Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lege pentru patrupede

ro

22 Aug, 2002 00:00 1379 Marime text

Constantenii isi achizitioneaza mitraliere pentru vanatoare

In perioada 1999-2000, in Romania au fost vandute peste 15.000 de arme automate tip AKM, SKS, calibrul 7,62x39 milimetri, si mitraliere WUM, ca pusti de vanatoare * Acestea sunt cele mai performante arme automate fabricate la noi in tara, caracteristicile sale indeplinind conditiile impuse de NATO * In judetul Constanta au existat 23 de astfel de arme, procurate legal de persoane sus-puse * Un ordin ultrasecret al ministrului de Interne, despre care cotidianul ZIUA de Constanta a scris la vremea respectiva in premiera, a dispus confiscarea armelor in cauza * Din cele 15.000 de arme de vanatoare vandute, circa 12.000 au ajuns la grupari paramilitare prin Transilvania * Pentru ca unii dintre potentati nu au vrut in ruptul capului sa-si predea mitralierele, zilele acestea, a mai aparut un act normativ, prin care se spune ca armele in cauza nu se mai confisca, dar se interzice utilizarea lor pentru vanatoare * Foarte curand, parlamentarii vor aproba un act normativ care sa permita utilizarea armelor de foc pentru autoaparare

Pentru a se incadra in standardele NATO, "Romtehnica" a fabricat, intre anii 1999-2000, la uzinele de armament de la Cugir si Sadu, arme automate tip AKM, SKS, si mitraliere tip WUM, peste 15.000 dintre acestea fiind vandute vanatorilor romani, pentru vanat de talie mare, respectiv cerbi, ursi, mistreti si caprioare. Avand in vedere ca aceste arme dotate cu luneta sunt ultraperformante si nici nu poate fi vorba de utilizarea lor pentru vanatoare, Ministerul de Interne a dispus, acum un an, printr-un ordin ultrasecret, retragerea acestora, prin confiscare de la proprietari. La vremea respectiva, cotidianul ZIUA de Constanta a scris, in premiera, despre ordinul respectiv, dar si despre modul de aplicare a acestuia. In Constanta, Inspectoratul Judetean de Politie a identificat 23 de astfel de arme, dintre care 22 au fost retrase de la proprietari, termenul limita expirand deja la 31 august anul trecut.

Mitraliere pentru caprioare

Asa cum aratam, in perioada 1999-2000, "Romtehnica" a livrat vanatorilor romani peste 15.000 de arme de razboi ultraperformante, fabricate dupa standardele NATO, la cele doua uzine romanesti de armament de la Sadu si de la Cugir. Armele ajunse la vanatori, respectiv Automat Kalashnikov Modernizat (AKM), SKS si mitraliere de asalt tip WUM, de calibrul 7,62x39 milimetri, dotate cu luneta, sunt apreciate de specialisti drept cele mai performante arme fabricate vreodata in Romania. La vremea respectiva, o astfel de arma s-a vandut cu 3,1 milioane de lei, iar luneta, care poate fi utilizata doar la astfel de arme, cu 2,5 milioane de lei. Vanatorii din judetul Constanta, oameni cu greutate si cu functii, si carora Politia a refuzat sa le divulge numele, au cumparat 23 de asemenea arme pentru impuscat cerbi, ursi, mistreti si caprioare. Actualizat, pretul unei astfel de arme ajunge astazi la peste 15 milioane de lei.

Adio, arme!

Asa cum spuneam, IJP Constanta a primit de la ministerul in subordinea caruia se afla, un ordin, prin care trebuia sa retraga de la posesori toate aceste tipuri de arme, o comisie stabilind ca sunt improprii vanatului, folosirea lor in continuare fiind considerata drept braconaj. In judet se vandusera 23 de arme din cele doua tipuri, 22 fiind retrase de la proprietari, cea ramasa fiind situatie de exceptie, proprietarul refuzand efectiv sa execute ordinul ministrului de Interne, mai ales ca in modul de aplicare a acestuia apar o serie de intrebari. Prima intrebare se pune chiar cu privire la legitimitatea vanzarii, la vremea respectiva, a acestor arme, si anume, cum atunci erau bune pentru vanat, iar acum nu. O alta intrebare se pune cu privire la procedura de despagubire a proprietarilor, pentru ca acestia nu stiu nici acum daca armele le vor mai fi inapoiate vreodata sau actiunea in cauza poarta numele de expropriere sau nationalizare. Ce explicatii li se dau proprietarilor de astfel de arme, pentru ca la vremea respectiva acestea au fost achizitionate de cumparatori chiar din magazinele fabricilor in cauza, cu acte in regula si fara nici o urma de ilegalitate. Numai ca retragerea armelor de la proprietarii de drept nu a fost decat un pretext, pentru ca de-abia intr-un tarziu, cand Serviciul Roman de Informatii, dar si celelalte institutii abilitate care se ocupa cu siguranta nationala, a constatat ca cele mai multe dintre mitralierele vandute au ajuns la niste grupari paramilitare situate prin zona Transilvaniei si erau cumparate pe nume unguresti, ale caror proprietari nu au mai fost gasiti niciodata.

Nu dau nici o arma!

Asa cum aratam, in judet au fost achizitionate 23 de arme tip AKM, SKS si WUM, 22 dintre ele fiind recuperate de la posesori, ramanand de solutionat o arma tip AKM de la profesorul universitar doctor Aurel Papari, presedintele Fundatiei Universitatea "Andrei Saguna". La vremea respectiva, Papari ne spunea, destul de clar de altfel, ca nici un ministru nu poate da un ordin prin care sa i se ia arma. "Maine-poimaine, printr-un ordin imi ia si casa, imi ia tot, ori asa ceva nu se poate", ne-a mai spus atunci distinsul profesor universitar. In ciuda eforturilor politistilor, Papari nu a predat arma, si, la un moment dat, de fapt nu de mult, chiar se vorbea ca este protejat printr-un ordin venit de sus, in asa fel incat acesta sa ramana cu mitraliera. Nu mica ne-a fost mirarea cand, zilele acestea, am vazut in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, numarul 305 din 7 august, un Ordin al Ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, care poarta numarul 305/16 iulie 2002, si care se refera la "interzicerea folosirii la vanatoare a armelor semiautomate de tip AKM si SKS, derivate din pistolul-mitraliera Kalasnikov, fabricate de societatile comerciale "Sadu" SA si "Cugir" SA. Mai departe, ordinul cu pricina spune ca "urmare a faptului ca armele de tip AKM si SKS, calibrul 7,62x39 milimetri, nu au fost omologate potrivit prevederilor legale ca arme de vanatoare, folosirea la vanatoare a acestor tipuri de arma este interzisa". La articolul 2 al acestui ordin se precizeaza ca "personalul oficiilor cinegetice care functioneaza in structura inspectoratelor teritoriale de regim silvic si cinegetic si personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarilor fondurilor de vanatoare exercita controlul respectarii prezentului ordin si aplica masurile prevazute de lege in cazul nerespectarii lui. Dupa cum se vede, in Ordinul MAAP nu se pomeneste nimic de mitralierele de asalt tip WUM, arme care, dupa stiinta noastra, au fost recuperate in totalitate, mai ales ca au fost si mai putine vandute. Surse din cadrul Politiei ne-au declarat ca acest nou ordin, care, de fapt, nu-l anuleaza pe cel al Ministerului de Interne, a fost emis deoarece multi politicieni si oameni ai puterii, unii chiar vanatori de renume, nu au vrut sa predea arma, indiferent de presiunile facute asupra lor. Intr-o discutie telefonica avuta cu Papari imediat ce a aparut noul ordin cu privire la armele in cauza, acesta ne-a declarat ca este un bun al sau, dobandit corect, din magazin, si nu prin frauda. Intrebandu-l daca este posibil ca acest ordin sa fi fost dat tocmai pentru a-si putea pastra unii dintre potentatii zilei mitralierele, acesta ne-a raspuns ca toti cei care si-au procurat armele respective, foarte curand le vor putea utiliza pentru autoaparare, pentru ca se pare ca va fi emis un astfel de act normativ care va stipula utilizarea armei de foc pentru protectia persoanei, dar si a bunurilor si familiei acestuia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii