Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:25 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatie ilegala

ro

26 May, 2003 00:00 1211 Marime text

Pe 21 mai, s-a judecat cererea de suspendare provizorie a executarii silite a SC Romprest Util * Un certificat cu solutia data i-ar fi fost prezentat si executorului judecatoresc Adrian Romanescu, care, insa, nu a tinut cont de acest aspect * Tot pe 21 mai, executorul ar fi organizat o licitatie la sediul biroului sau, fara ca "Romprest Util" sa fie somata in vreun fel, pentru a recupera o creanta in valoare de circa 200 milioane de lei, ce reprezinta despagubiri banesti, in favoarea a trei foste cadre de conducere a societatii * La licitatie ar fi participat, in realitate, o societate la care una dintre aceste persoane este cenzor * In urma licitatiei, s-a obtinut un utilaj din patrimoniul SC "Romprest Util", la un pret derizoriu si in conditii dubioase

Despre necazurile cu care se confrunta reprezentantii SC "Romprest Util" Constanta s-a mai scris, deoarece, se pare ca anumite persoane au interesul de a falimenta, pur si simplu, aceasta societate. Pentru clarificarea definitiva a situatiei in care se afla, in luna decembrie a anului trecut, aproximativ 50 de angajati de la SC "Romprest Util" au protestat timp de patru ore in fata Parchetului General al Romaniei, insa nu a avut nici un rezultat concret.In urma cu cinci ani, in cadrul societatii au aparut o serie de probleme, motiv pentru care Stere Damu, Ion Zaulet, Ion Stroescu si Lenuta Luca, fosti angajati ai societatii, cu functii de conducere, s-au ales cu desfacerea contractelor de munca si suspendarea acestora din functiile detinute, hotarare luata de Adunarea Generala a Salariatilor din cadrul societatii. Cei patru sunt acuzati ca, la adapostul functiilor detinute in cadrul SC "Romprest Util" Constanta, au savarsit o serie de infractiuni cu grave consecinte asupra patrimoniului. De asemenea, Adunarea Generala a mai hotarat si sesizarea organelor de urmarire penala competente sa efectueze cercetari impotriva acestora, in scopul declarat, respectiv acela de reintregire a patrimoniului. In urma cercetarilor efectuate de catre organele de politie pe parcursul a patru ani, politistii au probat temeinic vinovatia acestora, dispunand inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de fals, uz de fals, inselaciune, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu.

Procurori acuzati de coruptie

Conducerea "Romprest Util" a declarat ca, prin trafic de influenta si alte asemenea manevre, Stere Damu, Ion Zaulet, Ion Stroescu si Lenuta Luca au reusit sa mistifice adevarul, astfel ca, prin ordonanta procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, nr. 2/09 din aprilie 2001, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, cu constatarea hilara ca faptele penale cercetate sunt doar niste numeroase nereguli. Reprezentantii Consiliului de Administratie sustin ca rolul principal in tergiversarea cercetarilor in cauza, precum si in neelucidarea tuturor aspectelor de natura penala sesizate de-a lungul timpului l-au avut anumiti procurori constanteni, care, printre altele, sunt acuzati de coruptie de catre reprezentantii "Romprest Util". Conducerea societatii a formulat numeroase memorii la toate organele statului. Mai mult, Parchetul General a dispus reluarea si redeschiderea urmaririi penale impotriva celor patru persoane, cauza fiind retrimisa Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, pentru continuarea cercetarilor.

Parchetul se face ca ploua

Imediat dupa ce aceste aspecte au fost sesizate in presa, reprezentantii mass-media au fost asigurati de catre purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, procurorul Vasile Grosu, ca vor primi rezultatul acestei anchete cel mai tarziu la data de 25 februarie, lucru care nu s-a mai intamplat. Ulterior, din surse sigure am aflat ca, in acest dosar, s-a dat neinceperea urmaririi penale, motiv pentru care reprezentantii SC "Romprest Util" au inaintat o cerere direct la instanta de judecata, care va fi solutionata pe data de 5 iunie.

Licitatie cu cantec

Pe 21 mai, s-a judecat cererea de suspendare provizorie a executarii silite in dosarul nr. 6376/2003, aflat pe rolul Judecatoriei din Constanta. In urma solutionarii acesteia, instanta de judecata a admis cererea formulata de SC "Romprest Util" SA in contradictoriu cu Stere Damu, Lenuta Luca si Ion Stroescu. Astfel, s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite, pornita in dosarul nr. 9/149/2002 al BEJ Adrian Romanescu, pana la solutionarea cererii de suspendare a aceleiasi executari silite ce formeaza obiectul unui alt dosar. Asa cum sustin reprezentantii societatii, un certificat cu solutia data i-a fost prezentat si executorului judecatoresc Adrian Romanescu, care, insa, nu a tinut cont de acest aspect. Conform declaratiilor directorului tehnic al societatii, Ilie Dinu, tot pe 21 mai, executorul a organizat o licitatie la sediul biroului sau, fara ca "Romprest Util" sa fie somata in vreun fel, adica cu cel putin 15 zile inainte, asa cum prevede legea. Licitatia a avut loc cu scopul de a recupera o creanta in valoare de circa 200 milioane de lei, care reprezinta despagubiri banesti, in favoarea lui Stere Damu, Ion Stroescu si Lenuta Luca,Directorul tehnic al societatii, Ilie Dinu, a declarat ca la respectiva licitatie a participat, in realitate, o singura societate, respectiv SC "Utilnavorep" SA din Constanta, societate unde Stere Damu este cenzor. In urma acestei licitatii, s-a obtinut un utilaj din patrimoniul SC "Romprest Util", la un pret derizoriu si in conditii dubioase, deoarece macaraua licitata ilegal are o valoare de peste un miliard de lei si a fost oferita la licitatie la valoarea de 230 de milioane de lei. "In aceeasi zi, executorul s-a prezentat la sediul societatii noastre impreuna cu castigatorul licitatiei, unde a incheiat un proces-verbal al carui continut nu il cunoastem si, cu aceasta ocazie, le-am prezentat acestora copia certificatului cu solutia de suspendare provizorie a executarii, dar au ignorat acest lucru" a mai spus directorul tehnic al "Romprest Util", Ilie Dinu. Executarea silita s-a facut in contul creditorilor Stere Damu, Lenuta Luca si Ion Stroescu, creditori care si ei, la randul lor, au debite catre "Romprest Util", in valoare de peste 625 milioane de lei, pentru care reprezentantii societatii detin titlu executoriu.

Plangere penala impotriva lui Romanescu

Tinand cont ca licitatia nu a fost comunicata conducerii "Romprest Util", iar la societate nu s-a prezentat vreun expert pentru a vedea utilajul, reprezentantii acestei societati au formulat o plangere impotriva executorului judecatoresc Adrian Romanescu, acuzandu-l pe acesta de abuz in serviciu. Plangerea a fost inaintata pe data de 23 mai procurorului general al Romaniei, solicitandu-se totodata avizul Ministerului Justitiei pentru efectuarea cercetarilor ce se impun si trimiterea acestuia in judecata. Totodata, in cel mai scurt timp, se va face o alta plangere impotriva aceluiasi executor, fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor societatii "Romprest Util", de purtare abuziva si lovirea directorului general al societatii. Pentru a afla si punctul de vedere al executorului judecatoresc Adrian Romanescu, reporterii nostri l-au contactat, ieri, telefonic, insa acesta avea telefonul mobil inchis.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii