Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Executor cercetat pentru furt

ro

16 Dec, 2002 00:00 2200 Marime text

Stefan Volintiru a scapat doar de abuz in serviciu

Situatia Aureliei Pandaru a facut obiectul mai multor articole publicate de ziarul ZIUA de Constanta * Pana pe 23 decembrie 1998, Aurelia Pandaru a stat intr-un imobil, fara probleme * Luptatorii DIAS i-au spart usa imobilului in care locuia si i-au scos lucrurile in strada * Executorul Stefan Volintiru ne-a declarat ca a actionat conform legii, deoarece executarea nu mai era suspendata * Aurelia Pandaru a ramas pe drumuri, dar a facut plangere penala impotriva executorului Volintiru, pentru abuz in serviciu, din care acesta a iesit basma curata * La un inventar ulterior evacuarii, Pandaru a reclamat ca-i lipsesc 4.000 de dolari, precum si vreo 60 de grame de aur # Ea a facut o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta

Situatia Aureliei Pandaru a facut obiectul mai multor articole publicate de ziarul ZIUA de Constanta. Femeia a trecut prin momente grele atunci cand si-a vazut toate lucrurile in strada, cu sprijinul luptatorilor DIAS, care i-au spart usa imobilului in care locuia. Demersurile femeii par inutile acum, la aproximativ doua luni de la evacuare. Disperata, femeia a facut mai multe plangeri la Parchet impotriva executorului judecatoresc Stefan Volintiru. Miza este un imobil situat pe strada Dimitrie Bolintineanu, numarul 29, din Constanta. Spatiu pe care-l ocupa Aurelia Pandaru consta intr-o camera si dependinte. Cum a ajuns aceasta femeie sa locuiasca in imobilul in discutie am mai aratat. Proprietara spatiului a fost, de fapt, Ana Catanis, care, in anul 1963, a plecat in Grecia si a lasat o prietena sa locuiasca in casa. De atunci nu mai stie nimeni nimic despre proprietara imobilului. Nina Ivanov, prietena proprietarei, a ramas in imobil si si-a asteptat prietena, care nu a mai aparut. Ecaterina Boicenco si Victoria Boicenco sunt in prezent locatarele intregului imobil. Cele doua femei sunt autoarele demersurilor care au condus la evacuarea Aureliei Pandaru. Vasile Boicenco, decedat in 1968, a avut in posesie trei patrimi din imobil, parte pe care o cumparase de la Arghirula Dimitriu. Pe data de 26 septembrie 1983, Aurelia Pandaru s-a mutat in imobil pentru a avea grija de Nina Ivanov, la acea data in varsta de 86 de ani. Dupa aproximativ trei ani, Nina Ivanov s-a retras la Bucuresti si i-a lasat in grija partea din casa, care a apartinut grecoaicei, Aureliei Pandaru, care, timp de 18 ani, a platit impozitele aferente in numele proprietarei de drept, Ana Catanis, pentru spatiul in care a locuit. Ulterior, Aurelia Pandaru a cerut de la Administratia Financiara un certificat prin care se atesta ca este platitoare de impozit. Cu acest document si-a facut si mutatie la adresa Dimitrie Bolintineanu, numarul 29.

Fals in declaratii

Pana la data de 23 decembrie 1998, Aurelia Pandaru a stat in imobil fara probleme. Atunci ea a primit o somatie prin care era instiintata ca imobilul apartine Ecaterinei Boicenco si trebuie sa-l evacueze. La dosarul prin care s-a dispus executarea a fost depus un act de mostenitor, in care era trecuta suprafata de 149 de metri patrati de suprafata locuibila, mostenirea de pe urma lui Vasile Boicenco, care revenea Ecaterinei Boicenco si fiicei acesteia. De fapt, intregul imobil, in suprafata totala de 149 de metri patrati, a fost proprietatea lui Catanis G. Constantin, care prin testament a desemnat mostenitoare pe Ana Catanis, mama testatorului, si pe Catanis G. Arghirula, sotia acestuia. Catanis G. Arghirula a vandut partea sa, care insuma trei sferturi din imobil, sotilor Vasile si Ecaterina Boicenco. Ana Catanis a ramas cu un sfert din casa. La succesiunea dupa Vasile Boicenco, din 07.02.1970, cele doua femei au declarat, si asa s-a trecut si in acte, ca sunt mostenitoarele a 149 de metri patrati in loc de 105 metri patrati, cat mosteneau. Ele au omis faptul ca un sfert apartinea Anei Catanis. Ecaterina Boicenco a intabulat toata casa pe numele sau. In urma unui memoriu facut la Primaria Constanta, Aurelia Pandaru a primit confirmarea ca, in anul 1999, o patrime din imobil apartinea Anei Catanis.

Executare reusita

Pe data de 26 iunie, a sosit prima somatie de evacuare din partea BEJ Stefan Volintiru pe adresa la care locuia Aurelia Pandaru. Dupa ce a realizat cum a procedat familia Boicenco, Aurelia Pandaru a facut o plangere la Parchetul Tribunalului Constanta impotriva celor doua colocatare. Pe data de 10 aprilie, Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta a instiintat-o pe Aurelia Pandaru ca, prin Ordonanta 299/II/2/2002, a fost admisa plangerea impotriva Ecaterinei Boicenco si Victoriei Boicenco si s-a dispus redeschiderea urmaririi penale pentru fals in declaratii. Pe 1 iulie, Aurelia Pandaru a facut o cerere de suspendare a executarii, care a fost admisa. Pe 12 august, femeia a primit o a doua somatie de la acelasi executor. Pe 14 august, executorul Volintiru s-a prezentat la domiciliul Aureliei Pandaru sa o evacueze. Cu butelia in mijlocul casei, care avea robinetul deschis, si cu o bricheta in mana, Aurelia Pandaru a amenintat ca va arunca in aer locuinta. Asa a scapat de evacuare. A doua zi, Aurelia Pandaru a depus o a doua contestatie la executare. Ea a facut recurs, care ar fi trebuit sa se judece pe data de 1 noiembrie. Cu toate acestea, evacuarea a fost efectuata.

Speculatie in numele legii

Executorul Stefan Volintiru a cerut la IJP Constanta suplimentarea fortelor pentru evacuarea Aureliei Pandaru. Miercuri, 23 octombrie, in jurul orei 12.00, mascatii de la DIAS au descins in forta in domiciliul de pe strada Dimitrie Bolintineanu, numarul 29. Aurelia Pandaru nu era acasa. Strapungerea obiectivului a fost o reusita. Usa a cedat usor si, cu pistoalele pregatite, au navalit inauntru unde se afla un barbat speriat de descindere. Acesta a fost imobilizat si i-au fost puse catusele. El a fost inchis in duba Politiei si ulterior eliberat. Rezultatul, o executare silita spectaculoasa la care luptatorii DIAS au confiscat doua sabii artizanale chinezesti pe care le poti gasi si in magazinele de suveniruri constantene. Lucrurile Aureliei Pandaru au ajuns in strada.

Plangeri inutile

Executorul Stefan Volintiru ne-a declarat ca a actionat conform legii, pentru ca executarea nu mai era suspendata. Este adevarat ca este vorba de doua dosare separate. In urma plangerii depuse impotriva celor doua Boicenco la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, au fost efectuate cercetari de catre politisti si procurori. In rechizitoriu este stipulat ca invinuitele Ecaterina Boicenco si mama sa au ascuns instantei la momentul la care s-a judecat procesul civil de iesire din indiviziune, din 1997-1998, faptul ca Ana Catanis a avut domiciliu in aceeasi casa si au declarat ca grecoaica are domiciliu necunoscut. In acelasi document se arata ca actiunea a avut ca scop obtinerea dreptului de proprietate asupra intregului imobil. Procurorii au sanctionat administrativ pe cele doua Boicenco cu cate un milion de lei si au solicitat la Judecatoria Constanta revizuirea sentintei civile prin care s-a trimis cererea de iesire din indiviziune formulata de cele doua membre ale familiei Boicenco si prin care li s-a atribuit intregul imobil. Procurorii au pus in vederea instantei ca sentinta civila care a stat la baza evacuarii s-a dat in urma unor declaratii false. Instanta a admis cererea formulata de reprezentantii Parchetului, astfel ca acest caz urmeaza sa se rejudece.

Corb la corb nu-si scoate ochii

Aurelia Pandaru a ramas pe drumuri, dar a facut plangere penala impotriva executorului Stefan Volintiru pentru abuz in serviciu. La un inventar ulterior evacuarii, Aurelia Pandaru a reclamat ca-i lipsesc 4.000 de dolari, precum si vreo 60 de grame de aur, motiv pentru care a facut o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta. Pe data de 4, respectiv 6 noiembrie, procurorii au instiintat-o pe Pandaru ca plangerea ei a fost trimisa la Politie pentru a se efectua cercetari sub aspectul savarsirii celor doua infractiuni, respectiv furt si abuz in serviciu. In alta ordine de idei, femeia a depus si un memoriu la Ministerul de Interne, in care reclama aspectele legate de activitatea si faptele executorului judecatoresc Stefan Volintiru, ale actualei proprietare a imobilului cu pricina, Victoria Boicenco, precum si ale lucratorilor de politie si ai DIAS, care au participat la evacuare. La randul lor, reprezentantii MI au trimis petitia spre solutionare Inspectoratului de Politie Constanta. Asa cum era de asteptat, in urma cercetarilor efectuate in cauza, de catre politistii de la Sectia 3 de Politie, Pandaru a fost instiintata ca prezenta lucratorilor de politie si ai DIAS s-a datorat ca urmare a solicitarii executorului judecatoresc Stefan Volintiru, deci, cu alte cuvinte, acestia nu au nici o vina de cele intamplate, fiind scosi din cauza. In acelasi document se mai specifica faptul ca intreaga raspundere asupra legalitatii activitatii de executare silita revine executorului judecatoresc. Pana aici, nimic deosebit, numai ca aceiasi politisti care au facut cercetari in acest caz, respectiv cei de la Sectia 3 de Politie, au propus procurorilor neinceperea urmaririi penale fata de Stefan Volintiru, pe motiv ca fapta nu exista, solutie acceptata de catre procurori. Din cercetarile efectuate de catre reporterii ZIUA de Constanta s-a constatat ca, deocamdata, fata de Stefan Volintiru s-a dat neinceperea urmaririi penale numai vizavi de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. In momentul de fata, politistii efectueaza cercetari in privinta savarsirii infractiunii de furt calificat. In numerele noastre viitoare vom reveni cu amanunte legate de acest caz.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii