Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firme-fantoma cu prejudicii de milioane de lei

ro

09 Jul, 2010 03:30 3132 Marime text
O societate din Constanţa a intrat în vizorul Gărzii Financiare Constanţa după ce autorităţile au constatat că firma nu funcţionează la sediul social declarat şi că, astfel, a reuşit să prejudicieze statul cu aproape 1,9 milioane de lei. Alte două firme se află în situaţii similare.

Potrivit comisarului şef al Secţiei Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu, SC Butlers SRL ar fi vândut produse cerealiere către o altă firmă din Tuzla, în valoare totală de 3.699.071 de lei. Conform sursei citate, Mihai Istrate, administratorul Butlers SRL, nu s-a prezentat pentru efectuarea verificărilor, astfel că inspectorii financiari nu au putut controla dacă operaţiunile au fost înregistrate în evidenţa financiar-contabilă a firmei. În aceste condiţii, a fost prezumat un prejudiciu total adus bugetului de stat în sumă de 1.087.962 de lei. Potrivit site-ului Vrajitorul.eu, firma a fost înfiinţată în 2004, de către Alexandru Sorin Buciu, în vârstă de 22 de ani, la vremea respectivă. Activitatea principală era reprezentată de „activităţi ale personalului angajat în gospodării particulare". În 2009, Alexandru Sorin Buciu s-a retras din societate şi a renunţat şi la funcţia de adminsitrator, cesionându-le acţiunile lui Mihai Istrate şi Elenei Nicoleta Vlaicu, iar Istrate devenind administratorul firmei. Totodată, obiectul de activitate a fost schimbat în „transport rutier de mărfuri".

Hazur, nou administrator

Pe de altă parte, şi reprezentanţii SC Top Construct SRL Medgidia au fost prinşi cu mâţa-n sac de Garda Financiară. Conform sursei citate, firma a vândut cereale în valoare de 5.313.112 lei către o altă societate din Constanţa, fără ca operaţiunile să fie înregistrate în contabilitate. În aceste condiţii, prejudiciul a fost estimat la suma de 1.562.681 de lei. Firma a fost înfiinţată în 2006, de Camelia şi Marian Răzvan Clinciu, acesta din urmă fiind numit şi administrator. Activitatea principală era reprezentată de comerţul cu ridicata cu material lemnos şi de construcţii, capitalul sociat subscris al firmei fiind de 200 de lei. În 2008, cei doi Clinciu s-au retras din firmă, cedând cu titlu gratuit acţiunile lui Ion Hazur, un bucureştean domiciliat în Ovidiu, care a devenit, totodată, şi administratorul societăţii. În prezent, firma nu are depus bilanţul anul la Registrul Comerţului, pentru anii 2006 şi 2008, iar în luna noiembrie 2009, ORC a solicitat Tribunalului Constanţa dizolvarea SC Top Construct Media Medgidia, cererea fiind admisă de instanţă la începutul acestui an. Nu în ultimul rând, comisarii Gărzii Financiare au suspiciuni legate şi de SC Badyna Development Constanţa, firmă suspectată că ar fi produs un prejudiciu de 1.104.978 de lei bugetului de stat. Societatea nu funcţionează la sediul social declarat şi, potrivit declaraţiilor lui Cristian Radu, „a efectuat achiziţii intracomunitare de cereale din Bulgaria pe care nu le-a declarat". Firma a fost pusă pe picioare în 2009 de Vasile Stroiu şi Adelina-Petronela Badiu, însă cei doi s-au retras la sfârşitul anului trecut din societate, cedându-şi acţiunile în favoarea lui Vasile Marin, care a devenit administratorul Badyna Development. Cu aceeaşi ocazie, firma s-a transformat în societate cu răspundere limitată cu asociat. În toate cele trei cazuri, reprezentanţii Gărzii Financiare au întocmit sesizare penală, iar dosarele au fost trimise Serviciului Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanaţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii