Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:56 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incognito pe holurile Politiei

ro

30 Oct, 2002 00:00 1058 Marime text

Ziarista infiltrata in institutiile statului

Ieri, reporterii nostri au facut mai multe incercari de a verifica daca s-au luat niste masuri mai drastice privind patrunderea unor intrusi in institutiile publice, mai ales dupa atacul terorist de la Moscova * In acest sens, am ales o tanara ziarista, care a intrat fluierand la Prefectura, la Consiliul Judetean, prin Tribunal, pe la Politia Municipala si Judeteana * La Prefectura, gardianul chiar ii facea cu ochiul, iar singura sa intrebare a fost "Ce faci, draguto?" * La IPJ, dupa ce a trecut de poarta si a zis ca vrea sa mearga la Pasapoarte, colega noastra a haladuit pe toate culoarele fara sa o intrebe cineva ceva

A trecut mai bine de un an de la declansarea noii campanii mondiale impotriva terorismului. Evenimentele ce au precedat atacul terorist de la World Trade Center au demonstrat ca este vorba de o lupta la nivel mondial pe contre. Psihoza infestarii cu antrax, care a cuprins SUA si tarile din blocul NATO, a reprezentat un al doilea atac care a avut la origine tot organizatii teroriste islamice. Razboiul din Afganistan si ofensiva diplomatica a SUA pentru a putea obtine acordul si sprijinul international pentru invadarea Irakului demonstreaza ca acest conflict a luat anvergura. Acordul Rusia-SUA, sprijinul acordat de fostele tari din spatiul ex-sovietic pentru campania din Afganistan si conflictul mocnit ceceno-rus au adus teatrul operatiunilor teroriste si la Moscova. Atacul comandoului terorist sinucigas cecen, care a fost anihilat in urma cu cateva zile de trupele ALFA, la teatrul moscovit de revista, soldat cu 118 morti, vine sa demonstreze ca noul razboi aflat in plina desfasurare are noi coordonate. Teatrul de lupta il constituie orasul si marile aglomerari urbane ale metropolelor. Aceste locuri suprapopulate sunt tinta teroristilor care urmaresc impresionarea opiniei publice prin atentate care sa se soldeze cu cat mai multe victime. S-a demonstrat ca actualele comandouri sinucigase islamice sunt inventive si si-au diversificat metodele de atac. De fapt, aglomerarile urbane sunt greu de controlat si supravegheat si de aici si vulnerabilitatea acestor comunitati. Romania inca nu este tinta unor astfel de organizatii teroriste, dar cazul "Sara" vine sa arate ca Romania si Portul Constanta sunt folosite ca placa turnanta de unele organizatii teroriste ale caror verigi logistice desfasoara activitati economice. Daca mai luam in calcul si faptul ca tara noastra are sanse reale sa intre in NATO, atunci trebuie sa luam in calcul amenintarile la care sunt expusi viitorii nostri aliati si care pot deveni un pericol si pentru Romania. In scopul de a vedea care sunt metodele si fortele care protejeaza aglomerarile umane din Constanta si obiectivele industriale cu risc, am facut mai multe incursiuni prin oras, pe la principalele institutii, dintre care unele chiar unde nici nu-ti vine sa crezi ca se poate intra.

Tanara, frumoasa, dar cu ganduri nu tocmai curate

Pentru a ne face bine treaba, am ales pentru a patrunde mai usor peste tot una dintre colegele noastre mai tinere si pe care nu exista pericolul de a o recunoaste cineva. Primul pas a fost la Primaria Constantei. Incercand sa ajunga la Inspectoratul Judetean pentru Protectia Civila, in ciuda tuturor demersurilor, nu a reusit. Nu era nici cel la care ar fi trebuit sa ajunga, nu s-a putut merge nici la un alt serviciu al Primariei. Tentativa esuata. Am incercat ceva mai tarziu cu o alta colega, care, tot fara sa fie cunoscuta de cei de la intrare, a spus ca se duce la Curtea de Conturi, si dusa a fost. Nimeni nu i-a mai zis nimic, nici la iesire, dar nici pe culoarele Primariei, pe unde s-a intalnit chiar cu primarul Radu Mazare. Oricum, este institutia unde se intra cel mai greu, numai pe baza de ecuson, cazuri ca al nostru, in care sa nu fim verificati, intalnindu-se mai rar aici. Pasul urmator l-am facut la Prefectura, unde gardianul de serviciu s-a multumit sa-i arunce o ocheada, ba chiar sa-i faca cu ochiul colegei noastre si sa o intrebe nevinovat: "Ce faci, draguto?". La iesire, acelasi gardian era mult prea ocupat sa citeasca un ziar, asa ca nici macar nu s-a mai uitat la ea. La Consiliul Judetean Constanta, dupa ce ziarista i-a spus gardianului ca vrea sa ajunga la Statistica, acesta a catadicsit doar sa-i explice pe unde sa o ia, si atat. Nici la Politia Municipala nu ne-a fost mai greu, spunand ca vrem sa mergem la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei. De aici, drumurile au fost complet deschise. Prin Tribunal am batut pe la toate usile judecatorilor de la etajul unu, fara sa ne intrebe nimeni nimic, desi aici ar trebui ca la capatul scarilor sa se afle cineva de paza. Nici la Inspectoratul Judetean de Politie nu i-a fost prea greu colegei noastre sa intre. A spus ca ar vrea sa mearga pana la Serviciul Pasapoarte si, fara sa o ia la stanga, a luat-o drept in sus, pe scari, haladuind fara nici un rost pe holuri, fara sa o intrebe cineva ceva. La Spitalul Judetean, ce sa mai spunem: cu doar zece mii de lei am intrat fluierand.

Locurile vulnerabile ale Constantei

Pentru atacuri de tip terorist, este foarte clar, cei care au de gand sa intreprinda vreun act de acest tip aleg, desigur, locurile cele mai aglomerate. In Constanta sunt destule obiective care pot constitui tinta unor astfel de indivizi, care nu au nici mama, nici tata, sau mai bine-zis, nici un Dumnezeu. Fara sa incercam sa dam idei unor descreierati, ne gandim ca sunt destul de vulnerabile la astfel de atacuri Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Electrica, Gara, Finantele Publice, autogarile, cinematografele, discotecile, Biblioteca Judeteana, moscheile, bisericile, atat crestin-ortodoxe cat si catolice, scolile de toate gradele, gradinitele, salile de judecata de la Tribunal, mijloacele de transport in comun. Ne uitam ieri si, in oricare din locurile amintite, orice descreierat putea lasa ceva care sa explodeze, mai ales ca in ziua de astazi oricine poate sa-si construiasca artizanal astfel de bombe. In salile de judecata, oricine poate intra cu o arma cu care sa-si faca dreptate, mai ales daca isi mai aminteste ca unuia dintre cei dragi lui i s-a facut nedreptate de catre un judecator din completul care se afla atunci in sala. Pentru a vedea cam in ce fel se percep lucrurile pe la institutiile abilitate, am stat de vorba cu colonelul Nicolae Coman, seful Inspectoratului Judetean pentru Protectia Civila, care a apreciat initiativa noastra, putand in felul acesta sa atragem atentia asupra unor posibile atacuri teroriste si carora sa nu le putem face fata in caz de criza. "Desigur, pentru a verifica toate aceste intrari despre care ne vorbeati, ar fi practic imposibil, dar nu este deloc greu cel putin sa stim cine intra in institutiile publice, mai ales ca acolo ar trebui sa se intre cu ecuson in piept, sa se stie unde merge persoana, nu sa umble brambura peste tot, asa cum spuneti ca a fost posibil sa umble ziarista dumneavoastra", ne-a spus Coman. Tot pentru elucidarea aspectului am discutat si cu oficiali ai Serviciului Roman de Informatii, care, la fel ca si reprezentantul Protectiei Civile, au apreciat initiativa noastra, mai ales ca un astfel de semnal, pentru multe din institutii, mai fusese tras, dar nerespectat. Aici ni s-a mai spus ca nu sunt semnale ca ar exista vreun pericol, cel putin organizat, din partea vreunor indivizi sau grupuri de indivizi care sa puna la cale vreun astfel de act terorist. Colonelul Gheorghe Turtoi ne-a declarat ca, dupa evenimentele din Moscova, a suplimentat patrulele prin oras si chiar a intarit paza unor obiective care ar putea fi tinta unor atacuri teroriste. Noi, insa, dupa ce am vazut ca putem intra cam pe unde vrem, si cand vrem, ne-am cam zis: Doamne fereste de cine stie ce, acum, fiind liniste, totul e bine, dar daca ar fi sa se intample ceva, atunci sa vezi vanzoleala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii