Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:54 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecători, sporuri şi procese Cum şi-au câştigat magistraţii constănţeni drepturile în instanţă

ro

17 Nov, 2011 01:00 2555 Marime text
cap_6.jpgTribunalul Constanţa a obligat Ministerul Justiţiei şi Curtea de Apel Constanţa „la plata către fiecare reclamant (nr. judecători ai Curţii de Apel) a sporului de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, calculat la indemnizaţia brută lunară, pentru perioada de activitate desfăşurată, începând cu 24.10.2004

Presa centrală scria în ediţiile de ieri despre judecătorii care şi-au dat în judecată propriile instanţe, iar apoi au executat silit statul, pentru acordarea drepturilor restante. În ceea ce-i priveşte pe judecătorii din Constanţa, după cum vom arăta în continuare, aceştia au avut de cele mai multe ori câştig de cauză în dosarele cu instanţele în care îşi desfăşurau activitatea.

Raportul Consiliului Superior al Magistraturii, citat de cotidianul Evenimentul Zilei, arăta faptul că „au fost executate silit conturile Tribunalului Vâlcea, ale Curţii de Apel Bucureşti şi ale Tribunalului Bucureşti, dar cereri de executare silită au fost formulate şi de către judecătorii de la instanţe din raza Tribunalelor Dolj, Mehedinţi, Braşov, Neamţ, Constanţa, Prahova, Curtea de Apel Iaşi, Curtea de Apel Ploieşti".

Acţiune respinsă de colegii de instanţă

La rândul lor, şi judecătorii Tribunalului Constanţa şi ai Curţii de Apel Constanţa şi-au dat în judecată instanţele, pentru diverse sporuri şi drepturi băneşti, majoritatea proceselor datând din 2008. Culmea, la Constanţa au existat şi situaţii în care acţiunile judecătorilor au fost respinse de colegii lor din instanţă, ca fiind nefondate, cum este cazul în dosarul cu numărul 3128/118/2008, al cărui obiect este reprezentat de „drepturi băneşti 15%" şi în care reclamanţi erau mai mulţi judecători ai Secţiei civile a instanţei. De o surpriză similară au avut parte şi judecătorii Curţii de Apel Constanţa, care, după ce au câştigat în primă instanţă, la Tribunal, s-au trezit cu acţiunea respinsă chiar de către colegii lor, din cadrul Curţii de Apel. Decizia şoc a fost pronunţată în dosarul cu numărul 445/36/2009, unde conducerea instanţei a avut surpriza ca recursurile promovate de Ministerul Justiţiei şi de Ministerul Economiei şi Finanţelor Publice să fie admise, iar sentinţa prin care judecătorilor li se acordau drepturile băneşti solicitate să fie casată şi acţiunea intentată de magistraţi să fie în cele din urmă respinsă, ca nefondată.

Dreptate de două ori

 magistrati.jpg

Totodată, s-a întâmplat şi ca acţiuni respinse iniţial să fie admise în calea de atac a recursului, iar judecătorii să-şi primească, până la urmă, banii. O astfel de situaţie a fost înregistrată în dosarul cu numărul 877/36/2009, litigiu în care judecătorii Curţii de Apel Constanţa îşi cereau sporul de confidenţialitate de 15%. Proces deschis iniţial la Tribunal, unde acţiunea intentată de magistraţi împotriva Ministerului Justiţiei, a Ministerului Finanţelor Publice şi a Curţii de Apel Constanţa a fost respinsă ca nefondată, litigiul a continuat, culmea, chiar la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care avea calitatea de pârât în proces. Chiar şi în aceste condiţii, după mai multe amânări, instanţa a hotărât, prin decizia cu numărul 5559/CM/01.10.2009, să admită recursul. „Modifică în parte sentinţa civilă recurată, în sensul că admite acţiunea în parte şi obligă pârâţii Ministerul Justiţiei şi Curtea de Apel Constanţa să plătească despăgubiri echivalente sporului de confidenţialitate brută lunară, pentru persoana corespunzătoare de activitate, actualizată cu rata inflaţiei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate", se mai arată în hotărârea Curţii de Apel Constanţa. De asemenea, într-un alt proces, înregistrat la Tribunal sub numărul 2433/118/2008, instanţa le-a dat dreptate reclamanţilor-judecători. De două ori. Mai exact, în primă fază, prin hotărârea cu numărul 630/2008, Tribunalul a obligat Ministerul Justiţiei şi Curtea de Apel Constanţa „la plata către fiecare reclamant (nr. judecători ai Curţii de Apel) a sporului de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, calculat la indemnizaţia brută lunară, pentru perioada de activitate desfăşurată, începând cu 24.10.2004". Sentinţa era definitivă şi executorie. Ulterior, a fost pronunţată şi hotărârea cu numărul 797, care o completa pe prima. În noua hotărâre se arată că instanţa „admite cererea formulată de reclamanţi şi dispune (...) plata sumelor reprezentând spor de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, actualizate cu indicele de inflaţie la momentul plăţii efective, precum şi obligarea pârâtei Curtea de Apel Constanţa la înscrierea în carnetele de muncă ale reclamanţilor a menţiunilor corespunzătoare acordării acestui drept".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii