Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:39 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invazie Made in USA

ro

21 Feb, 2003 00:00 1035 Marime text

Trupele americane au sosit dupa o asteptare de 50 de ani

Cei 30 de emisari americani sositi in urma cu cateva zile la Constanta si-au dat acceptul * Pentru cine a urmarit frecventa si locatiile vizitelor oficialilor americani din ultimii cinci ani, acordul de joi nu este o surpriza * Ieri noapte, pe pistele Aeroportului Mihail Kogalniceanu au sosit 5 avioane Hercules, cu aproximativ 300 de soldati americani la bord * Alte 6 elicoptere de transport au aterizat in aceeasi locatie * Au fost luate masuri de siguranta sporite in jurul aeroportului civil si militar din zona * Declaratiile luate ieri de la ofiterul de presa roman au fost, se pare, si ultimele * Americanii doresc discretie totala * In urmatoarele zile sunt asteptate alte transporturi militare pe calea aerului * Presei i se cere sa nu mai insiste cu intrebari legate de actiunile din zona aeroportului * Sesizarile facute de reporterii ZIUA de Constanta in numarul trecut al ziarului nostru si-au facut efectul

Pozitia Romaniei vizavi de iminentul atac al Irakului este, din acest moment, clar stabilita. Cei 30 de specialisti americani sositi la Constanta in urma cu cateva zile si-au dat acceptul vizavi de oportunitatile oferite de Aeroportul militar Mihail Kogalniceanu, precum si de celelalte avantaje logistice puse la dispozitie de orasul Constanta. Cu toate ca noi stiam ca odata cu cei 30 de specialisti au mai sosit si alti 300 de soldati americani specializati in comunicatii speciale si logistica, aceasta informatie a fost, pana ieri, negata de oficialii romani. Se pare ca se stia de mai de mult timp ca americanii vor accepta conditiile oferite de Romania, mai ales ca aceasta optiune a fost studiata de americani de cativa ani in urma, odata cu desele vizite de informare pe care le-au intreprins atat in Portul Constanta, precum si in zonele cu interes strategic din punct de vedere militar. Asa ca, dupa cum vedem, sosirea trupelor americane era lesne de anticipat pentru cineva care a urmarit atent frecventa si locatiile vizitelor oficialilor americani in judetul Constanta din ultimii cinci ani. Adoptarea acestei hotarari de catre americani este si rodul santajului pe care Turcia il aplica Statelor Unite.

"Nemernici si haiduci de presa"

Daca in cursul vizitei de joi a reporterilor ZIUA de Constanta, ofiterul de presa de la Aeroportul militar Mihail Kogalniceanu nu s-a sinchisit sa ne onoreze cu prezenta, ieri, in schimb, acesta a fost extrem de prompt. Informatiile pe care reporterii nostri le avusesera cu cateva zile inainte de evenimentele de ieri s-au dovedit inca o data a fi, in proportie de 90 la suta, reale. Din surse confidentiale aflasem ca deja in aeroport se aflau aproape 300 de militari americani, ca exista elicopterul cu echipa speciala de paramedici militari de la Bucuresti, ca sunt puse la punct sistemele de comunicatii militare in vederea compatibilizarii lor cu cele americane, ca sunt asteptati aproximativ inca 1.000 de militari. Toate aceste informatii au fost confirmate de evenimentele petrecute ieri la baza militara de la Kogalniceanu. Prezenti la primele ore ale diminetii de ieri, la poarta unitatii militare de aviatie, am fost imediat onorati de promptitudinea ofiterului de presa Traian Fratila. Acesta nu a ezitat sa ne ironizeze articolul scris cu o zi in urma, in care am semnalat reactia pe care acesta a avut-o fata de ziaristii care i-au solicitat aparitia. Cu toate acestea, a acceptat sa ne raspunda, formal, la anumite intrebari pe care i le-am adresat. Vizibil iritat de articolul nostru anterior, acesta, in timp de discuta cu altcineva la telefonul mobil, nu a rezistat sa nu pomeneasca numele nostru, spunandu-i interlocutorului ca suntem "nemernici si haiduci de presa". Dar, din chiar spusele sale, am aflat ca oricum nu o sa-l mai putem stresa cu insistentele noastre deoarece azi trebuia sa plece la Bucuresti, misiunea sa terminandu-se odata cu aparitia primilor americani. Oricum, am fost totusi satisfacuti atunci cand am observat ca in zonele in care semnalasem o slaba supraveghere a perimetrului aeroportului au aparut santinele ale Politiei Militare. Pe langa acestea, la poarta unitatii au aparut si doi luptatori din trupele Anti-tero, echipati in combinezoane negre si cu armament sofisticat, remarcandu-le mult de temutele automate UZI, si revolvere Colt.

Adevar sau fictiune

Conform afirmatiilor ofiterului de presa, am aflat ca, dupa ora 00.15 a noptii de joi, pe pistele Aeroportului militar Mihail Kogalniceanu au aterizat cinci avioane grele de transport de tip Hercules C130 si alte sase elicoptere mari, tot de transport, de tip MH 46. Elicopterele de acest tip sunt adevarate fortarete zburatoare, din punct de vedere constructiv fiind, de fapt, un hibrid intre vechiul Sikorsky Black Howk si actualul Seahawk. Acestea dispun de cate doua motoare de tip Lockhed Martin care le confera o autonomie de cateva mii de kilometri incarcate la capacitate maxima. La bordul lor au sosit un numar nedefinit de soldati americani, precum si echipament militar. La primele ore ale diminetii de ieri, patru din cele cinci avioane americane au facut bunkerul de combustibil si au decolat in directia nord-nord-est. Un avion Hercules C130 si cele sase elicoptere militare au ramas in aeroport. Conform unor informatii confidentiale, am aflat ca aeronavele americane au venit din Germania, iar la bordul lor au fost adusi 246 de soldati americani. Ieri, la pranz, inca un avion Hercules a aterizat la baza din Kogalniceanu, aducand echipament militar si alti militari americani. Se preconizeaza ca vor fi adusi peste 1.500 de soldati americani, cu tot cu echipament militar. Trupele sosite pe calea aerului sunt incartiruite in cazarmile aflate in unitatea militara, dar au la dispozitie si alte locatii de cazare aflate in raza localitatii Mihail Kogalniceanu. Oficial se spune ca trupele americane se afla aici in regim de tranzit, dar nimeni nu poate confirma daca acest statut este definitiv. Tot oficial s-a afirmat ca "Romania nu se afla in stare de razboi" chiar daca americanii ar putea folosi Aeroportul Kogalniceanu ca placa turnanta pentru o eventuala invazie asupra Irakului. Nu se stie daca la Kogalniceanu au fost aduse si arme de atac, cu toate ca o asemenea desfasurare de forte ar impune si acest lucru. Noi banuim ca aceasta varianta este destul de logica, deoarece echipamentul militar nu presupune doar computere, corturi de tenda, bocanci, uniforme sau provizii de Coca-Cola. De aprovizionarea trupelor campate la Kogalniceanu se vor ocupa aceleasi societati comerciale romanesti care au fost solicitate si in timpul aplicatiilor militare comune romano-americane din anii trecuti.

Pozitie oficiala

Oficialii de la Bucuresti au tinut sa-si precizeze pozitia vizavi de acest subiect, afirmand ca activitatile din zona aeroportului se desfasoara in baza aprobarii Parlamentului Romaniei, pentru punerea la dispozitia Coalitiei anti-irakiene a spatiului aerian si elementelor de infrastructura necesare. Datele referitoare la miscarile de trupe, in special in situatia in care se prevede desfasurarea unor operatiuni militare, nu sunt destinate informarii publice. In acelasi timp, Ministerul Apararii Nationale face apel catre mijloacele de informare in masa sa inteleaga restrictiile privind comunicarea publica impuse de necesitatea asigurarii securitatii operationale in astfel de imprejurari. Oficialii considera probabil ca subiectul Kogalniceanu nu ar trebui sa intereseze populatia, fapt care, din start, este un nonsens deoarece nimeni nu cere informatii legate de tactici de lupta, planuri secrete, frecvente de comunicatii ale americanilor etc., ci doar informatii normale legate de avantajele economice sau eventualele efecte negative care ar putea influenta viata locuitorilor Constantei, dar si ai tarii. Aflarea acestor informatii va sta, ca de obicei, in sarcina "nemernicilor si haiducilor de presa".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii