„Lozul norocos" de la Judecătorie, pentru fratele pesedistului Darie (document)
„Lozul norocos" de la Judecătorie, pentru fratele pesedistului Darie (document)Existenţa unei aşa-numite caracatiţe a celor aleşi pe scena afaceriştilor constănţeni - pe care mulţi, dacă nu o cred, cel puţin o intuiesc - pare să se confirme pe zi ce trece la Constanţa. Cel mai recent exemplu în acest sens pare să fie cel al societăţii Edilservis, a fratelui cunoscutului pesedist Gheorghe Darie, Valentin. Printr-o modalitate pe cât de ingenioasă, pe atât de inovatoare, firma a înregistrat la Judecătoria Constanţa acelaşi proces, cu acelaşi obiect, de atâtea ori până ce dosarul a picat la completul potrivit. Şi într-atât a fost de potrivit completul, încât, ca într-o poveste cu zâna cea bună, termenul de judecată fixat iniţial la „sfântu-aşteaptă" a fost preschimbat într-o dată mai apropiată, iar acţiunea pare să fi fost admisă peste noapte. Şi nu oricum, ci a fost admisă în baza unui raport de expertiză tehnică judiciară întocmit extrajudiciar.
Concret, este vorba despre un proces intentat de reprezentanţii SC Edilservis SRL Constanţa Primarului Municipiului Constanţa, Consiliului Local Constanţa şi Municipiului Constanţa. Înfiinţată în 1997, firma îl are ca unic acţionar pe Valentin Darie, fratele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Gheorghe Darie. În fapt, litigiul cu municipalitatea este legat de un teren cumpărat de Edilservis de la Primăria Constanţa, pe care reprezentanţii firmei şi-au dat seama că nu-l pot folosi. Astfel, s-au adresat instanţei, cerând obligarea administraţiei locale la acordarea unei alte suprafeţe, în schimb. Mai exact, era vorba despre terenul de 200,02 mp, situat în Constanţa, pe bulevardul Tomis, zona blocurilor TS1-TS2. Terenul a fost achiziţionat în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 448/26.06.2003 de BND Darie Ruxandra Luminiţa, adică la soţia lui Gheorghe Darie, cumnata afaceristului care deţine firma Edilservis. „(...) Am constatat din avizele obţinute ulterior că terenul ce a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare este afectat de detalii de sistematizare şi urbanistice serioase ce face imposibilă edificarea construcţiei în vederea căruia a fost încheiat contractul (scop esenţial avut în vedere la realizarea tranzacţiei)", se plâng reprezentanţii Edilservis.
Reprezentaţi de avocatul lui Nicuşor
Pentru a nu rămâne cu buza umflată, au dat în judecată administraţia publică locală. Foarte interesant, avocatul care reprezintă firma în proces este Marius Mocanu, apropiat al conducerii administraţiei locale, reprezentându-l pe primar sau pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu în diversele procese penale şi civile. O dată hotărârea luată de a merge la proces, reprezentanţii Edilservis nu au dat înapoi. Din contră, aceştia au înregistrat acţiunea la instanţa Judecătoriei Constanţa. Mai precis, câte o acţiune pe zi. Prima din cele nouă acţiuni identice a fost înregistrată pe 28 aprilie, sub numărul 17077/212/2010, părţi fiind SC Edilservis SRL, cu titlul de reclamant, şi pârâţii Municipiul Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Primarul Municipiului Constanţa. Obiectul dosarului era reprezentat de „obligaţia de a face". Termenul a fost fixat pe 17 noiembrie.
Ziua şi acţiunea
A doua zi - hop! o nouă acţiune: înregistrat sub numărul 17184/212/2010, cu aceleaşi părţi şi acelaşi obiect, dosarul a primit termen pe 26 noiembrie. Povestea s-a repetat pe 30 aprilie, fiind înregistrat dosarul 17481/212/2010, cu termen pe 24 noiembrie. „1 Mai-ul" muncitoresc în care instituţiile publice nu au lucrat pare să fi dat peste cap „programul" Edilservis, dar afaceriştii au revenit în forţă pe 3 mai, când au înregistrat cauza numărul 17572/212/2010, cu termen pe 16 noiembrie. Şi, parcă pentru a recupera cele două zile pierdute, acţiunile au început să curgă: pe 4 mai - 17885/212/2010, termen 18 noiembrie, pe 5 mai - 17126/212/2010, cu termen 4 noiembrie, şi, respectiv, pe 6 mai - 18323/212/2010, cu termen 5 noiembrie. Printre ultimele două cereri, înregistrate în aceeaşi zi, pe 10 mai, sub numerele 18963/212/2010 şi 18780/212/2010, cu termen pe 18 şi, respectiv, 22 noiembrie, s-a numărat şi cea „norocoasă". Mai exact, ultima dintre ele. „Picată" în urma repartizării aleatorii la completul format din preşedintele Dumitru Mircea Dinică, acţiunea înregistrată sub numărul 18780/212/2010 s-a dovedit a fi „lozul norocos" pentru Edilservis: instanţa a preschimbat termenul de judecată fixat iniţial pe 22 noiembrie, a judecat cererea dintr-un foc şi a amânat pronunţarea pentru data de 5 iulie, când a admis cererea. Judecătorul a obligat municipalitatea la acordarea unui teren de 1137,75 mp situat în Constanţa, Lacul Siutghiol, zona Campus, „conform raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit extrajudiciar de inginer Brumă Eugen, sau o altă suprafaţă de teren, în echivalent valoric, în sensul de mai sus, din patrimoniul pârâţilor". Între timp, în toate celelalte dosare care fie doar ce s-au judecat, fie urmează să se judece, s-au depus cereri de renunţare la judecată. Edilservis obţinuse ceea ce dorise!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp