Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:50 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înalta Curte şi dosarul-problemă Cine vrea strămutarea dosarului Portul?!

ro

01 Oct, 2011 01:09 2610 Marime text
05-portul-captura.jpgÎn contextul în care se spunea că procurorii anticorupţie ar fi anunţat în urmă cu aproximativ o lună că până la sfârşitul lui septembrie 2011 vor trimite cazul Portul în instanţă, cu toate zecile de volume de dosare de urmărire penală, o veste a părut să clatine siguranţa datelor din cauza Portul: s-a cerut strămutarea procesului!

Pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a apărut înregistrat dosarul cu numărul 6484/1/2011, al cărui obiect este reprezentat de o cerere de strămutare. Până aici, toate bune şi frumoase. Interesant este însă faptul că, din părţile ce apar înregistrate în cauză, ar reieşi că se cere strămutarea deja celebrului dosar Portul. Mai exact, în timp ce nume grele în Constanţa, precum Eugen Bogatu, Liviu Adrian Durbac, Aurelian Cătălin Pilcă sau Sunai Cadîr, figurau pe site-ul Înaltei Curţi în dosarul respectiv în calitate de inculpaţi, un anume Viorel Vonica apărea ca fiind cel care ar fi solicitat strămutarea mediatizatului caz. Mai mult, în dosar este trecut şi primul termen de judecată în procesul strămutării, înfăţişarea fiind stabilită pentru data de 8 noiembrie.

Ce zic avocaţii

Contactaţi telefonic, avocaţii care îi reprezintă pe „greii" porturilor constănţene arestaţi în urma anchetei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie au precizat că nu ştiau nimic despre o eventuală cerere de strămutare formulată în cauză şi cu atât mai puţin ştiau cine ar fi fost Viorel Vonica sau ce rol ar fi jucat acesta în dosar, astfel încât să aibă calitatea necesară, potrivit legilor în vigoare, de a cere ca procesul să fie judecat de altă instanţă decât cea stabilită iniţial. De asemenea, curios era faptul şi că din moment ce singura instanţă competentă să judece dosarul este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul nu ar fi putut fi strămutat, neexistând decât o singură Curte Supremă. În scurt timp însă, misterul s-a lămurit: nici vorbă de vreo solicitare de a se strămuta dosarul Portul.

Care-i treaba cu strămutarea

Viorel Vonica, un individ ce nu are nicio legătură cu ancheta desfăşurată de Direcţia Naţională Anticorupţie în porturile constănţene, le cerea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să decidă strămutarea unui proces pe care îl avea la Tribunalul Teleorman cu un anume Adrian Costel Negrilă, pe care îl acuza de fapte de corupţie. Mai clar, în dosarul cu numărul 6484/1/2011, în care părea iniţial că se cere strămutarea anchetei Portul, se solicita în fapt strămutarea dosarului cu numărul 4296/236/2010 la altă instanţă decât Tribunalul Teleorman. Potrivit informaţiilor afişate pe Portalul instanţelor de judecată, litigiul respectiv a fost înregistrat la Teleorman pe data de 6 mai 2011 şi este vorba despre o plângere formulată de Vonica împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată.

Urmărirea penală continuă

Viorel Vonica se plângea instanţei din Teleorman de faptul că magistraţii din Giurgiu au refuzat să înceapă urmărirea penală împotriva lui Adrian Costel Negrilă. Aşa cum am precizat anterior, procesul nu are nicio legătură cu dosarul Portul. Iar dacă tot a venit vorba despre mersul anchetei în cauza privind corupţia din vămile şi porturile constănţene, dincolo de faptul că aşa-zisul termen-limită pentru trimiterea dosarului în instanţă, respectiv 30 septembrie, nu a fost respectat, este de precizat că procurorii nu stau degeaba. Mai exact, avocaţii din cauză au fost înştiinţaţi că, începând cu data de 3 octombrie 2011, în anchetă se vor efectua noi acte de urmărire penală, în acest sens apărătorii fiind chemaţi să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii