Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Gagiule, dacă nu dai banii, nu face nimeni nicio mişcare!" Lista dovezilor împotriva lui Bogatu

ro

21 Jun, 2011 02:21 4415 Marime text
Bogatu_Eugen_Bogatu_2.jpg„Păi, gagiule, aici până nu dai bani nu face nimeni nicio mişcare! Bine, fă cum vrei tu!", spun procurorii că ar fi încercat Bogatu să-l preseze pe Baaklini să-i dea banii

Fişa postului de pe vremea când era director portuar, percheziţiile domiciliare, dar şi la sediile firmelor declaraţiile date la DNA în calitate de învinuit şi inculpat şi declaraţiile date de cunoştinţele sale - toate aceste aspecte, dar şi altele, au constituit dovezi strânse de procurorii anticorupţie pentru incriminarea fostului director portuar Eugen Bogatu. În acest context, vă prezentăm toate probele strânse de autorităţile anticorupţie împotriva fostului vameş, prosper afacerist şi director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, Eugen Bogatu în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie alături de afaceristul sirian Said Baaklini.

Bogatu_dosare_01.jpgÎntregul material probatoriu a fost amintit de procurorii Structurii Centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în rechizitoriul prin care Bogatu a fost dat pe mâna judecătorilor. Documentul a fost întocmit pe data de 9 februarie 2011, în dosarul cu numărul 309/P/2010. În actul de inculpare a lui Baaklini şi Bogatu se arată că „cei doi inculpaţi au fost parteneri de afaceri în perioada în care inculpatul Bogatu Eugen şi-a desfăşurat activitatea în sistemul privat, respectiv în cadrul unor societăţi de comisionariat vamal, shipping şi agenturare nave". Totodată, procurorii DNA au continuat, spunând că „relaţiile de afaceri dintre cei doi au continuat chiar şi în condiţiile în care inculpatul Bogatu Eugen a dobândit, în urmă cu aproximativ doi ani, funcţia susmenţionată (nr. director în cadrul CNAPM Constanţa)".

20 de miliarde de la „gagiul" Baaklini

Foarte interesant, din rechizitoriu reiese faptul că, deşi cei doi erau prieteni, Bogatu ar fi făcut presiuni asupra lui Baaklini pentru ca acesta să-i plătească 20 de miliarde de lei vechi, în schimbul favorurilor pe care i le solicitase sirianul. „Păi, gagiule, aici până nu dai bani nu face nimeni nicio mişcare! Bine, fă cum vrei tu!", spun procurorii că ar fi încercat Bogatu să-l preseze pe Baaklini să-i dea banii. „Surprins de turnură dură pe care a dobândit-o conversaţia, percepând ameninţarea absolut transparentă lansată de Bogatu Eugen că, dacă nu va plăti suma cerută, acesta îi va bloca operaţiunea de export, inculpatul Said Baaklini a răspuns: «(...) tu mi-ai spus mie cu totul altceva. Dacă-mi spuneai mie asta, mai lăsam 15 miliarde dator la oamenii ăştia, 20 de miliarde şi-ţi plăteam ţie banii»". În întreg acest context în care prosperul afacerist Eugen Bogatu ar putea părea ca fiind mai degrabă o întruchipare a „Naşului" decât un director portuar, vă prezentăm lista documentelor şi a actelor despre care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie spun că ar proba vinovăţia lui Bogatu. Lista probelor cuprinde următoarele acte şi menţiuni: proces verbal de sesizare din oficiu din data de 24.11.2010; proces verbal de sesizare din oficiu nr. 309/P/2010 din 26.11.2010; „rezoluţie de începere a urmăririi penale faţă de Bogatu Eugen, din 06.01.2011, împreună cu p.v. aducere la cunoştinţă a învinuirii"; declaraţie de învinuit - Bogatu Eugen, seria A nr. 0189697 din 09.01.2011; ordonanţă privind punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Bogatu Eugen din 09.01.2011; declaraţia de învinuit/inculpat, seria A nr. 0189698/0901.2011 - Bogatu Eugen.

Expertize şi rapoarte de constatare

Tot probe în dosar constituie procesul verbal de aducere la cunoştinţă a motivului reţinerii, împreună cu ordonanţa de reţinere nr. 1/09.01.2011 - Bogatu Eugen şi procesul verbal de anunţare membrii familiei; „mandatul de arestare preventivă nr. 1/U/10.01.2011 - ref. inc. Bogatu Eugen"; fişa postului - Bogatu Eugen; „referat cu propunere de luare a măsurii arestării preventive nr. 309/P/2010, din data de 10.01.2011, privind pe inc. Bogatu Eugen, împreună cu adresa de înaintare". Printre documentele care îl incriminează în opinia DNA pe Bogatu se mai numără şi „referat cu propunere de prelungire a măsurii arestului preventiv din 14.01.2011, privind pe inculpaţii Said Baaklini, Preda Adrian Coriolan, Chebuţiu Adrian şi Bogatu Eugen, împreună cu adresa de înaintare"; Raport de evaluare din data de 30.11.2010, întocmit de expert evaluator Petre Marian; Notă de constatare preliminară din data de 30.11.2010, întocmită de Serviciul specialişti din cadrul DNA. Rezoluţia nr. 309/P/2010 din 26.11.2010 cu privire la dispunerea unei constatări tehnico-ştiinţifice în domeniul construcţii şi exploatare nave, precum şi evaluare; „Documentul, opinii preliminare privind obiectivele dispuse prin ordonanţă, întocmit de expert tehnic Andrei Murineanu"; Raport de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în dos. nr. 309/P/2010, de către expert tehnic Andrei Murineanu; Rezoluţia nr. 309/P/2010 din data de 05.12.2010 cu privire la dispunerea unei constatări tehnico-ştiinţifice financiar-contabile - şi acestea fac parte dintre documentele care îl acuză pe Eugen Bogatu. Dovezile mai includ Raportul de constatare nr. 24.01.2011, întocmit de DNA - Serviciul specialişti împreună cu anexe; Proces-verbal din data de 25.01.2011, privind aducerea la cunoştinţă a conţinutului raportului de constatare tehnico-ştiinţifică şi a raportului de constatare financiar-contabilă avocatului ales al inculpatului Bogatu Eugen; Cerere în vederea autorizării unor interceptări şi înregistrări de convorbiri telefonice şi ambientale, localizare şi urmărire prin GPS şi luare de imagini; Convorbiri telefonice transcrise în cauză; Procese verbale din data de 07.01.2011, şi acestea fac parte din dovezile strânse împotriva fostului director portuar.

Adjunctul Mateiciuc, printre martori

Iar probleme noi au părut să se ivească o dată cu declaraţiile martorilor. În acest sens, la dosar sunt strânse declaraţia martorului Mateiciuc Ioan Alexandru, seria DM nr. 0010107 din 25.01.2011 (Mateiciuc fiind adjunct al Vămii Constanţa), cea a lui Sorin - Marius Burhală, Petre Chelaru, Remus - Daniel Gîrleanu, dar şi Romulus Focşa. Se mai amintesc Corespondenţa DNA - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră; Proces verbal de percheziţie din 08.01.2010 împreună cu anexele - sediul SC Container Clearance Services SRL; Proces verbal de percheziţie din 08.01.2010 - domiciliu Bogatu Eugen; Proces verbal de percheziţie din 08.01.2010 împreună cu anexele - sediul SC Air Sea Container Shipping SRL; Proces verbal din data de 21.01.2011, privind desigilarea şi inventarierea înscrisurilor ridicate de la punctul de lucru al SC Air Sea Container Shipping SRL Constanţa; Proces verbal din data de 21.01.2011, privind desigilarea înscrisurilor ridicate de la SC Container Clearance Service SRL Constanţa; Proces verbal din data de 27.01.2011, privind desigilare înscrisurilor ridicate de la domiciliul inculpatului Bogatu Eugen. Procurorii DNA mizează în acuzarea fostului director şi pe „Documente ridicate de la sediul DJAOV Constanţa (permis încărcare, corespondenţă, proces verbal nr. 12048/26.11.2010, Avize însoţire a mărfii, packing list-uri, Registru sumar)", pe „Anexa 1 - Componente necesare pentru punere în funcţiune motoare navale", „Document privind specificaţiile mărfii", mai multe adrese întocmite de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa către SC Umex SA, Tribunalul Constanţa, Biroul de Expertize Judiciare Tehnice şi Contabile, pe Documentaţie Survey Report şi, respectiv, pe Corespondenţa IJPF Constanţa - Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Nu în ultimul rând, sunt menţionate ca probe în dosar „mandate de aducere Yacoub Jean, Mohamad Rajeh Sharif, Chebuţiu Adrian, Preda Adrian Coriolan, Vîntu Sorin Ovidiu, Bogatu Eugen, Jaques Harabetian, Moga Marcel, împreună cu procese verbale întocmit de către ofiţerii de poliţie şi procese verbale de îndeplinire a procedurii de citare".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomass 21 Jun, 2011 08:55 Stiuca asa cum este numit de uni fosti colegi ai lui Bogatu din vama ,spun ca nu iesea si nu intra nimic prin vama fara ca Bogatu sa atace lingurita(SPAGA).Era stapinu balti(vami)inpreuna cu Teseleanu Pilca si Fainarea