Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:19 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eroare judiciara

ro

12 Dec, 2002 00:00 1038 Marime text

Pana la Strasbourg

In urma unei decizii arbitrare, o familie a ramas fara adapost * Judecatorii de la Curtea de Apel au ignorat un act de proprietate valabil * Muzafer Bairactar a mostenit de la tatal sau o optime din imobil si teren, iar cinci optimi a dobandit prin cumparare de la mama sa * Imobilul este locuit de doua familii * Pentru a delimita cele doua proprietati, familia Bairactar a cerut in instanta iesirea din indiviziune * De la un proces civil, care parea doar o formalitate, s-a ajuns la o situatie complicata, in urma careia sotii Bairactar au ramas fara proprietatea lor #

Cazul sotilor Bairactar este unul deosebit. Cu intentia de a iesi din indiviziune, Muzafer Bairactar a initiat o actiune in justitie. Era vorba despre impartirea unui imobil situat pe strada Duiliu Zamfirescu, numarul 39 bis, compus din patru camere, dependinte si teren in suprafata de 250 de metri patrati. Muzafer Bairactar a mostenit de la tatal sau o optime din imobil si teren, iar cinci optimi a dobandit prin cumparare de la mama sa, Fuzie Omer. Imobilul este locuit de doua familii, Omer si familia sa si fratele acestuia. Mama lui Muzafer Bairactar a dobandit cota de cinci optimi din imobil dupa moartea sotului sau, decedat la data de 21 iunie 1972. Acest lucru reiese si din Certificatul de mostenitor 156, eliberat la data de 24 mai 1976. Pretul vanzarii, conform Contractului de vanzare-cumparare, a fost de 20.000 de lei. Vanzarea s-a perfectat in baza autorizatiei de instrainare 5165, din 5 martie 1991, an in care batrana a vandut fiicei si ginerelui sau. Cu gandul ca va ramane in casa parintilor pentru a avea grija de batrana, sotii Bairactar au facut o serie de investitii in imobilul din strada Duiliu Zamfirescu, numarul 39 bis. Au considerat acest lucru oportun si pentru ca erau si proprietari pe mai bine de 70% din teren si imobil. Batrana lor mama a fost imobilizata la pat de un cancer si avea nevoie de ingrijiri speciale. Pe cheltuiala proprie, sotii Bairactar, au tras canalizare, au reparat acoperisul casei si au mai facut si alte reparatii. Ei sustin ca, din anul 1966, au platit impozit pentru imobilul in discutie.

Instanta nu a luat in considerare actele de proprietate

Pentru a delimita cele doua proprietati, familia Bairactar a cerut in instanta iesirea din indiviziune. De la un proces civil care parea doar o formalitate s-a ajuns la o situatie complicata, in urma careia sotii Bairactar au ramas fara proprietatea lor. La Judecatoria Constanta s-a produs prima eroare judiciara. Muzafer Bairactar a cerut instantei iesirea din indiviziune si chiar atribuirea intregului imobil, cu plata unei sulte catre paratii Ali Kenan, Ali Seher si Ali Sinan, rudele sale de gradul unu. Instanta a considerat ca imobilul trebuie sa fie acordat paratilor, care sa plateasca o sulta de 60 de milioane reclamantilor. Daca luam in calcul ca in zona terenul este evaluat la peste 100 de dolari metrul patrat, iar imobilul a fost evaluat la 319.000.000 lei, sulta de doar 60 de milioane nu are cum sa multumeasca familia Bairactar. Unul dintre motivele invocate de judecator a fost ca imobilul nu este partajabil si ca sotii Bairactar au locuinta. Cei doi soti isi vandusera apartamentul la data de 21 iunie 2000, la cateva saptamani dupa hotararea instantei, pentru ca nu puteau face investitii doar din pensia de doua milioane de lei. Cei doi au aratat in instanta ca au investit in casa parintilor. Ei au angajat si un expert care a aratat in lucrarea sa ca imobilul este usor partajabil, mai ales ca in aceeasi curte au convietuit doua familii mai bine de 30 de ani. Muzafer Bairactar a facut recurs. Dosarul a ajuns la Tribunalul Constanta. Aici, instanta a dat o solutie in favoarea sotilor Bairactar, care au primit 155 de metri patrati din totalul suprafetei si un corp de casa compus din doua camere si dependinte. De asemenea, au fost obligati sa plateasca familiei Ali o sulta de 83 de milioane. Hotararea a fost data pe data de 26 februarie 2001, data la care familia Bairactar nu mai avea nici o proprietate, dar avea banii pentru a achita o eventuala sulta nepotilor sai. Dupa aceasta hotarare, ambele parti au facut recurs. La Curtea de Apel Constanta, judecatorii au considerat decizia data de instanta de la Judecatoria Constanta justa. Astfel, familia Bairactar a ramas fara nici o casa. In februarie, sotii Bairactar au fost evacuati si lucrurile lor au fost depozitate pe la vecini. Imediat, Seher Ali si-a imputernicit fiul sa vanda oricui va crede de cuviinta imobilul atribuit de judecatorii de la Curtea de Apel. Este vorba de o grava eroare judiciara. Pe considerentul ca familia Ali are nevoie de spatiu de locuit, o alta familie, care era proprietara pe trei sferturi din teren si imobil, a fost scoasa din drepturi. Sulta stabilita la doar 60 de milioane de lei nu acopera nici macar suma pe care ar fi incasat-o familia Bairactar daca si-ar fi vandut proprietatea. Nu s-a tinut cont de dreptul de proprietate al sotilor Bairactar si prin aceasta decizie le-au fost aduse importante prejudicii.

Automutilare in fata Parchetului General

Distrus de ultima decizie a judecatorilor constanteni, Casim Bairactar s-a dus, pe 16 octombrie, la Bucuresti, cu scopul de a cere recurs in anulare. Dupa ce a stat mai multe ore in fata Parchetului General si nu l-a bagat nimeni in seama, omul a scos un cutit pe care si l-a infipt in burta. Politistii de la intrare au intervenit si l-au luat pe automutilator. Rana nu a fost grava. El a fost pansat la dispensarul institutiei si i s-a promis o audienta. Pe data de 23 octombrie, Casim Bairactar a fost primit de procurorul Badea, care raspunde de Constanta. Magistratul i-a sugerat lui Bairactar sa-si incaseze sulta si sa depuna banii la banca pentru a-i inmulti. Aceasta a fost solutia oferita de Parchetul General prin persoana procurorului Badea. Casim Bairactar si-a propus sa mearga in audienta la ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, iar apoi sa se adreseze Curtii Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii