La judecata cu IPS Teodosie
La judecata cu IPS TeodosieLa începutul acestei săptămâni, maistrul militar în retragere Ioan Ababei a înaintat la Tribunalul Constanţa dosarul cu numărul 282/118/2010, la secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în care pârâţi sunt Ministerul Apărării Naţionale, reprezentat de garnizoana Mangalia, prin cdor. dr. Vergil Moraru, Primăria Municipiului Mangalia şi Arhiepiscopia Tomisului, reprezentată de Arhiepiscop Teodosie Petrescu Macedon.
Dosarul a primit drept prim termen de judecată data de 10 mai 2010.
Fostul cadru militar din Mangalia, unul dintre ctitorii şi susţinătorii bisericii militare, solicită instanţei să oblige cele trei părţi pârâte să înregistreze obiectivul „Capela Militară" şi inventarul aferent în patrimoniul administrativ al MApN, să recunoască calitatea oficială de administrator-delegat şi unic slujitor militar deservent al capelei din cimitirul ortodox „Sfânta Maria" a clericului Traian Chircu (potrivit împuternicirii nr. A-2660 din 4 septembrie 2008), anularea deciziei Arhiepiscopiei Tomisului nr. 712 privind trecerea Capelei Militare în regim civil de biserică parohială şi anularea deciziei nr. 497 a aceleiaşi instituţii, privind numirea unui cleric civil la conducerea bisericii militare din Mangalia.
Ioan Ababei mai cere instanţei constănţene să oblige pârâţii la plata costurilor suplimentare determinate de construirea, amenajarea şi procurarea necesarului de obiecte bisericeşti, precum şi daune morale de jumătate de milion de euro.
Timp de mai mulţi ani, Capela Militară din Mangalia, renumită pentru adăpostirea Brâului Maicii Domnului, a devenit un adevărat câmp de bătălie, între o parte a credincioşilor şi instituţiile statului. Scandalurile intens mediatizate la nivel naţional au împărţit comunitatea locală în două tabere.
„Sunt oameni prea mici să poată da jos literele de la intrare"
Biserica militară, aflată în preajma cimitirului militar „Sfânta Maria", a fost ridicată pe terenul armatei, dat spre administrare Consiliului Local Mangalia prin Hotărârea de Guvern nr. 738 din 29 august 1996. Conform înţelegerii cu Ministerul Apărării, Primăria Mangalia a amenajat iniţial, aici, un cimitir uman, urmând să construiască şi o capelă creştin-ortodoxă, potrivit aceloraşi convenţii. Construcţia bisericii a început în 2003, timp în care, în Mangalia, mai erau în curs de construire alte circa şase lăcaşuri de cult creştin-ortodox. Se pare însă că militarii din Mangalia au avut ceva mai mult spor: biserica a fost ridicată repede, în mai puţin de patru ani, cu sprijinul Primăriei, al donaţiilor şi al sponsorizărilor.
În 2006, Arhiepiscopia Tomisului solicită Primăriei să treacă biserica militară şi terenul aferent în ... proprietatea instituţiei! Răspunsul Primăriei a fost acela că respectiva capelă este un bun public, aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Mangalia şi în administrarea Garnizoanei şi că, la fel ca şi cimitirul militar, face parte dintr-un protocol semnat cu Ministerul Apărării Naţionale. După o serie de alte demersuri eşuate ale Arhiepiscopiei, de trecere a capelei în „civilie", la începutul lui 2009, la Casa Armatei din Mangalia, a avut loc o întâlnire religioasă la care au participat inspectorul clerului militar şi şef al Secţiei de asistenţă religioasă din cadrul Statului Major General, Constantin Ţanu, şi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Tomisului: ÎPS Teodosie, protopopul Ilie Rotaru şi consilierul eparhial Nicolae Poalelungi. În cadrul acestei discuţii, reprezentanţii Arhiepiscopiei au solicitat, iar reprezentantul M.Ap.N. a aprobat ca Biserica militară să treacă la Arhiepiscopie.
Preotul Traian Chircu a fost, între timp, înlăturat şi de la biserica militară, dar şi din armată şi, în prezent, se judecă cu ambele instituţii pentru a fi repus în drepturi. Ioan Ababei spune că, prin acţiunile sale (acesta a înaintat un dosar şi la DNA cu aceleaşi „părţi") nu vrea decât să se facă dreptate şi preotului, dar şi militarilor din localitate, rămaşi fără capela trecută peste noapte în „civil": „Or fi făcut-o ei biserică civilă, dar literele de la intrare sunt prea mari pentru ei să le poată da jos vreodată", spune maistrul militar în rezervă Ioan Ababei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- tdc 14 Jan, 2010 19:27 10 mai arata ca teodosie poate sa fure incontinuare, ca justitia este cu el si-l acopera. bravo!
- karadeniz 14 Jan, 2010 13:08 Prin influenţa imensă pe care o are, încă, asupra unei mari părţi a populaţiei, biserica este o instituţie ce joacă un rol extrem de important în viaţa acestei naţii. Din păcate politizarea, dorinţa de înavuţire şi calitatea morală şi profesională, tot mai slabă, a clerului face din biserica română actuală un factor destabilizator şi duce la erodarea tot mai accenuată a încrederii populaţiei în rasa preoţească. Politica ateistă, impusă de regimul comunist a dat mult mai puţine roade decât dă astăzi comportamentul inadecvat al clerului român.