrian Nastase i-a facut cadou mai multe afaceri la cheie, prin intermediul unor Ordonante de Urgenta special construite

Eco Petroleum, firma care isi desfasoara activitatea in incinta Oil Terminal si in spatele careia se afla fiul unui consilier de stat al fostului premier Adrian Nastase si mai multe persoane din judetul Bacau apropiate de Corneliu Iacobov, isi continua cu brio activitatea de poluare intensa in zona bulevardului IC Bratianu. Microrafinaria care prelucreaza reziduurile petroliere colectate din Oil Terminal si de la alte societati din Portul Constanta si-a suspendat activitatea, pana in urma cu o luna de zile. De la reluare, cosmarul aerului impregnat cu pulberi petroliere a revenit in actualitate. Potrivit reprezentantilor Asociatiei de Proprietari nr. 748 din zona bulevardului IC Bratianu, in momentul in care vantul bate dinspre sud, apartamentele or sunt invadate cu mirosuri de combustibili, greu de suportat, degajate de microrafinaria Eco Petroleum. Oamenii au sesizat in mai multe randuri Garda de Mediu, incepand cu anul 2003. Aproape invariabil, raspunsul autoritatii de mediu a fost acela ca in zona se manifesta efectul sinergetic al mai multor surse de emisii: Oil Terminal, SNP Petrom - Sucursala Peco, benzinarii si firma Eco Petroleum SA (fosta Petro Recycling SRL). De departe, sursa cea mai prolifica in privinta poluarii aerului s-a dovedit a fi Eco Petroleum. Ca urmare, societatea a avut mai multe restrictii in privinta programului de functionare si obligatii severe de a remedia situatia. Din nefericire, poluarile s-au repetat periodic si in decursul anului 2004, iar anul acesta, de aproximativ o luna de zile, locatarii au sesizat aceeasi afectare cu pulberi petroliere a aerului pe care il respira. Dat fiind faptul ca blocurile din zona au fost construite in urma cu aproximativ 35 de ani, marea majoritate a locatarilor sunt persoane de varsta a treia, cu probleme de sanatate inerente batranetii. Emisiile de la Eco Petroleum au asupra sanatatii acestora un rol extrem de nefast. Pe de alta parte, in zona se afla si Scoala Generala nr. 8. Cadrele didactice si elevii de aici suporta cu aceleasi consecinte negative emisiile sistematice ale microrafinariei aflate peste calea ferata, la doar 4-500 de metri.Reporterii ZIUA de Constanta au declansat o noua documentare de teren in zona microrafinariei. De data aceasta, ei au patruns pana in apropiere de poarta societatii, unde au fost intampinati de un agent de paza al unei firme private, aflata dupa toate semnele sub contract de prestari servicii cu Eco Petroleum. Dupa ce i-am cerut acestuia sa ne anunte la responsabilii societatii, la fata locului au navalit trei gorile care ne-au cerut sa parasim proprietatea privata (sic!), pe motiv ca este interzisa fotografierea obiectivului industrial. Mai mult, un autoturism a urmarit masina in care ne aflam, pentru a se convinge ca parasim zona.

Combinatie Nastase - Iacobov

Firma care exploateaza rafinaria din incinta Oil Terminal, SC Eco Petroleum SA, este detinuta de patru bacauani si doi bucuresteni. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Registrului Comertului, 86% din actiunile societatii sunt detinute de Chealfa Gheorghe din localitatea Darmanesti. Ceilalti bacauani sunt Pascanu Iulian din localitatea Onesti (1%), Pascanu Mirela din acelasi oras (0,9%) si Tigancea Cristina din Comanesti (2%). Cei doi bucuresteni sunt Ziscovici Robert si Rocsin Antonio Valentin, ambii posesori de pasapoarte diplomatice. Acestia detin cate 5 procente din Eco Petroleum.Actionarul majoritar, Gheorghe Chealfa, este asociat cu Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu (ultimele doua persoane arestate in dosarul RAFO), in firma RAFO GmbH Viena. Chealfa este actionar la mai multe firme bacauane, printre care Danart SRL si Metal Invest Grup SRL. Prima dintre acestea a vandut catre RAFO Onesti, pe vremea cand rafinaria ii apartinea in acte lui Corneliu Iacobov, fascicole tubulare la pretul de opt miliarde de lei bucata, in conditiile in care aceste piese puteau fi cumparate de pe piata la un pret de o mie de ori mai mic, respectiv de opt milioane de lei. Al doilea personaj marcant din structura actionariatului, Antonio Valentin Rocsin, este fiul consilierului de stat pe probleme de mediu al lui Adrian Nastase, din anul 2002 pana in 2004, Sever Teodor Rocsin. Pana la numirea sa in functia de consilier de stat, Rocsin tatal a fost presedintele patronatului unitatilor de tip REMAT. Sotia sa Nicoleta si fiica Valentina au ramas in afacere, detinand parti importante si functii executive in cadrul retelei, alaturi de alte personaje din anturajul familiei. Pentru prosperitatea REMAT, fostul guvern a "fabricat" doua proiecte extrem de atractive: programul de colectare a deseurilor din hartie si programul de inlocuire a parcului auto national, prin acordarea unei prime de casare a harburilor mai vechi de 15 ani care ar fi poluat soselele patriei. Primul dintre acestea produce efecte inca din anul 2002, iar reteaua REMAT s-a transformat peste noapte in mare colector si valorificator de hartie, obtinand sume impresionante atat de la bugetul de stat, cat si de la doua fabrici de prelucrare si reciclare a hartiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii