Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jonglerii cu terenuri şi maşini Cutremur în ograda lui Blejnar. A pus şi Constanţa umărul?!

ro

22 Oct, 2011 01:00 2108 Marime text
06_anaf_sigla_ANAF.jpgApe tulburi la Finanţe. După ce a fost anchetat timp de doi ani de procurorii constănţeni, care au ajuns la concluzia că este curat ca lacrima, Nicuşor Drăgan, în prezent director general adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a intrat în atenţia procurorilor bucureşteni. Dosarul a fost deschis la cererea ANI, inspectorii de integritate suspectându-l pe adjunctul Drăgan de tranzacţii dubioase cu terenuri în valoare de peste 500.000 de euro, dar şi cu maşini.

În cursul zilei de ieri, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că Nicuşor Drăgan este suspectat de spălare de bani şi a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Foarte interesant, nu mai departe de luna martie a acestui an, la sfârşitul a doi ani de anchetă ce ridică multe semne de întrebare, spun cârcotaşii, alţi procurori, de la Constanţa de această dată, l-au găsit nevinovat pe Drăgan. Totodată, poate nu este de trecut cu vederea nici faptul că acesta fusese cercetat alături de nimeni altul decât Sorin Blejnar, în prezent şeful ANAF.

Ancheta de la Constanţa

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa anunţau la începutul lunii martie că cercetările au fost efectuate „în dosarul de urmărire penală nr. 949/P/2009 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa în care, în cursul anului 2009, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu în legătură cu modalitatea în care a fost autorizată în anul 2007 funcţionarea unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor petroliere în Constanţa". Astfel, prin rezoluţia procurorului din data de 1 martie 2011 s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Ana Jarda, Sorin Blejnar, Mădălina Gheorghe, Nicuşor Drăgan şi Ion Monica, în calitate de membri ai Comisiei de Autorizare a Antrepozitelor Fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, precum şi faţă de Georgeta Bumbac, inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. Aceştia ar fi fost cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, însă după cei doi ani de cercetări, procurorii constănţeni au ajuns la concluzia că faptele nu se confirmă. Suspiciunile care planau asupra celor şase aveau legătură cu faptul că autorizarea antrepozitului fiscal cu pricina nu ar fi respectat dispoziţiile legale. Totuşi, din fericire pentru cei şase, în urma cercetărilor efectuate de organele de poliţie judiciară sub supravegherea procurorului, s-a stabilit că activitatea de autorizare a antrepozitului fiscal a fost realizată cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, respectiv Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, iar că reprezentanţii autorităţilor publice implicate în emiterea autorizaţiei şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu în corespunzător".

NUP după mediatizare

Totodată, poate că nu este neapărat o coincidenţă faptul că anchetatorii au anunţat închiderea dosarului prin neînceperea urmăririi penale la doar câteva zile după ce scandalul privind dosarul lui Blejnar a izbucnit în presă. Iar asta, în condiţiile în care cercetările se efectuau deja de doi ani, din 2009. Moment la care, de altfel, procurorii constănţeni cereau insistent Ministerului Finanţelor Publice să le pună la dispoziţie fişa postului şi datele de identitate pentru Sorin Blejnar, dar şi pentru Nicuşor Drăgan, la vremea săvârşirii presupuselor fapte directorul Direcţiei Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. Dar iată că anii au trecut, iar Drăgan a avansat de la director de direcţie la funcţia de director general adjunct. Iar ca o ironie, probabil, ieri ANI l-a acuzat pe Drăgan de spălare de bani! Potrivit informaţiilor făcute publice de Agenţia Naţională de Integritate, în urma evaluării, instituţia a constatat „indicii privind săvârşirea de către domnul Drăgan Nicuşor, director general adjunct în cadrul ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, a infracţiunii de spălare a banilor".

Cum e cu spălarea de bani

Fapta de care este acuzat Drăgan este prevăzută şi pedepsită de articolul 23 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, cu modificările şi completările ulterioare. Conform ANI, pe data de 14 mai 2007, Nicuşor Drăgan a fost numit director general adjunct în cadrul ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Tot potrivit inspectorilor de integritate, Drăgan a fost înştiinţat încă din luna iulie 2011 despre declanşarea procedurii de evaluare a sa, fiind în acelaşi timp înştiinţat şi despre drepturile de care beneficiază. De precizat că verificările au început la data de 20 iulie 2011. Conform ANI, acestea au dus la constatarea unor „indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul Drăgan Nicuşor (...) a infracţiunii de spălare de bani (...), ca urmare a efectuării mai multor tranzacţii imobiliare cu terenuri, în valoare totală de aproximativ 542.300 de euro (în perioada februarie - iunie 2010) - unul dintre terenuri fiind înstrăinat chiar la o valoare de 34 de ori mai mare decât preţul real al pieţei - şi, prin aceeaşi metodă de supraevaluare a bunurilor, a unor tranzacţii suspecte cu autoturisme (în perioada 2006 - 2008, respectiv 2010 - 2011)". Or, în acest context, ANI a mai precizat că „având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu privire la posibila săvârşire de către domnul Drăgan Nicuşor (...) a infracţiunii de spălare a banilor". Rămâne de văzut dacă, în mod similar cu dosarul de la Constanţa, după circa doi ani de anchetă sau chiar mai rapid, procurorii bucureşteni vor ajunge la concluzia că nu se impune începerea urmăririi penale pentru adjunctul Drăgan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii