Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lahovary, în litigiu cu primarii Executare silită pentru municipalitate

ro

19 Oct, 2010 00:00 2729 Marime text
lahovary_-_primaria_constanta.jpgSolicitarea privind încuviinţarea executării silite a municipiului va fi analizată astăzi de magistraţii Judecătoriei Constanţa

Municipiul Constanţa, la un pas de executare silită. Cel care cere executarea silită a oraşului condus de Radu Mazăre este nimeni altul decât Constantin Lahovary, ultimul descendent în viaţă al prestigioasei familii de politicieni români. De menţionat că nu este pentru prima dată când descendentul familiei Lahovary atrage atenţia presei, aflându-se în litigiu cu administraţia locală a unei urbe.

În luna iunie 2010, Constantin Lahovary a anunţat că va depune plângere penală împotriva familiei primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acuzaţiile pe care bărbatul i le aducea primarului erau de profanare de morminte. Potrivit presei centrale, străbunicul său a fost unchiul lui Iacob Lahovary, cel ale cărui rămăşiţe ar fi dispărut de la Cimitirul Bellu, făcând astfel loc rudelor edilului. Revenind la litigiul cu municipalitatea constănţeană, pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 38719/212/2010, în care Constantin Lahovary solicită instanţei încuviinţarea executării silite a creditorului Municipiul Constanţa prin Primar. Mai exact, bărbatul s-a adresat judecătorilor constănţeni pentru a investi cu formulă executorie sentinţa civilă numărul 1332/14.12.2009, pronunţată în dosarul 3517/118/2008 al Tribunalului Constanţa, prin care judecătorii au decis restituirea în natură către Constantin Lahovary a unui imobil situat în zona veche a Constanţei. Concret, este vorba despre un teren de pe strada Callatis, despre care instanţa a stabilit că i-a aparţinut iniţial lui Mihai Şuţu, fiind trecut în proprietatea statului prin Decretul cu numărul 712/1966 şi luat în primire prin procesul verbal din 25 februarie 1967, proces verbal transmis către Notariatul de Stat al Regiunii Dobrogea sub numărul 500/18 mai 1967.

lahovary_-_sursa_foto_libertatea.jpg

Şi-a câştigat terenul în instanţă

Atâta doar că, la rândul său, Mihai Şuţu a menţionat în testamentul întocmit pe 24 octombrie 1928 că transmite proprietatea asupra imobilului respectiv către moştenitorul său, Ion Gligore Lahovary. Calitatea de moştenitor i-a fost atestată acestuia prin certificatul de moştenitor nr. 466/1977 de către Notariatul de Stat al Sectorului 1 Bucureşti. În calitate de moştenitor al lui Ion Gligore Lahovary, Constantin Lahovary a notificat Primăria Municipiului Constanţa pe 10 august 2001, prin notificarea nr. 107536, cu privire la terenul situat pe strada Callatis, în Constanţa, însă nu a primit răspuns. Sătul să tot aştepte, descendentul familiei Lahovary şi-a luat soarta în mâini şi s-a adresat judecătorilor Tribunalului Constanţa pentru a-i face dreptate. În cele din urmă, la capătul unui proces care a durat mai bine de un an de zile, Constantin Lahovary a obţinut în instanţă dreptatea căutată: magistraţii Tribunalului Constanţa i-au admis acţiunea deschisă în baza Legii 10/2001 şi au dispus restituirea în natură a imobilului situat pe strada Callatis, din zona veche a Constanţei. Nemulţumiţi că au pierdut în faţa lui Lahovary, reprezentanţii Primăriei Constanţa au atacat decizia în apel, acesta fiind însă respins de Curtea de Apel Constanţa, pe data de 23 iunie 2010. Pe 5 august, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce reprezentanţii Primăriei Constanţa au atacat în recurs decizia instanţei. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 7 aprilie 2011. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marius 18 Nov, 2010 16:49 ceva similar cu executari silite se gaseste si pe www.elichidare.ro