Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:57 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Gaura neagra" din cutia milei Arhiepiscopia lui Teodosie - loc fara intristare, durere sau suspin... financiar! (document)

ro

04 Aug, 2010 00:34 3132 Marime text
Cap_4_IPS_Teodosie.jpgCuantumul total al obligaţiilor fiscale restante al Arhiepiscopiei Tomisului este de 3.613.547 de lei

„Trăim vremuri de criză, complicate din punct de vedere financiar" - aceasta este declaraţia părintelui Alin Boc, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la datoria de peste 36 de miliarde de lei vechi pe care instituţia a acumulat-o la Fisc. Totuşi, şi chiar şi cu autoturismele instituţiei scoase la vânzare, probleme cu salariile celor aproximativ 80 de angajaţi, conform părintelui Boc, nu s-au înregistrat în ultima vreme. La momentul de faţă, pe plan local, Arhiepiscopia Tomisului se situează pe primele locuri în topul instituţiilor care au datorii la bugetul de stat.

Arhiepiscopie---IPS-Teodosi.jpgCu sistemul „cutia milei" înrădăcinat de secole în tradiţia creştin-ortodoxă şi aplicat cu succes inclusiv la Arhiepiscopia Tomisului, instituţia pare să fie deficitară la capitolul datoriilor achitate către stat. Cu alte cuvinte, la Arhiepiscopia condusă de Înalt Preasfinţia Sa Teodosie vorbim despre un sistem în care intră banii - cel puţin ai enoriaşilor - , dar din care, ca dintr-o gaură neagră, nu mai ies. Cel puţin, aceasta pare să fie concluzia ce se desprinde din valoarea datoriilor acumulate de instituţie la Fisc. Suma, 3.613.574 de lei, nu este deloc una de trecut cu vederea şi propulsează Arhiepiscopia lui Teodosie în fruntea topului instituţiilor locale datornice. La momentul de faţă, potrivit documentelor oficiale, 13 autoturisme aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului au fost sechestrate şi scoase la licitaţie, printre acestea numărându-se o Toyota Corolla şi trei Volkswagen-uri. Chiar şi aşa, s-ar putea concluziona că angajaţii Arhiepiscopiei trăiesc într-o lume în care nu există durere, nici întristare sau suspin după bani, dat fiind că, în ciuda datoriilor imense acumulate, nu au existat probleme cu încasarea salariilor. Concret, documentele oficiale arată că, la data de 6 mai 2009, obligaţiile fiscale restante înregistrate de Arhiepiscopia Tomisului la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa se ridicau la suma de 1.714.147 de lei, debitele fiind aferente perioadei decembrie 2007 - decembrie 2008. Potrivit directorului executiv al DGFP Constanţa, Bogdan Huţucă, un an mai târziu, în luna iulie 2010, cuantumul obligaţiilor fiscale restante este de 3.613.574 de lei.

Parc auto sechestrat în „vremuri de criză"

„În ceea ce priveşte sumele care au fost plătite pentru a stinge aceste debite, vă comunicăm că până la această dată (nr. 16.07.2010) a fost achitată suma de 154.535 de lei", a precizat directorul, plăţile fiind efectuate în perioada iunie 2009 - aprilie 2010. Datoriile înregistrate de Arhiepiscopie reprezintă obligaţii fiscale la bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor speciale. Întrebat cum de s-a ajuns la restanţe atât de mari la bugetul de stat, părintele Alin Boc, secretar eparhial şi purtător de cuvânt al instituţiei, a declarat: „La datorii se ajunge prin acumulare, în general. Dacă aveţi o adresă oficială din partea DGFP, înseamnă că aşa stau lucrurile". „Nu mă întrebaţi de datorii, căci nu ştiu, nu eu mă ocup cu aşa ceva. Trăim vremuri de criză, complicate din punct de vedere economic", a mai spus părintele. Totuşi, oricât de complicate ar fi lucrurile, salariile celor aproximativ 80 de angajaţi - conform sursei citate - se încasează în continuare. La momentul de faţă, Arhiepiscopia Tomisului figurează în „Lista privind bunurile sechestrate pentru luna iunie 2010", cu 13 autoturisme scoase la licitaţie. Din „parcul auto" sechestrat fac parte trei Volkswagen-uri, o Toyota Corolla, cinci Dacii 1310, o Dacia 1300, un Daewoo Cielo, un autovehicul Roman şi un Aro. Părintele Alin Boc a explicat că este vorba despre „maşini vechi, în principiu, autoturisme folosite, ale căror preţuri sunt derizorii". În întreg acest context, Arhiepiscopia Tomisului seamănă tot mai mult cu o veritabilă gaură neagră, în care banii intră continuu, dar sunt şanse mici să mai fie văzuţi vreodată.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • miru 04 Aug, 2010 09:16 ce ii intereseaza pe ei darile la stat?!!! s-au obisnuit ca statul sa le dea lor : terenuri(recte parcele in toate parcurile si zonele verzi ale oraselor - idioti primari, dar ce sa-i faci, trebuie si hotul sa faca o fapta buna), bani pentru ridicarea de biserici(din ce am mai auzit eu, unii le ridica cu banii lor, arhiepiscopia le sfinteste si din ce iese, se imparte profitul si nu neaparat cu acte), scutire de taxe si impozite sau scutiri de controale(na, este pacat sa-l cercetezi pe popa). din pacate biserica la noi este stat in stat, care intr-un fel sau altul scapa cu basma curata. in alte tari se pune sechestru pe toate proprietatile si averile detinute cand ai datorii la stat, esti controlat si sanctionat cand ai venituri nedeclarate(cutia milei etc) si acolo biserica prin reprezentantii ei sustin cultura tarii si a tinutului respectiv prin organizari de evenimente nu numai religioase, sustin(cu propriile maini) la construirea de obiective necesare comunitatii, fie financiar pentru accesul cat mai multor copii la diferite forme de invatamant(prin oferirea de carti la inceputul anului-nu numai carti bisericesti, prin sustinerea cluburilor sportive si indemnarea tinerilor catre ele, prin sustinerea diferitelor arte ca pictura si mzica etc). la noi un zero mare. la noi preotii(nu toti) se adreseaza oamenilor doar in biserici, cu un limbaj de lemn, fara o implicare activa in viata comunitatii, fara a da exemple personale. sincer, cred ca biserica era mai activa in comunitate pe vremea arhiepiscopului Lucian decat acum. acum avem circ si vorbe fara fapte, iar faptele nu fac decat sa sustina clerul in a se imbogati.