Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:00 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jaf la CET Ovidiu

ro

14 Aug, 2004 00:00 5187 Marime text

Experti in incalcarea legii

In luna mai 2002, in baza unui program al Ministerului Industriei, care viza valorificarea obiectivelor industriale scoase din functiune, societatea "Termoelectrica" a scos la vanzare mijloacele fixe care compuneau obiectivul CET Ovidiu * In acest scop a fost organizata o licitatie, care a fost adjudecata de SC "Nefermin" SRL, firma reprezentata de Dan Flondor * Patronul a prezentat o documentatie aproape perfecta si a achitat o parte din pret * Intre parti a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare care nu a fost insa autentificat si din aceasta cauza "Nefermin" nu putea intra si in posesia mijloacelor fixe imobile * Sub pretextul ca doreste sa aduca instalatii moderne, patronul societatii "Nefermin" a reusit sa intre si in unele cladiri, vanzand si de aici tot ceea ce ii cadea in mana * Observand ce se intampla cu bunurile pentru care era inca proprietar, Termoelectrica a dispus sistarea predarii * Terenul si cladirile din fostul CET nu puteau fi predate "Nefermin"-ului intrucat se aflau sub litigiu, dar lui Flondor se pare ca nu i-a pasat prea mult de acest lucru * Patronul specializat in vanzarea de fier a actionat in judecata Termoelectrica, dar a pierdut procesul * Ambele parti sunt in prezent pe "stand by", asteptand ca instanta sa solutioneze definitiv cauza * Dupa devalizarea obiectivului industrial, patronul "Nefermin" si-a facut vacanta in strainatate, in timp ce politistii responsabili de investigarea cazului s-au facut ca uita de "Dosarul CET Ovidiu" * Si totusi, in incinta fostului CET Ovidiu se desfasoara activitati, unele dintre ele cam dubioase * Cele cateva recipiente uriase de combustibil aflate in incinta intreprinderii sunt pazite strasnic de paznici si caini-lup, pamantul din jurul acestor rezervoare fiind proaspat rascolit * La cateva sute de metri de locul respectiv, peste Canal, se afla magistrala de petrol Teleajen

Centrala Electrotermica de la marginea orasului Ovidiu a fost construita in anul 1950, avand ca principala destinatie furnizarea agentului termic pe o suprafata de zeci de kilometri patrati. Dupa anul 1990, o data cu imbunatatirea sistemului termoelectric din judetul Constanta, obiectivul din nordul municipiului Constanta si-a pierdut din importanta si, treptat, a cazut in paragina. Tehnologia invechita, utilajele depasite din punct de vedere tehnic si moral, chestiuni care au transformat centrala intr-o unitate energofaga absolut nerentabila, au determinat responsabilii din ministerul de resort sa ia masurile in consecinta. In acest context, "Termoelectrica" SA a incercat la un moment dat revigorarea activitatii, dar, asa cum s-a intamplat peste tot in restul tarii, eforturile mentinerii unor astfel de centrale s-au dovedit in zadar. In primavara anului 2002, in conformitate cu un program initiat de Ministerul Industriei de valorificare a obiectivelor scoase din functiune, Termoelectrica Constanta a decis scoaterea la licitatie a centralei de la Ovidiu. Consiliul de Administratie al societatii constantene si-a dat acordul cu privire la valorificarea obiectivului. S-a intocmit imediat documentatia necesara organizarii licitatiei si s-a luat hotararea ca pretul minim de pornire sa reprezinte valoarea ramasa a mijloacelor fixe supuse vanzarii. De la inceputul actiunii, reprezentantii societatii vanzatoare au comunicat firmelor interesate ca terenul (in jur de 40 de hectare) si cladirile (mijloace fixe imobile) fac obiectul unui litigiu intre "Termoelectrica" si Consiliul Local Ovidiu. Dintre toti agentii economici interesati, singura firma prezenta la licitatie a fost SC "Nefermin" SRL, reprezentata de Dan Flondor. La acea vreme, legislatia prevedea ca licitatia putea fi castigata de o firma, chiar daca nu au existat mai multi ofertanti. "Nefermin" a prezentat oferte tentante, documentatie solida si proiecte deosebite care au impresionat reprezentantii firmei vanzatoare. Se pare insa ca patronul urmarea de la inceput doar vanzarea la fier vechi a tuturor mijloacelor fixe existente. Flondor a oferit un pret mare, peste 16 miliarde de lei, din care imediat a achitat o parte, aproximativ 10% din pretul total.

Utilajele de la CET Ovidiu, vandute la fier vechi

Imediat dupa incheierea licitatiei, intre "Nefermin" si "Termoelectrica" SA a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare a mijloacelor fixe din cadrul CET Ovidiu. Acordul nu a fost insa autentificat si din acest motiv "Nefermin" nu putea intra si in posesia cladirilor. Mijloacele fixe imobile si cele 40 de hectare de teren situate in cadrul complexului faceau obiectul unui litigiu intre "Termoelectrica" si Consiliul Local Ovidiu si nu puteau fi instrainate pentru moment. Oricum, pentru a face acest lucru, Dan Flondor ar fi trebuit sa achite si restul sumei, in jur de zece de miliarde de lei, bani pe care probabil nici nu ii avea. El a intrat insa in posesia mijloacelor fixe si, desi initial declarase ca are si alte planuri, a inceput sa vanda tot fierul aflat in incinta CET Ovidiu. Aproape toate utilajele si instalatiile au fost in scurt timp taiate si urcate in camioanele care aveau drept destinatie diverse locuri din tara. Flondor a reusit sa ii convinga pe reprezentantii "Termoelectrica" sa il lase sa intre si in unele cladiri din complex. Cum a obtinut aceasta permisiune va ramane totusi o chestiune enigmatica, dar nu pentru mult timp. Patronul a motivat ca are de gand sa aduca instalatii din strainatate si sa presteze activitati industriale. Imediat cum a intrat si in cladiri, a vandut tot ce i-a picat in mana. In acest fel el a avut profit de miliarde de lei, dar a "uitat" sa mai achite din debitele avute. Luand la cunostinta despre ce face "Nefermin" la CET Ovidiu, conducerea "Termoelectrica" a decis sa sisteze procedura de predare-primire a mijloacelor fixe. Suparat ca nu isi poate duce la indeplinire planul de devalizare, Flondor a actionat in judecata "Termoelectrica". Instanta de fond a apreciat insa in mod corect situatia si a dat castig de cauza societatii constantene. Flondor a facut recurs.

"Nefermin", sub incidenta penalului

Surse din cadrul Politiei constantene ne-au declarat ca, in ultimii ani, pe numele lui Dan Flondor, patronul de la "Nefermin", au existat mai multe plangeri penale. S-au efectuat mai multe anchete, dar niciodata nu s-a gasit nimic compromitator impotriva acestuia. Una dintre sesizari a ajuns la Serviciul de Investigare a Fraudelor, dar politistii au decis neinceperea urmaririi penale. Modul in care "Nefermin" s-a specializat sa preia obiective vechi si apoi sa le devalizeze l-a adus "sub lupa" Diviziei de Investigatii Economice Strategice. Dosarul se afla de mai multe luni in cercetare, dar, din motive ramase necunoscute, se pare ca nu s-a luat inca nici o decizie concreta. Mai multe persoane ne-au declarat ca Flondor ar fi comis mai multe fapte, la limita legii, dar pana acum nimic nu a fost demonstrat concret. Aceiasi politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Economice Strategice ne-au adus la cunostinta ca astfel de infractiuni par bine acoperite din punct de vedere legal, dar au totusi anumite fisuri care, in cele din urma, sunt depistate.

Si totusi ceva se intampla...

Deplasandu-se la fata locului, pe amplasamentul Centralei CET Ovidiu, reporterii ZIUA de Constanta au constatat ca perimetrul intreprinderii era foarte bine pazit de oameni ai unei societati de paza din Constanta. Paznicii erau insotiti de caini-lup. Interesant este faptul ca, la interpelarea noastra, acei paznici ne-au sugerat pe un ton impunator sa incercam sa obtinem informatii de la CET Palas, de la un anume inginer Popa. In curtea CET Ovidiu se aflau trei camioane noi, cu numerele de inmatriculare CT-62-LIS, CT-80-LIS si CT-75-LIS. Cerberii de la intrare, mandri de bastoanele lor de cauciuc si de statiile radio depasite, nu au vrut sa-si spuna numele si nici sa ne indice ale cui erau acele camioane parcate in incinta unitatii. "Speriati" de atitudinea agresiva a bodyguarzilor, reporterii nostri s-au retras pe inaltimile colinelor care dominau intregul perimetru al CET Ovidiu. Ajunsi intr-o locatie tocmai buna pentru observare, au putut vedea o serie de amanunte din teren. Pe langa starea deplorabila a cladirilor ce adaposteau odinioara cazanele de abur ce puneau in miscare generatoarele electrice sau incalzeau schimbatoarele de caldura, s-au putut observa si cateva lucruri cel putin ciudate. In incinta unitatii se afla doua mari rezervoare de combustibili lichizi si alte cateva decantoare care, la prima vedere, pareau a fi recent construite. Mormane de pamant proaspat rascolit inconjurau aceste rezervoare de combustibil. Paznici cu caini-lup patrulau in permanenta perimetrul acestor rezervoare. La o distanta de cateva sute de metri peste Canal se afla conducta magistrala de produse petroliere Teleajen. Nimeni nu se poate apropia de acest sector decat cu riscul sa fie sfasiat de coltii cainilor. Cert este ca ceva se intampla acolo, dar nimeni nu scoate insa o vorba. Poate ca politistii vor reusi pana la urma sa elucideze acest mit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii